Review: Bij Bijdendijk Thuis – Joris Bijdendijk

Als er één Nederlandse chef op het moment hot-and-happening is, is het Joris Bijdendijk wel. Sinds 2014 is Bijdendijk de executive chef van Restaurant RIJKS en daar behaalde hij in 2016 zelfs een Michelinster mee. Joris kan koken, dat heeft hij uitvoerig bewezen. Maar we zitten helaas nog altijd in coronatijd en goed uiteten is momenteel een schaarste. Dus wat moet je dan als topchef? Je laat kook liefhebbend Nederland zien hoe jij als sterren-chef thuis eet! Bijzonder fascinerend, want het beeld dat het publiek heeft zal mijlenver afliggen van de realiteit. In Bij Bijdendijk Thuis neemt Joris ons mee naar zijn woning in Amsterdam. Het hart van zijn bestaan en de plek waar hij zich met zijn gezin terugtrekt van zijn drukke leven als topchef. Kijk mee over zijn schouder en leer dat er in de BIjdendijkse keuken een hele hoop koffie, broccoli en zelfs spacecake doorheen gaat.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Bij Bijdendijk Thuis – Joris Bijdendijk

In Bij Bijdendijk Thuis laat chef-kok Joris Bijdendijk je uitgebreid zien wat er zoal bij hem thuis op tafel verschijnt. Joris leeft een druk leven, want naast zijn baan als chef is hij ook nog vader van twee kleine jongetjes. Die moeten natuurlijk naar school en dus is het dagelijks rennen, vliegen en springen wat de klok slaat in huize Bijdendijk. 

Bron van inspiratie

Elke fase van zo’n drukke dag voor Joris en zijn gezin komt in Bij Bijdendijk Thuis aan bod. Van hazelnootpasta maken voor op de boterhammen, tot pompoensoep en couscous royale voor het avondmaal. Het weekend wordt gestart met een luxe broodje haring om vervolgens ’s avonds, na de apéro, uit te pakken met zelfgemaakte pasta al ragù. Voor je het weet is de zondag alweer aangebroken en wordt er in de middag zelf kombucha gemaakt. Familie Bijdendijk sluit de week graag af met Surinaamse bruine bonen met rijst en laat daarmee zien dat alles kan en mag in huize Bijdendijk.

Bij Bijdendijk Thuis is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een absolute must have als je van gastronomie houdt of als je een echte foodie bent! Door de eigentijdse gerechten, toegankelijke schrijfwijze en verrassende elementen weet Joris je te boeien met zijn recepten. Hoewel een aantal buiten je comfortzone kunnen liggen voelt het ook vertrouwd om ze uit te proberen. Boven alles is het boek weer een enorme bron van inspiratie waar de enthousiaste thuischef zijn keukenrepertoire weer flink kan uitbreiden.

De receptinhoud van het boek heeft Joris samengevat binnen 3 hoofdstukken. Hoofdstukken die verwijzen naar de 3 meest voorkomende eetmomenten bij familie Bijdendijk thuis. De hoofdstukken zijn: Voor de lunch, Voor het diner en tot slot: Voor het ontbijt en zoet. Elk van deze hoofdstukken bestaat dan ook weer uit verschillende subhoofdstukken waarin belangrijke voeding categorieën zijn opgesomd. Denk bijvoorbeeld bij het hoofdstuk Voor de lunch aan subhoofdstukken als: Koffie, Broodjes en Soepen. 

Garnalenfrikandellen

Dankzij de ruim 250 (!) recepten en de helder beschreven technieken kan iedereen thuis leren hoe je als een chef thuis een kreeft schoon moet maken, hoe je een goede brioche kunt bakken of hoe je simpelweg de meest perfecte tosti maakt. Joris deelt al zijn tips en tricks en zo tover ook jij jouw keuken om tot een echte Franse cuisine!

Daarnaast schreef culinair journalist en jeugdvriend Joël Broekaert aanvullende stukken voor het boek. Met zijn bekende aanstekelijke verwondering over de wetenschappelijke en historische achtergrond van alledaagse ingrediënten, schreef hij odes aan ingrediënten als boter en suiker, maar ook over vuur en de illustere vijfde smaak umami.

In Bij Bijdendijk Thuis vind je heerlijk maakbare dagelijkse kost voor iedere soort chef. Toch glimt Joris zijn sterrenstatus met regelmaat door de recepten heen. Garnalenfrikandellen, artisjok met kreeft, blanquette de veau en gratin coquillette tref je op de pagina’s aan. Het klinkt allemaal pittig en ingewikkeld, maar toch is het in een handomdraai gemaakt. Dankzij Joris zijn heldere uitleg is het eigenlijk prima te doen. 

CONCLUSIE

In dit kookboek spat Joris zijn brede smaak, interesse voor voeding en immense talent voor koken van de pagina’s af. Het gemis van niet kunnen uiteten door een nieuwe corona lockdown wordt door de grote bron aan inspiratie en recepten uit dit boek ruimschoots goedgemaakt. Of je nu in de ochtend een vers brood wilt bakken, ’s avonds Heri Heri wilt serveren of eens geestverruimend wil koken met wietboter of spacecake. Met Joris zijn gerechten is het een groot culinair feest! 


Thuis aan de steak en frites van Joris Bijdendijk en de Lindenhoff

Zelf thuis steak en frites bereiden op Michelinsterrenniveau. Het kan met dank aan Lindenhoff en Joris Bijdendijk. Samen introduceren ze de Lindenhoff Steak & Frites Box, waarin alle ingrediënten thuis worden bezorgd om een culinaire versie van dit topgerecht op tafel te zetten. De box bestaat uit malse Black Angus kogelbiefstuk, dragon en tijm, verse eieren, romige boerenboter en gesneden friet van de Agria aardappel. Dikke aanrader, zelf getest!


Pluspunten:
  • In het boek is een grote variatie aan receptsoorten opgenomen. Van een simpel kopje filterkoffie tot Surinaamse kippasteitjes en zelfs spacecake. Met de recepten van Joris kun je aardig uit de voeten.
  • De stap-voor-stap fotografie bij een groot aantal recepten is erg handig. Dit geeft, zeker bij moeilijke recepten, extra begeleiding.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren. 
  • Het boek heeft een register.
Aandachtspunten: 
  • Het boek heeft geen inhoudsopgave of receptenregister, waardoor het wat lastig is om een specifiek recept snel op te kunnen zoeken.
  • Joris werkt met vrij uitgebreide ingrediëntlijsten, hierdoor vind ik niet alle recepten gemakkelijk of ongepland maakbaar.
  • Ook werkt Joris met specifieke kwaliteitsproducten. Hiervoor zul je een beroep moeten doen op je lokale slager, visboer of groente juwelier. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789038809847 | oktober 2021 | Hardcover | 432 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh en van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.