Review: Pasta Grannies – Vicky Bennison

on

‘Als je goede ingrediënten hebt, hoef je je geen zorgen te maken over koken. Ze doen het werk voor je.’ – Lucia, 85. Geïnspireerd door het immens populaire YouTube-kanaal met dezelfde naam, is het Pasta Grannies kookboek van Vicky Bennison een prachtige verzameling van Italiaanse recepten van de mensen die hun leven lang hebben gekookt voor liefde, niet voor de kost: Italiaanse grootmoeders.

Review: Pasta Grannies - Vicky Bennison

Vicky Bennison werkte vele jaren in internationale ontwikkeling in plaatsen zoals Siberië, Zuid-Afrika en Turkmenistan. De volgende fatsoenlijke maaltijd was altijd in haar gedachten en begon ze te schrijven over haar culinaire avontuur. Van het jagen op paddenstoelen met de Russische maffia tot het koken van zebrastoof bij het Turkanameer in Kenia. Ze is de auteur van The Taste of a Place en schreef samen met José Pizarro aan Seasonal Spanish Food.

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken: noten & kruiden, groenten, peulvruchten, aardappels & gnocchi, vis & zeevruchten, vlees, pasta in brodo en ravioli & tortelli. Ook is er een apart hoofdstuk gewijd aan hoe je zelf pasta moet maken, kneden en uitrollen. Daarna is er een soort miniboekje ingenaaid waarin de verschillende pasta grannies worden voorgesteld.

Review: Pasta Grannies - Vicky Bennison

De look & feel van het boek is heerlijk; je krijgt gelijk zin om rimpelige Italiaanse omaatjes te knuffelen en aan te schuiven aan de keukentafel. Elk recept wordt voorafgegaan aan een inleiding waarin iets wordt verteld over de geschiedenis van een recept, hoe het in de familie terecht is gekomen of wat je kan vervangen. Ook de verschillende soorten pastavormpjes worden uitgebreid beschreven. Sommige vormen zullen lastig te maken zijn, omdat er gespecialiseerde tools nodig zijn, maar dat is alleen maar een uitdaging toch?

Review: Pasta Grannies - Vicky Bennison

curzul & raschiatelli

Voorbeelden van recepten zijn Gaia’s culurgiones met tomatensaus, Beatrices gerstmaccheroni met zeevruchten, Maria’s raschiatelli met paprika en Pina’s curzul met sjalottensaus. Dit zijn vier random recepten uit het boek, maar alle vier de pastavormen kende ik niet! En dat is ook het mooie aan het boek, je denkt wat af te weten van pasta, maar van deze pasta grannies valt nog genoeg te leren. Kijk wel altijd even goed voor hoeveel personen een recept is, sommige recepten zijn voor een hele Italiaanse familie (10 personen) en andere recepten zijn voor 4 personen.

Review: Pasta Grannies - Vicky Bennison

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heerlijke inkijkjes in traditionele Italiaanse keukens
  • Fijne fotografie
  • Veel inspiratie om zelf met pasta aan de slag te gaan
  • De recepten variëren van gemakkelijk tot gevorderd.

Minpunten: 

  • Goed opletten: sommige recepten zijn opeens voor 6 of 10 personen

Vanaf nu heb je een nieuwe oma! Met meer dan 80 verschillende pasta recepten geeft Pasta Grannies je voldoende comfort-food-inspiratie om de komende jaren wel door te komen.

Nederlands | Hardcover | 9789045219578 | Druk: 1 | januari 2020 | 240 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Culinair Karakter

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.