De Bermondsey Beer Mile – een must-see voor bierliefhebbers in Londen

De Bermondsey Beer Mile, gelegen in het hart van Londen, is een paradijs voor bierliefhebbers. De brouwgeschiedenis van Londen gaat terug tot de Middeleeuwen en tegen de 19e eeuw was het uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste bierproducenten. De Bermondsey Beer Mile is een viering van die rijke geschiedenis en de levendige bierscène die er vandaag de dag te vinden is. Bierliefhebbers kunnen een verscheidenheid aan brouwerijen verkennen, van gevestigde namen tot opkomende ambachtelijke brouwerijen, en een scala aan bieren proeven, waaronder traditionele ales, lagers, experimentele brouwsels en zelfs mede. De Bermondsey Beer Mile is een must-visit bestemming voor elke bierliefhebber die Londen bezoekt.

De Bermondsey Beer Mile - een must-see voor bierliefhebbers in Londen

Een handig kaartje ▼

Hoe het allemaal begon

De Bermondsey Beer Mile zoals we die nu kennen, begon rond 2010 vorm te krijgen, toen een handvol kleine brouwerijen zich begonnen te vestigen in de omgeving van Bermondsey. Deze brouwerijen werden aangetrokken door het gebied vanwege de rijke brouwgeschiedenis en de beschikbaarheid van betaalbare industriële ruimtes in de spoorbogen. Eén van de eerste brouwerijen die zich in Bermondsey vestigde, was The Kernel Brewery, die in 2009 begon met het brouwen van bier. De brouwerij verwierf al snel een reputatie voor het produceren van hoogwaardige, traditionele bieren en hielp de weg vrij te maken voor andere brouwerijen in de omgeving.

In de loop van de volgende jaren begonnen steeds meer brouwerijen en taprooms hun deuren te openen langs de Bermondsey Beer Mile, waaronder Fourpure Brewing, Brew By Numbers en Anspach & Hobday. Tegenwoordig is de Bermondsey Beer Mile de thuisbasis van meer dan 20 brouwerijen en taprooms (brouwerijen van buiten Londen, die hier een taplocatie hebben), waardoor het één van de meest populaire bestemmingen voor bierliefhebbers in Londen is.

De locatie van Bermondsey Beer Mile

Bij de naam Bermondsey Beer Mile denk je misschien aan één lang stuk straat (de Bermondsey straat wellicht) waar dan alle brouwerijen en taprooms naast elkaar zitten. Maar dat ligt net even anders. Bermondsey is de naam van de wijk in het zuidoosten van Londen, net onder de Thames. Verschillende straten maken deel uit van de Bermondsey Beer Mile zoals Druid Street, Enid Street en Almond Road. Als je vanaf de meest noord/west gelegen brouwerij/taproom gaat rekenen (dat is Southwark Brewing) naar de meest zuid/oost gelegen brouwerij/taproom die wordt gezien als onderdeel van de Beer Mile (Fourpure Brewing), dan zit je op 1,5 mijl (2,4 kilometer). Er zijn genoeg mogelijkheden om met de bus of metro naar de brouwerijen te gaan; ik ben zelf begonnen bij Southwark Brewing (bushalte Druid Street Stop C) en dan is het letterlijk 2 minuten lopen.

Bermondsey Beer Mile London

Bier bevat hop, hop is een plant: bier = salade

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan de Bermondsey Beer Mile? Kijk dan van tevoren heel goed naar de verschillende openingstijden van de brouwerijen en taprooms. Zo is iedereen open op zaterdag, maar sommige locaties ook al doordeweeks tot laat. Ook zijn er verschillende plekken waar je wat kan eten. Maar sommige brouwerijen/taprooms bieden ook snacks aan. In het weekend zijn er soms foodtrucks die bij een brouwerij gaan staan, maar dat kan je het beste even checken op de socials van de taproom. Zo stond er op de zaterdag dat ik er was een foodtruck met pizza-oven voor de deur bij Mash Paddle.

De Beer Mile verandert continu, dus houd bij onderstaand schema in gedachten dat het een richtlijn is. En kijk ook even zelf online wat de openingstijden zijn. Zie je een nieuwe brouwerij of is er iets verandert aan de openingstijden? Stuur mij dan even een mailtje (info@ongewoonlekker.com) dan pas ik het aan!

overzicht Bermondsey Beer Mile openingstijden

Tot ongeveer 2 weken geleden stond er nog een elfde brouwerij met taproom op de lijst: Partizan Brewery. Maar die hebben helaas 2 weken geleden door problemen met de huurbaas moeten beslissen om de deuren voorlopig te sluiten tot er een nieuwe locatie gevonden is.

Ga gemakkelijk met de trein naar Londen
Ontdek op Booking.com de tofste hotels van Londen
Vliegtickets naar Londen vergelijken doe je op
vliegwinkel.nl

Mijn ervaring op de Bermondsey Beer Mile

Om wat meer te weten te komen over de Bermondsey Beer Mile, ben ik mee geweest met de Bermondsey Microbrewery Experience biertour van Des de Moor. In zijn tour bezoek je in ± 4 uur tijd vier verschillende brouwerijen met taprooms. Tijdens het bezoek vertelt Des honderduit over de biergeschiedenis van deze wijk, de verschillende brouwerijen en taprooms die er te vinden zijn en natuurlijk over de bieren die geschonken worden. In totaal werden er 6 verschillende biertjes geschonken; een aantal uitgezocht door Des, maar bij de laatste twee stops (Three Hills Brewing en Spartan) mochten we zelf een biertje uitkiezen van de taplijst.

Southwark Brewing

De eerste stop vond plaats bij Southwark Brewing, een microbrouwerij opgericht in 2014 door twee vrienden uit Londen, Peter Jackson en Andy Mitchell. Peter en Andy waren allebei thuisbrouwers en besloten hun krachten te bundelen om een professionele brouwerij op te richten in het hart van Londen.

De brouwerij heeft een sterke band met de lokale gemeenschap en organiseert regelmatig evenementen en proeverijen. Daarnaast heeft de brouwerij ook samengewerkt met andere lokale bedrijven om speciale bieren te produceren, zoals de Bermondsey Joyride, die in samenwerking met de lokale fietsspecialist Brompton is gemaakt. De Southwark Brewery heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor hun bieren, waaronder prijzen op de World Beer Awards en de International Beer Challenge.

The Kernel Brewery

In 2009 besloot Evin O’Riordain (sommelier en wijnhandelaar) de wijnwereld vaarwel te zeggen en zich volledig te richten op het brouwen van bier met The Kernel Brewery. Met zijn passie voor bier en zijn jarenlange ervaring in de horeca richt hij zich op het produceren van hoogwaardige, traditionele bieren met een moderne twist. De stijl van bieren die The Kernel Brewery produceert, wordt vaak omschreven als “modern Brits”. Dit houdt in dat de brouwerij gebruik maakt van traditionele Engelse brouwtechnieken en ingrediënten, maar deze combineert met moderne hopsoorten en andere ingrediënten om unieke en innovatieve smaken te creëren zoals hun Raspberry Sour en de London 1890 Export Stout.

Spartan Brewery

Spartan Brewery is een ambachtelijke brouwerij die is opgericht in 2016 door twee vrienden, Colin Brooks en Mike Willetts, (software engineer en een financiële risicoanalist), die beiden een passie hebben voor bier en het brouwen ervan. De brouwerij produceert voornamelijk Pale Ales en IPA’s, maar experimenteert ook met het brouwen met verse hop, zoals in hun Demeter Green Hop Ale. De mannen hebben beiden nog een fulltime baan naast het brouwen, vandaar dat de brouwerij en taproom maar één dag in de week open is.

Three Hills Brewing

Three Hills Brewing is een microbrouwerij gevestigd in het dorp Woodford Halse in Northamptonshire. De brouwerij is opgericht in 2016 door Andrew Catherall en brouwt een breed scala aan bieren in verschillende stijlen. Andrew was veel aan het thuisbrouwen en deze hobby leidde tot vele mooie ontmoetingen in de bierwereld en werd hem een baan aangeboden bij een startende brouwerij in centraal China, Fighting Tiger genaamd. De brouwerij ging echter nooit open en Andrew bleef werkloos achter. Hij ontmoette toen een Duitse brouwmeester, Tobias Weber, die hen een baan aanbood in een Beiers Brauhausbrouwde daar een Dunkel, Hells pils en een Hefeweizen.

Andrew vertrok terug naar Engeland om weer echt te gaan experimenteren met bierbrouwen. Ook niet verrassend dat het logo van Three Hills Brewing bestaat uit de Chinese karakters voor ‘drie bergen’ (三山). In 2020 opende Andrew een tweede brouwlocatie en taproom in Bermondsey genaamd The Outpost. Hier zijn maar liefst 15 tapkranen en een goedgevulde koelkast. Aanrader: de B.P.A.V.K. Barrel Aged Imperial Stout met Triple Sec. Wat een traktatie is dat! Ik heb ook nog een aantal andere van hun barrel aged bieren op blik meegenomen voor thuis om van te genieten.

Rollend over de Beer Mile

Na het afsluiten van Des’ biertour, ben ik zelf nog even doorgegaan. Want we kwamen langs zoveel meer toffe brouwerijen en taprooms, dat ik nog niet klaar was. Zo stond er bij Mash Paddle Brewery een pizza foodtruck (die niet getest helaas) en zijn zij gespecialiseerd in het faciliteren van thuisbrouwers die een stapje groter willen brouwen. De buren Brew by Numbers, opgericht in 2011 door Tom Hutchins en Dave Seymour, staan bekend om hun hoogwaardige en innovatieve bieren. Het nummeringssysteem dat werd gegeven aan alle losse samples van de brouwbatches (om variaties van elk brouwsel te volgen) gaf aanleiding tot hun naam. Naast de locatie op de Bermondsey Beer Mile heeft BBNo ook een locatie aan het water in Morden Wharf, London.

Anspach & Hobday

In 2011 begonnen de jeugdvrienden Paul Anspach en Jack Hobday met thuisbrouwen en richtten later brouwerij Anspach & Hobday op. Hun succes bracht hen ertoe om in 2012 een Kickstarter-campagne te lanceren om de financiering van hun professionele brouwapparatuur te crowdfunden en nu produceren ze hun bier op hun locatie in Bermondsey. Hoewel ze geïnspireerd zijn door de lange brouwtraditie van Londen, worden hun bieren geüpdatet met eigentijdse methodes en ingrediënten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een Pfeffernusse Nitro Stout gebrouwen met de warme, winterse smaken van kaneel en gember.

The London Beer Factory

The Barrel Project is de taproom en blendruimte van The London Beer Factory, opgericht in 2014 door de broers Ed en Sim Cotton. Na een bezoek aan de Belgische brouwerijen van Cantillon, Brouwerij 3 Fonteinen en Boon in 2016 veranderde er iets bij de broers. Sim: “Elk van deze brouwerijen had zo’n sterke identiteit, dat was iets dat we echt wilden recreëren op onze eigen manier terug in Londen.” Uitgerust met een passie voor wilde bieren en gewapend met Ed’s achtergrond in wijn, namen ze contact op met Alex Sakon, een gerenommeerd figuur in de wereld van vaten die maar liefst 200 houten tobbes voor de mannen uitzocht. En die vaten zijn nu (gevuld) te bewonderen in de taproom, naast de 24 taplijnen die er zijn geïnstalleerd.

Bij-zondere nieuweling

De nieuwste aanwinst voor de Bermondsey Beer Mile is geen brouwerij, maar een mederij. Gosnells Meadery heeft sinds september 2022 zijn intrek genomen in één van de vele spoorwegbogen. Mede is een alcoholische drank gemaakt door honing te fermenteren met water en gist. Het wordt soms ook wel “honingwijn” genoemd omdat het vergelijkbaar is met wijn in smaak en textuur, maar in plaats van druivensap als basis, wordt honing gebruikt. Mede kan variëren in smaak van zoet tot droog en kan soms worden gekruid met specerijen of fruit om verschillende smaken te creëren. De taplijst van de bar wordt aangevoerd door de Wildflower Mead (4%), die wordt gemaakt uit de nectar van 45 soorten bloemen, struiken en bomen. Het is glutenvrij en sprankelend, zonder toegevoegde sulfieten, gemaakt van een brouwsel met 100% honing en zonder toegevoegde suikers.

Ga gemakkelijk met de trein naar Londen
Ontdek op Booking.com de tofste hotels van Londen
Vliegtickets naar Londen vergelijken doe je op
vliegwinkel.nl


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Britain, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.