Catz: Premium Dry Gin met klassieke ‘heritage’

De geschiedenis neemt soms een verrassende loop. Protectionistische maatregelen brachten volkeren in het Britse ‘empire’ wereldwijd aan de gin als alternatief voor jenever. De blanke distillaten hadden afgelopen decennia te kampen met een sterke terugval in populariteit. Maar in de eenentwintigste eeuw heeft gin (waaronder Bols, Catz en Nolet) de weg teruggevonden.

Ook de Nederlandse distillateurs hebben zich gewonnen gegeven aan gin. En waarom ook niet? Het blijft zoiets als een tweelingbroer van jenever, en er is geen beschermde herkomstbenaming mee gemoeid. Een groeiend aantal kleine onafhankelijke Nederlandse stokers maakt werk van gin met exclusieve uitstraling.

Catz Dry Gin

Internationaal georiënteerde Nederlandse distillateurs hadden altijd al gin in hun productaanbod, vooral voor de Angelsaksische markt. Bols beschikt bijvoorbeeld over de merken SilverTop en Damrak Gin. Nolet heeft het ginmerk Silver Gin (met een uniek boeket van Turkse roos, perzik en framboos) en ook andere stokers van formaat brengen gin op de markt. Vooral de nieuwkomers zorgen voor het nodige leven in de stokerij.

Kruidenbuiltje

Een zeer bijzondere positie is de afgelopen twee jaar opgebouwd door Catz Dry Gin. Het geesteskind van een drietal in het drankenvak gepokte en gemazelde ondernemers die een klassiek en internationaal bekend Nederland drankenmerk oppoetsten. Catz-elixer had in de negentiende eeuw een gouden naam als maagbitter – de voorname goudglans van de fles Catz Dry Gin is als het ware een knipoog naar dat verleden en al is de historie in lichte nevelen gehuld. Zeker is wel dat de naam afkomstig is van de familie Catz, waarvan telgen in Pekela en Groningen o.a. bitters en likeuren produceerden.

Catz Premium Dry Gin

Kwaliteit wordt in de uitgekiende marketing voor Catz Dry Gin vooropgesteld. Die rust op een stevig alcoholpercentage (48,2) en een geraffineerd ‘boeket’ van botanicals’. Die plantaardige elementen vormen de ziel van iedere gin, en om een eigen karakter te creëren kunnen de distillateurs kiezen uit een onuitputtelijk arsenaal. Onder meer bestaande uit jeneverbessen, koriander, engelwortel, zoethout, laurier, sint-janskruid, kardemom, sinaasappel, citroenschil, gember, peper en bergamot. Hoewel uiteraard de exacte  samenstelling van het ‘kruidenbuiltje’ van Catz Dry Gin niet prijsgegeven wordt, is wel bekend dat bergamot daarin essentieel is. Bergamot is de meest aromatische van alle citrusvruchten.

Compositie

Catz Premium Dry Gin

De productie van Catz Dry Gin vindt plaats in Schiedam, dat zich de laatste jaren profileert als gin-hoofdstad van Nederland. Daarbij worden klassieke koperen ketels gebruikt, waarin de botanicals afzonderlijk worden gedistilleerd. Dit om er optimaal de geur- en smaakcomponenten uit te halen. De distillaten worden vervolgens in een melange  bijeengebracht in een harmonieuze compositie die tegelijkertijd toegankelijk en complex is. In de fraaie uitmonstering gaan tenslotte het mooiste uit de traditie en het meest sprekende uit de eenentwintigste-eeuwse marketing samen om de consument te verleiden.


Kijk voor meer informatie en verkooppunten van CATZ Dry Gin 48.2% op www.catzdistillers.com.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.