Review: Elzas – Gérard Goetz

Zeg je Elzas, dan zeg je kleurrijke dorpjes met vakwerkhuizen, potten met zuurkool en wijn in afzichtelijke groene glazen. Wat een heerlijke streek! Op maar een paar uur rijden van Nederland waan je je in Duitsland en Frankrijk tegelijk. In Elzas neemt Gérard Goetz je mee naar zijn Elzas. Als eigenaar en chef van restaurant/hotel Julien Fouday kent hij de streek op zijn duimpje. 

Review: Elzas - Gérard Goetz

Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken, ingedeeld op gelegenheid of feestdag. Bijvoorbeeld ‘de dag van de cochonnailles’ of ‘de trek naar de zomerweiden’. En natuurlijk mag de kerstperiode ook niet ontbreken. De cochonnailles is trouwens de periode voor de advent en duurt ongeveer de hele maand november. In de periode eet men veel charcuterie, zelfgemaakte bloedworst, terrines, foie gras, Elzasser zuurkool en gans op verschillende manieren.

Review: Elzas - Gérard Goetz

In het hoofdstuk ‘met de stroom mee’ draait alles om vis. En specifiek de vis uit de Rijn en de zijrivieren; want dat is de levensader die door de Elzas loopt. Denk aan parfait van gerookte forel, visschotel met riesling, gefrituurde karper met kruidensaus en gravlax van zalmforel. In ‘de trek naar de zomerweiden’ draait het om kaas, vlees, wild en lentegroenten. Met recepten zoals in Meteor-bier gesudderde varkensschenkel, reerug met vijf soorten peper, jachtschotel met konijn en Bibeleskäs met aardappels.

Review: Elzas - Gérard Goetz

Naast dat er heerlijke recepten in het boek staan, geeft Gérard ook heel veel achtergrondinformatie over de streek en de bijzondere producenten. De smaakvolle foto’s zorgen ervoor dat ik meteen in de auto wil springen en de achterbak vol wil laden met honingazijn, wijn, kaas en varkensschenkels. Zuurkool is helaas niet zo aan mij besteedt, maar genoeg anders lekkers te vinden in de Elzas. Ook is er aandacht voor de wijnen, bieren en hopvelden uit de regio. Inclusief bretzelrecept, want geen drankje zonder een bretzel. 😉

Review: Elzas - Gérard Goetz

Gérard Goetz werkt natuurlijk met streekproducten (dat is het hele idee van het boek), dus je zult niet altijd exact dezelfde kaas/wijn/bier/worst hier in Nederland kunnen vinden bij de slager of poelier. Maar neem zijn gerechten als uitgangspunt en geef er je eigen draai aan. Voor de thuiskok zal zelf hoofdkaas maken misschien een stap te ver zijn, maar andere recepten zoals kip in zoutkorst, aardappeltaart en gemarineerde rosbief zijn goed te doen.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Grote variatie in recepten
  • Geeft een goede indruk van de diversiteit van de Elzas
  • Heerlijke fotografie, ook van de omgeving en producenten
  • Maar liefst 408 pagina’s

Minpunten: 

  • Er worden heel veel streekproducten gebruikt die we in Nederland niet zomaar kunnen vinden. Of dit echt een minpunt is, moet je voor jezelf uitmaken.

Door Elzas van Gérard Goetz wil ik me gelijk storten op de Elzasser keuken. En de wijnen. En het wild. Oei, ik vergeet de kazen.. Ok, ik ben naar de Elzas, adieu!

Nederlands | Hardcover | 9789045217192 | Druk: 1 | juli 2020 | 408 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.