Review: Mi Cocina – Rick Martinez

Me gusta Mexico! In september 2022 ging een lang gekoesterde wens om terug te gaan naar Mexico éindelijk in vervulling. Vriendlief ging akkoord en de tickets werden geboekt. Ruim 11 jaar daarvoor (in 2011), zette ik voor het eerst voet op Mexicaanse bodem en werd meteen verliefd op het land. De kleurrijke cultuur, haar vrolijke inwoners en -misschien wel het allerbelangrijkste voor mij als foodie- het goddelijke eten.

Fast forward naar 2022, opnieuw bracht ik een bezoek aan Yucatan, maar voegde ik ook Mexico stad, Oaxaca, en Isla Holbox toe aan mijn lijst van bezochte plekken. Na 3 heerlijke weken nam ik met pijn in het hart opnieuw afscheid het Mexico en kwamen we weer terug naar Nederland. Gelukkig duurde de heimwee niet lang, want vlak daarna publiceerde Rick Martinez zijn ode aan Mexico en haar smakelijke keuken. Het resultaat: Mi Cocina, een bundeling recepten en verhalen uit de keuken van Mexico. Delicioso!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Mi Cocina – Rick Martinez

Zoekt en gij zult vinden

Schrijver Rick Martinez groeide als Mexicaans-Amerikaanse jongen op in Austin, Texas. Slechts kilometers verwijderd van de Mexicaanse grens keek hij vroeger vaak met zijn moeder naar kookprogramma’s waarin gekookt werd met lokale Mexicaanse ingrediënten en al vroeg besloot hij dat hij dat later ook wilde doen. Jarenlang keek hij vol verwondering naar zijn moeder, die vol liefde een connectie zocht met haar Mexicaanse roots in de roerige jaren 60’ in het zuiden van Amerika. En ondanks dat het niet gemakkelijk was, slaagde ze erin om haar liefde voor de Mexicaanse keuken aan Martinez door te geven. Maar dat was slechts het begin…

In 2019 vloog Martinez naar Mexico-stad, kocht een auto en begon aan een reis die uiteindelijk zijn leven zou veranderen. Alle 32 staten en ruim 156 steden werden bezocht en uiteindelijk werden meer dan 30000 kilometer afgelegd voor de ultieme zoektocht naar de smaak van Mexico. Uit die talloze gerechten die hij onderweg tegenkwam, proefde, rook en helemaal op at selecteerde Rick uiteindelijk een honderdtal favorieten en creëerde een eigen interpretatie van die gerechten. 

Explosie van smaken

In Mi Cocina ontdek je die 100 recepten, die persoonlijke liefdesbrieven van Rick Martinez aan de Mexicaanse keuken. Stuk voor stuk culinaire schatten van Mexico en haar zeven regio’s. Aan de hand neemt Martinez ons mee op zijn culinaire reis door Mexico en laat hij zien waarom het zo makkelijk is om verliefd te worden op dit prachtige land. Een groot land en dus ook een land waarin er niet overal sprake is van één en dezelfde keuken. Want wat er gegeten wordt in de Yucatán regio verschilt onwijs van de gerechten uit El Norte en de noordelijke staten. Gelukkig leert Rick ons in Mi Cocina alles wat we moeten weten én eten.

Met Mi Cocina brengt Martinez een persoonlijk eerbetoon aan de schoonheid en overvloed van Mexico, waar de wortels van zijn familie liggen. Hij brengt de regionale identiteit van Mexico tot uitdrukking met gerechten als Oaxaca’s mole coloradito (gemaakt met pasilla-chili’s, gedroogd fruit, noten, zaden en bitterzoete chocolade) en tacos de capeados (gefrituurde vistaco’s in maismeelbeslag met papaya en tomatillo), een gerecht dat kenmerkend is voor de kuststreek Baja. Wees voorbereid op een smaakexplosie en -wellicht- een nieuwgevonden liefde voor een keuken die tot op heden nog steeds niet genoeg belicht werd.

CONCLUSIE

Me gusta Mi Cocina! Absoluut één van mijn favoriete kookboeken. Niet alleen vanwege mijn voorliefde voor Mexico en haar keuken, maar ook vanwege de stijl van schrijven die Rick Martinez in Mi Cocina heeft gehanteerd. In totaal duurde zijn ontdekkingsreis door Mexico ruim 1,5 jaar en bladerend door het boek is elke ontdekking die hij deed tijdens deze reis duidelijk terug te lezen. Je voelt het aan de liefdevolle manier waarop hij over elke regio schrijft. Je ziet het op de foto’s die hij selecteerde om zijn verhaal kracht bij te zetten. En – het allerbelangrijkste- je proeft het aan de gerechten die hij selecteerde. 

Ik kon na onze reis door Mexico 3 hoofdstukken en regio’s uit Mi Cocina raadplegen voor gerechten die wij tijdens onze reis aten. En tot mijn blijdschap trof ik daar meerdere gerechten aan die ik absoluut thuis eens wilde maken. Pollo al pastor uit de regio El Bajio, Tlayudas con tasajo uit de Oaxaca regio, en Sopa de lima uit de Yucatán regio. Smaken die met slechts een enkele hap wederom het verlangen naar een bezoek aan Mexico aanwakkerden. Ik ga mijn vriend maar weer lief aankijken, want nog een keer 11 jaar wachten tot een volgend bezoek is écht te lang. Conclusie opgesomd: Koop Mi Cocina, krijg je geen spijt van!

Pluspunten:

  • Aan het begin van elk hoofdstuk somt Rick overzichtelijk op welke gerechten er in het hoofdstuk te vinden zijn. 
  • Elk hoofdstuk leest weg als een mini reisgids voor een specifieke regio in Mexico. 
  • Prachtige fotografie begeleidt de recepten.
  • De receptinstructies worden numeriek opgesomd, wat prettig leest en er voor zorgt dat je niet zo snel een stap overslaat.
  • Bij uitgebreide of moeilijkere gerechten zijn zelfs foto instructies opgenomen om ervoor te zorgen dat je de bereiding juist uitvoert.
  • Het boek is zeer geschikt voor liefhebbers van de Mexicaanse keuken. Zowel startend als ervaren.

Minpunten: 

  • Een groot deel van de recepten heeft een lange bereidingstijd en dus is planning/voorbereiding echt een must.
  • Er wordt geen opgesomde bereidingstijd gegeven bij de recepten, deze moet je zelf berekenen a.d.h.v. de tijden in de instructie. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789464042023| november 2022 | Hardcover | 304 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.