Review: Eenvoudig en lekker Marokkaans koken – Nadia Paprikas

Met inmiddels 50 recensies voor Ongewoonlekker op de teller begint mijn boekenkast aardige vormen aan te nemen. Het leukste daaraan vind ik dat er een hoop verschillende landen culinair vertegenwoordigd worden in mijn kleine keukentje. Maar ook voor mij zijn er nog ontelbaar veel culinaire ontdekkingen te doen. Zoals bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken! Recentelijk schreef ik een review over de Snelle Arabische keuken (lees de review hier), maar specifiek Marokkaans is nog niet eerder aan bod gekomen. Dus toen het nieuwe boek Eenvoudig en lekker Marokkaans koken van Nadia Paprikas uitkwam was ik er als de kippen bij om hier meer over te leren. Van briwat tot tajine, Nadia deelt de beste recepten om te delen met familie en vrienden.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Eenvoudig en lekker Marokkaans koken – Nadia Paprikas

In Eenvoudig en lekker Marokkaans koken neemt Nadia Paprikas je mee op ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken! Nadia groeide op in Rabat en leerde al op zes jarige leeftijd koken van haar moeder. Nadia hing altijd rond in de keuken van haar moeder, die haar door de jaren heen inwijdde in de geheimen van haar recepten. In 2005 startte Nadia een blog, zodat ze haar passie voor de Marokkaanse keuken kon delen met familie, vrienden en later ook een heleboel digitale lezers. Met haar nieuwe kookboek wil Nadia haar passie voor de zonnige en familiale Marokkaanse keuken nu ook op papier delen. Een keuken waarin al vele generaties lang de recepten worden doorgegeven van moeder op dochter. Een erfenis die tot op de dag van vandaag voortleeft.

Doe als een echt Marokkaans gezin!

In Eenvoudig en lekker Marokkaans koken leer je dat er in Marokko 3 tot 4 keer per dag een maaltijd geserveerd wordt. Een zoete maaltijd in de ochtend, gevolgd door de lunch (de belangrijkste gezinsmaaltijd van de dag), daaropvolgend een tussendoortje in de vorm van een taart of gebak en afsluitend wordt het lichtere avondmaal opgediend. Voor elke maaltijd van de dag heeft Nadia meerdere recepten in haar boek opgenomen zodat ook jij een volwaardige Marokkaanse maaltijd op tafel kunt zetten!

Voorafgaand aan de receptinhoud licht Nadia Paprikas nuttige informatie toe waarmee de bereiding en het nuttigen van haar recepten je gemakkelijker af zal gaan. Zo vertelt ze in het hoofdstuk ‘Eetgewoonten in Marokko’ hoe het gebruikelijk is om een maaltijd te nuttigen in een Marokkaanse setting. Laat ze je middels een fotocollage zien welke soorten keukengerei zij veelvuldig gebruikt. En somt ze op welke ingrediënten en kruiden je zult gaan gebruiken tijdens het koken.

CONCLUSIE

Nadia heeft mij dankzij Eenvoudig en lekker Marokkaans koken op een prettige wijze kennis laten maken met de Marokkaanse keuken en haar tradities. De Marokkaanse keuken is verfijnd, veelzijdig en verrassend subtiel. Een keuken die rijkelijk smaakt dankzij het gebruik van de verschillende kruiden. Maar ook een keuken die niet bijster pittig is (alhoewel je dit misschien wel zou verwachten). Het gebruiken van de ingrediënten die voorhand zijn geeft de keuken een nederig imago. Het geheim van de Marokkaanse keuken zit hem in het samensmelten van hartig en zoet, van vlees, groenten en gedroogde vruchten. Met hier en daar een uitschieter van exotische smaakmakers als ingelegde citroen, bloesemwaters en plukjes saffraan.

De Marokkaanse keuken is voor non-locals een mysterie, waar slechts enkele gerechten furore hebben gemaakt buiten de gemeenschap (tajines, couscous, msemen en harira). Maar Nadia laat in Eenvoudig en lekker Marokkaans koken zien dat er nog zoveel meer lekkers geserveerd wordt in de Marokkaanse keuken. Mijn favorieten uit haar boek? Krachel (broodjes met anijs en sesamzaad), Zaalouk (auberginepuree) en Briwats met gehakt!

Pluspunten:
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • Ik spotte in het boek weinig tot geen ingrediënten die niet in de reguliere supermarkt te krijgen zijn. Voor slechts een enkel ingrediënt (voornamelijk vlees) zul je naar een slager of speciaalzaak moeten.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Alle gerechten uit het boek zijn voorin in de inhoudsopgave samengevat onder de verschillende maaltijd categorieën. Hierdoor kun je in één oogopslag per categorie naar je volgende maaltijd zoeken.
  • Geen duur boek, leuke prijs
Aandachtspunten: 
  • De gemiddelde bereidingstijd van de recepten is tussen de 30 en 60 minuten (of langer). Hierdoor adviseer ik je om de bereiding in te plannen zodat je niet voor een onverwacht langere bereidingsduur komt te staan.
  • Als je moeilijke eters in huis hebt zul je een deel van Nadia’s recepten niet snel op tafel zetten. Vraag je dan af of dit boek voor jou geschikt is.
  • Het boek heeft geen register, terugzoeken op ingrediënt is niet mogelijk.

Met haar nieuwe kookboek wil Nadia Paprikas haar passie voor de zonnige en familiale Marokkaanse keuken nu ook op papier delen. Ze onthult al haar culinaire geheimen en legt je stap voor stap uit hoe je de lekkerste Marokkaanse gerechten maakt: van zoete baghrir en knapperige briwats, via heerlijke couscous en tajines tot aromatische ghoribas en zelfs het geheim voor het perfecte kopje muntthee. Dankzij handige tips en duidelijke foto’s tover je in een handomdraai een verrukkelijke maaltijd op tafel!

Nederlands | Druk: 1 | 9789044760354 | september 2021 | Hardcover | 128 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door DELTAS.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.