De Blackhorse Beer Mile – 6 brouwerijen, een bierhal en een Urban Winery

Zeg je craftbier in Londen, dan denk je misschien als eerste aan de Bermondsey Beer Mile. Maar die locatie is de laatste paar jaar ontzettend duur geworden voor brouwerijen. In hun zoektocht naar betaalbaardere locaties kwamen een aantal brouwerijen samen op een industrieterrein in Walthamstow (noordoost Londen). Nu zitten er op loopafstand van elkaar maar liefst 6 brouwerijen, een bierhal en een urban winery. Die ook allemaal een proeflokaal hebben om van de vers gebrouwen bieren (en wijnen) te genieten. Dus heb je de Bermondsey Beer Mile uitgespeeld? Dan kan je je lol op, op de Blackhorse Beer Mile!

Hackney Brewery & High Hill Taproom

Hoewel de brouwerijen op de Blackhorse Beer Mile slechts een korte wandeling van elkaar verwijderd zijn, is het aan te raden om minimaal een middag/dag hiervoor uit te trekken. Elke brouwerij heeft in het weekend regelmatig foodtrucks op het terrein staan en sommige brouwerijen hebben zelfs een eigen keuken met uitgebreide kaart. Ik kan je wel aanbevelen om de auto thuis te laten en de bus, metro of metro naar station Blackhorse Road te nemen. Let er wel op dat de verschillende brouwerijen (en de winery) allemaal verschillende openingsdagen en -tijden hebben.

Een handig kaartje ▼

Walthamstow Wetlands

De Blackhorse Beer Mile ligt praktisch naast het natuurgebied Walthamstow Wetlands. De Wetlands is een terrein van 211 hectare met tien reservoirs die Londen van drinkwater voorzien en die internationaal worden erkend vanwege hun belang voor trekvogels, met name overwinterende wilde vogels. Er is een bezoekerscentrum, een café en verschillende wandelroutes om uit te kiezen. Toegang is gratis en het gebied is dagelijks geopend van 10:30 tot 16:00 (17:00 in de zomer) en honden zijn niet toegestaan (uitgezonderd hulphonden).

Ik ben vanaf de bushalte bij de Ferry Boat Inn noordwaarts door het natuurgebied gelopen en moet bekennen dat het nogal een grijze bedoeling was. Het is niet een natuurgebied wat wij er in Nederland onder verstaan; al kan ik mij voorstellen dat het in de zomer wel groener en begroeider is. Mocht je een weekendje Londen doen, dan is dit niet een bestemming om de reis helemaal voor te maken. Maar mocht je een aantal brouwerijen op de Black Horse Beer Mile bezoeken, dan is het wel een lekker stukje om even een frisse neus te halen.

Walthamstow Wetlands

Alle toffe stops op de Blackhorse Beer Mile

Renegade Urban Winery

Op deze alternatieve Beer Mile zijn niet alleen brouwerijen te vinden, maar ook een toffe Urban Winery. Renegade London Winery & Bar is een urban wijnmakerij gevestigd in Oost-Londen die wijnproductie naar de stad brengt en kleine batches ambachtelijke wijnen maakt van druiven uit Groot-Brittannie (50%) en het continentale Europa (50%). De druiven worden met de hand geoogst en in Londen gevinifieerd. Renegade gelooft dat het brengen van verse druiven uit Bordeaux op 2 graden Celsius geen kwaad kan en zelfs beter kan zijn voor de wijn. Op de vide is een ruim proeflokaal inclusief keuken met uitzicht op de tanks, vaten en andere apparatuur. In de zomer is er ook een ruim terras voor de deur.

En die ogen op de etiketten? Op elk label staan de ogen van iemand die in de UK woont. Je hoeft niet in de UK geboren te zijn, maar iedereen die hier woont maakt deel uit van wat de UK speciaal maakt. En iedereen kan zich aanmelden om op een label te staan! Het zijn allemaal willekeurige mensen, van studenten, loodgieters, onderzoekers tot werklozen, gepensioneerden en HR-managers.

Wild Card Brewery Lockwood

Deze Lockwood taproom bij de Wild Card brouwerij is alleen op zaterdag geopend, en helaas was ik er op zondag. Ik heb het dus alleen even van buiten kunnen bekijken. Ze hebben nog wel een andere locatie genaamd The Wild Card Brewery Barrel Store, die is 4 dagen in de week geopend en ligt 5km oostelijk van de Blackhorse Beer Mile.

Wild Card Brewery Lockwood

Hackney Brewery & High Hill Taproom

Hackney Brewery is een onafhankelijke brouwerij die zich toelegt op het produceren van toegankelijke, vooruitstrevende en hop-forward bieren van hoge kwaliteit. De brouwerij is opgericht in 2011 door Peter Hills en Jon Swain in een paar spoorwegbogen in Haggerston, Hackney. Door de jaren heen heeft de brouwerij geïnvesteerd in state-of-the-art laboratoriumapparatuur en nieuwe machines om hun processen en ingrediënten te verbeteren. Hun kernassortiment omvat verschillende stijlen van bier, van sours tot IPA’s en hazy juice bombs. In 2021 opende Hackney Brewery hun nieuwe brouw- en taplocatie op de Blackhorse Beer Mile: de High Hill Taproom.

Hackney Brewery & High Hill Taproom
Hackney Brewery & High Hill Taproom

The Beerblefish Brewing Company

Beerblefish Brewing Co. werd in 2015 opgericht door James Atherton en Bethany Burrow. James was al jaren een fervent thuisbrouwer en begon weer bier te brouwen toen hij een huis met een kelder betrok. Na het produceren van bier in de kelder van zijn huis en het verkopen van zijn bieren in de UBREW Bermondsey-brouwerij (bestaat nu niet meer), besloten James en Bethany om Beerblefish op te richten. Ze wilden dat het bedrijf niet alleen gericht was op winst maken, daarom besloten ze om het in 2017 als een sociale onderneming te structureren. Beerblefish verhuisde in 2016 naar Edmonton en kocht daar een tweedehands 4.5BBL kit die gereinigd en opgeknapt moest worden. In mei 2021 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe locatie in Walthamstow met een brouwerij en een nieuwe taproom. De naam is een verbastering van de Babel fish uit The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Bijzonder zijn de “erfgoedbieren” die zijn gebaseerd op negentiende-eeuwse recepten en proefnotities die we hebben onderzocht in brouwerijarchieven. Het zijn allemaal bieren van gemengde gisting die naast moderne biergisten Brettanomyces claussenii gebruiken. En heb je geen gespreksstof meer? Er staat een enorme kast met allerhande kaart- en bordspellen die je mag pakken om te spelen.

Exale Brewing and Taproom

Exale Brewing startte vlak voor de eerste lockdown, en richt zich op het creëren van heerlijke, goed uitgebalanceerde bieren met verrassende smaakcombinaties, zoals hun Irn Bru sour en zeewier- en peper-stout. Eigenaar Mark Hislop laat zich graag inspireren door de ingrediënten die hij gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe bieren en werkt graag met lokale producten, waaronder wilde giststammen van lokale fruitbomen. Exale is zeer toegewijd aan het verminderen van hun milieueffecten, zoals het gebruik van plastic en van restbier maken ze hun eigen hotsaus! Ook leuk: elke vrijdag- en zaterdagavond is er een DJ tot 02:00 in de brouwerij.

Signature Brew Blackhorse Road

Signature Brew is een brouwerij/muzieklocatie die tot doel heeft mensen te verenigen door middel van vers bier, geweldige muziek en onvergetelijke ervaringen. Ze hebben twee keer SIBA’s (Society of Independent Brewers) Brewery Of The Year Award gewonnen en zetten zich in voor de gemeenschap en het milieu. Hun bekendste bieren zijn Studio Lager, Roadie IPA en Backstage IPA, maar ze hebben ook seizoensgebonden sours, New England IPA’s, alcoholvrije bieren en Imperial Porters met vatrijping.

Sinds 2011 werken ze veel samen met verschillende Britse muzikanten waaronder Hot Chip, alt-J, Mastodon, IDLES, The Darkness, Sports Team, Enter Shikari, Big Joanie, Mogwai, Ed Gamble en Hospital Records.

Big Penny Social

Big Penny Social bestaat als zodanig pas sinds september 2022. Daarvoor stond het bekend als de Truman’s Social Club, en waren er plannen om in de enorme bierhal (de grootste van heel GB) een Truman Brouwerij te bouwen. Helaas strooide covid roet in het eten en werd die plannen geschrapt. Gelukkig staan er nog steeds 18 tapkranen geïnstalleerd, dus dorst hoef je hier niet te hebben. De ruimte is nu vooral in gebruik voor grote events en live muziek. Zo was ik er op de Britse Moederdag en waren er overal speeltoestellen opgetuigd. Via QR-codes op de tafel kun je gemakkelijk een pizza bestellen; sla de Sunday Roast hier maar over, want die was niet te hachelen.

Big Penny Social - Blackhorse Beer Mile
Big Penny Social - Blackhorse Beer Mile

Pretty Decent Beer Co

In december 2022 is de capaciteit van de Pretty Decent Beer brouwerij verdubbeld door een nieuwe brouwerij te openen en de nieuwste brouwerij te worden die zich bij de Blackhorse Beer Mile voegt. De brouwerij heeft nu meer capaciteit voor bierproductie en kan meer speciale bieren produceren om goede doelen te ondersteunen. De taproom heeft 20 taps en biedt een breed scala aan bieren, waaronder lagers, sours en No/Low opties. Vooral de namen van de verschillende bieren zoals ‘Oat Of No Confidence’ en ‘Our Illustrator Went On Jury Service and All We Got Was This Label…’ zijn hilarisch!

Pretty Decent Beer Co - Blackhorse Beer Mile Londen
Pretty Decent Beer Co - Blackhorse Beer Mile Londen

Boek hier je hotel in Londen ▼Booking.com


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIER:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.