Quesadilla met chorizo en zoete aardappel

Quesadilla´s zijn een Mexicaans gerecht met bloem- of maistortilla´s. De naam komt van het Spaanse woord voor kaas: queso. Je kan quesadilla´s op allerlei manieren vullen en eten met verschillende toppings zoals salsa en guacamole. Op de site van de BBC Good Food zag ik een versie voorbij komen met chorizo, zoete aardappel en feta, maar omdat ik niet zo van feta hou, heb ik die vervangen met mozzarella. Net zo lekker volgens mij! Franz en ik moesten wel even wennen aan het idee dat er aardappel op je tortilla zit, maar als je daar even ´doorheen´ bent, is het een heel lekker en gemakkelijk te maken gerecht.

Het poffen kost even tijd, maar je kunt prima andere dingen gaan doen, je hoeft niet bij de oven te blijven. Op de één of andere manier heb ik een zoete aardappel gekocht die wit was van binnen… Ik kende alleen maar oranje zoete aardappels! En het leek me juist zo mooi om die oranje puree met zo’n witte tortilla te maken. Dan maar voor de volgende keer… Het gerecht smaakte er niet minder lekker om… 🙂

quesadilla met chorizo en zoete aardappel

Benodigdheden voor 4 halve quesadilla´s:

 • 4 grote vellen bloem- of maistortilla´s
 • 1 grote (± 300 gram) zoete aardappel
 • 1/2 chorizoworst, in plakjes
 • 1 bol mozzarella, in dunne plakjes
 • 2 eetlepels verse peterselie, klein gesneden
 • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 220°C.
 2. Snij de zoete aardappel in 4 à 5 grote stukken en pak de stukken goed in in aluminiumfolie.
 3. Leg de stukken nu ongeveer 45 minuten tot een uur in de voorverwarmde oven totdat de aardappels gepoft zijn. Je merkt dat ze gepoft zijn, wanneer je erin knijpt de aardappel zacht aanvoelt en meegeeft. Je kan de aardappel ook poffen in de magnetron volgens mij, maar ik heb geen magnetron, dus daar kan ik geen hulp mee geven.
 4. Knijp de gepofte aardappel uit z´n schil in een grote kom.
 5. Prak met een vork de aardappel tot een grove puree en laat afkoelen.
 6. Wanneer afgekoeld, meng je de peterselie door de puree.
 7. Wij hebben een contactgrill, maar je kan ook een grillpan voor op het vuur of een gewone koekenpan gebruiken.
 8. Smeer de helft van een tortilla in met de zoete aardappelpuree, leg daarop 3 plakjes mozzarella en daarop een paar plakjes chorizo. Je hoeft de chorizo niet eerst uit te bakken; ik heb er één gemaakt met uitgebakken chorizo en één met de ´rauwe´ chorizo, maar ik proefde geen verschil, en scheelt ook weer afwassen… 😉 Draai hier overeen wat grof zeezout en zwarte peper.
 9. Klap de tortilla dicht, smeer een heel klein beetje olijfolie op de kant van de tortilla die de grill gaat raken en leg de quesadilla ongeveer 4 minuten in de pan.
 10. Draai voorzichtig om (als je het op/in een grill- of koekenpan doet) en bak nogeens 4 minuten.
 11. Snij in parten of door de helft en je hebt een heel apart hapje/lunch/avondeten!

Wijntip3

Omdat dit recept vrij romig is door het mondgevoel van de puree en de mozzarella en omdat je qua Mexico vlakbij de USA zit, zou ik een Californische Chardonnay hierbij drinken.


OOK LEKKER OM TE MAKEN MET ZOETE AARDAPPEL:

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.