Cuberdon jenever zelf maken

on

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de cuberdon. Dankzij de kegelvorm ook wel de Gentse Neus genoemd. Deze zoete snoepjes zijn hard aan de buitenkant en vloeibaar aan de binnenkant. Ze zijn ook buiten België eigenlijk niet verkrijgbaar omdat ze maar heel kort houdbaar zijn. Na ongeveer 3 weken begint de zachte binnenkant te stollen en zijn het niet meer ‘echte’ cuberdons. Ze zijn niet altijd de kegelvorm; Confiserie Temmerman heeft zelfs cuberdons in de vorm van een gezichtje! Ik heb ook weleens een jenever of peket met cuberdonsmaak gehad en het leek me leuk om dat zelf eens te maken! Vandaar hieronder mijn recept voor zelfgemaakte cuberdon jenever. 

Cuberdon Jenever Cuberdon Confiserie Temmerman - cuberdon

Het snoepgoed werd in 1873 bij toeval uitgevonden door de Gentse apotheker de Vynck. Hij trachtte een manier te vinden om zijn medicijnen langer houdbaar te maken en probeerde ze daarom te verwerken in siroop, een veelgebruikte techniek in die tijd. Echter toen hij zijn experiment een paar dagen later onderzocht, kwam hij tot de ontdekking dat de buitenste laag siroop was versuikerd en verhard. Dit was niet de bedoeling, en zijn experiment was daarom mislukt. Maar de Vynck toonde zich inventief en wist het mislukte experiment om te zetten in een geslaagd snoepje. Hij besloot de mislukte preparaten te commercialiseren en zo werden de cuberdons geboren.

De traditionele cuberdon heeft een paarse kleur en smaakt naar frambozen. Maar je kunt in Gent nu een heel arsenaal aan smaakjes cuberdons kopen, van aardbei, appel, amaretto tot chocolade. Op de Groentemarkt staan 2 kramen die cuberdons verkopen, maar die maken al jaren ruzie wie nu de beste cuberdons heeft, terwijl ze eigenlijk exact hetzelfde verkopen. Ik wilde niet meewerken aan die vete, dus heb ergens anders mijn Gentse neus gekocht. Op de Groentemarkt heb je in het Groot Vleeshuis ook een winkel met lokale producten, daar kun je een doosje kopen met 15 cuberdons voor €3,50 (juni 2019), terwijl ze bij zo’n stand €5 voor 10 stuks kosten. Doe ermee wat je wilt.. 😉

Cuberdon jenever

Benodigdheden voor ±250 ml Cuberdon Jenever:

  • 10 cuberdons = ±150 gram
  • 40 ml water
  • 200 ml jonge jenever

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan met water op en zet hierin een stalen/rvs kom (au bain-marie)
  2. Doe de cuberdons in de kom, doe het water erbij en laat op laag vuur smelten en blijf goed roeren met een rubberen spatel.
  3. Wanneer alles gesmolten is (dit duurt misschien wel 15-20 minuten), haal je de kom van de pan.
  4. Meng met een garde de jenever door de gesmolten cuberdons.
  5. Giet in een gesteriliseerd flesje (flesje uitkoken in een pan kokend water) en bewaar in de kast tot gebruik.
  6. Lekker met gewoon een ijsblokje of verwerk de cuberdon jenever in een cocktail.
  7. Net getest: 40 ml cuberdon jenever, ijsblokjes + 150 ml tonic. Heerlijk!

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER drank recepten? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.