Picon: de Franse aperitief met een bitterzoete twist

Op vakantie vind ik het altijd leuk om nieuwe dranken te ontdekken. In het zuiden van België stuitte ik op een interessante Franse drank: Picon. Het is een aperitief met een bitterzoete smaak die vooral populair is in het noorden van Frankrijk en West-Vlaanderen in België. In dit artikel deel ik de geschiedenis van Picon en een aantal heerlijke cocktailrecepten waarin je Picon kunt gebruiken.

Picon de Franse aperitief met een bitterzoete twist

Geschiedenis van Picon

Gaétan Picon werd geboren in 1809 in Genua. In die tijd regeerde Napoleon Bonaparte over Europa en was de Franse keizer koning van Italië. Na de val van het Franse rijk in 1815 emigreerde de familie Picon naar Marseille. Hier leerde de jonge Gaétan alcohol distilleren. Hij werkte als leerling-distilleerder in Aix-en-Provence toen hij zich in 1830 bij het Franse leger voegde voor trieste koloniale veroveringen in Algerije.

In de hitte van Algerije moesten de soldaten drinken, terwijl het water vaak ongeschikt was voor consumptie. Malaria en hoge koorts doodden veel kolonisten. Ook soldaat Picon ontkwam niet aan de ziekte. Hij werd ziek en gebruikte alcohol waarin hij kinine en gentiaan liet infuseren, twee planten bekend om hun therapeutische en stimulerende eigenschappen. Hij voegde er sinaasappel, het lokale fruit, aan toe.

Het gerucht van een drankje dat koorts en malaria geneest, kwam tot de oren van het Franse legerleiding. Op bevel van zijn superieuren concentreerde de jonge Gaétan Picon zich op de productie van zijn remedie om het hele bataljon van drank te voorzien. Zijn brouwsel, met een alcoholgehalte van 21%, werd gemengd met warm water gedronken. De alcohol doodt de ziektekiemen en de kruiden bevorderen de spijsvertering. Bovendien maken de sinaasappelschil en de kinine het een bittere, dus verfrissende drank.

Amer Africain

Gaétan Picon bracht zijn “Amer Africain” voor het eerst op de markt in 1837 in Philippeville, Frans Algerije. Het succes van de drank was onmiddellijk en er werden verschillende producties in Algerije gestart. Maar het was in 1862 dat deze drank zijn grote succes kende: de “Amer Africain” won een bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling van Londen in de categorie aperitief “bitter”.

Dankzij deze erkenning keerde Gaétan Picon terug naar Marseille om zijn eerste fabriek op Europese bodem op te richten. We zijn in 1872. Hij noemde zijn alcohol “Amer Picon”. Gaétan maakte fortuin en aan het einde van de 19e eeuw waren er “Picon”-fabrieken in Levallois, Lyon, Bordeaux, Barcelona en Genève. Gaétan Picon bracht zijn “Amer Africain” voor het eerst op de markt in 1837 in Philippeville, Frans Algerije. Het succes van de drank is onmiddellijk en verschillende producties worden geboren in Algiers. Maar het was in 1862 dat dit drankje zijn grote succes beleefde: L’Amer Africain won een bronzen medaille op de London World’s Fair in de categorie “bitter” aperitief.

Picon de Franse aperitief met een bitterzoete twist
Bron: tourisme-marseille.com

Nog altijd populair

Tegenwoordig blijft Picon een populaire drank in Frankrijk, vooral in de noordelijke en oostelijke regio’s. Het wordt vaak geconsumeerd als aperitief of gemengd met bier of witte wijn om smakelijke cocktails te creëren. Hoewel het oorspronkelijke recept niet is veranderd sinds het meer dan 200 jaar geleden werd gecreëerd door Gaétan Picon, blijft het merk zichzelf opnieuw uitvinden om aan de moderne smaak te voldoen. Naast klassieke versies van Picon biedt het merk ook meer exotische smaken zoals Picon Mojito en Picon Punch.

Cocktailrecepten

Picon Vin Blanc

Picon de Franse aperitief met een bitterzoete twist

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

 1. Giet de picon, triple sec en de Angostura bitters in een tumbler glas
 2. Voeg ijs toe en roer even goed door
 3. Vul aan met witte wijn
 4. Garneer met een schijfje sinaasappel

Picon Punch

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

 1. Doe ijsblokjes in een cocktailshaker
 2. Voeg de Picon, rum, ananassap, limoensap en suikersiroop toe
 3. Schud goed en zeef in een glas gevuld met ijs
 4. Garneer met een schijfje ananas

Picon Mule

Benodigdheden:

 • 60 ml Picon
 • 30 ml wodka
 • 15 ml limoensap
 • Ginger beer
 • garnering: schijfje limoen & takje munt

Bereidingswijze:

 1. Doe ijsblokjes in een koperen mok
 2. Voeg de Picon, wodka en limoensap toe
 3. Vul aan met ginger beer en roer voorzichtig
 4. Garneer met een schijfje limoen en een takje munt

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEKKERE COCKTAILRECEPTEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.