Brandy Alexander Cocktail (maar dan met Carlos)

Als drankblogger kan je je misschien wel voorstellen dat mijn drankkast letterlijk uitpuilt van de flessen. Maar een categorie drank die een beetje achterblijft in mijn kast is toch wel Brandy. Brandy (of in het Nederlands brandewijn) is een gedistilleerde drank die wordt gemaakt van gefermenteerd fruit. Druiven komen het meest voor, hoewel je ook van appels, abrikozen, perziken en ander fruit brandy kan maken. De Brandy Alexander is een hele bekende cocktail die vooral in de winter populair is, want deze boozy, creamy cocktail gaat je geheid warm houden!

Brandy Alexander Cocktail (maar dan met Carlos)

Carlos I Solera Brandy

Het brandymerk Carlos I behoort tot de Osborne Group, één van de oudste en meest prestigieuze producenten van wijn en gedistilleerd in Spanje. Opgericht in 1772 door Thomas Osborne, produceert, selecteert en verbetert het bedrijf al meer dan twee eeuwen een echt gerenommeerd en authentiek product en werd in 2020 uitgeroepen tot Brandy Producer of the Year.

De oorsprong van brandewijn gaat terug tot de 7e eeuw toen de Arabieren, die zich toen in Jerez hadden gevestigd, wijn distilleerden om alcohol te verkrijgen voor medische en cosmetische doeleinden. Al in de 16e eeuw dronken wijnmakers en hun kennissen in het gebied van Jerez gerijpte druiven-eau-de-vie, maar pas in het midden van de 19e eeuw begon het commercieel in aanzienlijke hoeveelheden te worden verkocht. De geschiedenis van Carlos I gaat terug tot 1889, toen een keldermeester in een hoek van zijn kelder enkele zeer oude vaten met cognac aantrof. Niemand wist waar ze vandaan kwamen, of hoe lang ze daar al waren. Maar op het moment dat hij de inhoud proefde, ontdekte hij dat de kostbare vloeistof “een uitzonderlijke smaak had die in staat was de wereld te veroveren”.

Maar waarom de ruiter te paard op de fles?

De wijnmaker noemde de drank naar Carlos I, als eerbetoon aan de koning afgebeeld op het schilderij van Titiaan na de slag bij Mühlberg in 1548. Zijn paard is een iconisch kenmerk geworden op de flessen en geschenkverpakkingen.

De Brandy Alexander cocktail

Een Brandy Alexander is een op brandy/cognac gebaseerde dessertcocktail bestaande uit brandy/cognac, crème de cacao en room, die populair werd in het begin van de 20e eeuw. Het is een variatie op een eerdere, op gin gebaseerde cocktail die simpelweg een Alexander wordt genoemd. Wie nu precies de cocktail ooit heeft bedacht blijft gissen, maar de oorsprong ligt aan het begin van de 20e eeuw.

Benodigdheden

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten (behalve de nootmuskaat) in een shaker met voldoende ijs
  2. Shake even goed voor ±10 seconden
  3. Strain in een gekoeld coupeglas
  4. Garneer met een beetje vers geraspte nootmuskaat
  5. Enjoy!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.