In de wereld van craft bier is Frankrijk een land dat vaak over het hoofd wordt gezien. Terwijl landen als België, Duitsland en Nederland bekend staan om hun rijke biercultuur, heeft Frankrijk een eigen unieke biertraditie die de moeite van het ontdekken waard is. In het hart van de Vendée bezocht ik de Smeele Fabrique de Bière. Als je denkt “goh, wat een gekke naam voor een Franse brouwerij” dan kan dat heel goed kloppen! Deze brouwerij is misschien wel Frans, maar de brouwer van Smeele Fabrique de Bière is de Nederlander Jochem Sprong.

Op bezoek bij Smeele Fabrique de bière - Frans bier met een Hollandse twist - Jochem Sprong

Van ambtenaar naar brouwmeester

In 2008 was Jochem Sprong in between jobs en vertrok met een camper voor een eigen Tour de France door Frankrijk. Bij een lokale VVV in de Vendée ging hij informatie inwinnen over campings in de omgeving toen de vonk oversloeg met de dame achter de balie van de VVV. Zij verhuisde later naar Nederland waar het stel 9 jaar woonde. Maar de roep van de Vendée was te sterk en in juli 2019 pakten ze hun spullen en vertrokken samen naar Frankrijk. Jochem was al sinds zijn tienerjaren met een vriend bezig met thuisbrouwen en toen hij zijn ambtenaarsbaan bij de Gemeente Almere gedag zei; werd het tijd om het roer om te gooien.

Hij volgde de brouwopleiding in La Rochelle, kocht een pand in Luçon en kocht met behulp van de bank een brouwinstallatie. Maart 2020 zou het eerste bier klaar zijn voor de verkoop; maar we weten allemaal dat Tante C roet in het eten gooide. In de loop van de jaren die volgde heeft Jochem zijn plaats in de gemeenschap helemaal gevonden. Hij organiseert rondleidingen met proeverijen in de brouwerij en er is een winkeltje mocht je bieren willen kopen. Maar er is helaas (nog) geen vergunning om even een biertje te komen drinken zonder rondleiding.

Brouwerij Smeele assortiment

En één van de doelstellingen van Jochem is ook al gehaald; de gastronomische restaurants zijn dol op zijn bier! Zo is er zelfs een 1-ster Michelin restaurant (Les Reflets van chef Nathan Cretney in La Roche-sur-Yon) dat de bieren van de Smeele Fabrique de Bière schenkt.

Snorremans

Achter de naam van de brouwerij zit ook een bijzonder verhaal. Op de middelbare school had Jochem een project bedacht met het zelf brouwen van bier. Zijn docent meneer Smeele (inclusief grote snor) deelde deze passie en liet hem kennismaken met vele nieuwe bieren en technieken. Toen het hobby brouwen uit de hand begon te lopen en het tijd werd voor een naam voor de brouwerij, vroeg Jochem of hij zijn oud-docents naam mocht gebruiken. En zo geschiedde! De bijnaam van de docent was ook ‘de walrus’ op school vanwege zijn indrukwekkende snor, dus het logo was ook snel beklonken.

Zelfs je naam is mooi.. Als hij op een biertank staat

“Het allerleukste van brouwen is om met maar 4 ingrediënten een evenwichtig, goed, aangenaam om te drinken maar ook spannend bier te maken” verteld Jochem enthousiast. “Zo wilde ik ook graag met bepaalde producten werken zoals Maris Otter mout. Met mijn opstelling in de brouwerij kan ik twee keer brouwen op een dag (en dat doe ik één keer per week) en dan kan ik precies één van mijn vijf 1000 liter tanks vullen.

De tanks hebben ook allemaal een eigen naam. Ze zijn vernoemd naar mensen die belangrijk zijn geweest voor de oprichting van de brouwerij: mijn vrouw Claire, mijn zoontje Tom van 16 maanden, Paenma naar mijn ouders die mij altijd gesteund hebben in mijn plannen, mijn maatje John waarmee ik als sinds mijn 17e brouw en dan is mijn tante Jet die er helaas niet meer is maar altijd heel veel interesse had in de brouwerij. Het kleine tankje heet Pierre en is vernoemd naar de jongste broer van mijn vrouw die in de brouwerij als zomerbaantje kwam werken en eigenlijk onze eerste werknemer was.”

namen tanks Smeele brouwerij

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Jochem was eerst nog wat twijfelachtig hoe de lokale gemeenschap zou reageren op een Nederlander die opeens Frans bier ging brouwen in hun stad. Maar hij werd met open armen ontvangen. Jochem: “Ik had nooit verwacht dat ik zo gemakkelijk in Frankrijk had kunnen aarden en zo soepel contacten kon leggen” verteld Jochem. “En ik heb vertrouwen in mezelf gekregen dat ik dingen kan, die ik nog nooit gedaan heb”.

Het Polder model

De bieren van Smeele Fabrique de Bière bestaan uit een core range genaamd Polder. Hier vallen de Mosaïc IPA, Aramis Blonde Lager, Witbier, Obscure Stout en de gember-citroen limonade onder. Daarnaast brengt Jochem ook in kleinere oplages leuke bieren uit, zoals de Maelström Imperial Stout, Imperial Stout Stroopwafel in collab met Noord-Brabantse Brouwerij ’t Meuleneind, een zomerse Wheat Ale met Guave, een vers gehopt bier in samenwerking met een lokale hopteler en een BAM (Bière Au Miel) met lokale honing. De Imperial Stouts liggen ook nog lekker te sudderen in twee houten vaten (ex-Sauterne en ex-Cognac) die een prominent plekje hebben gekregen in de brouwerij.

Zelf langsgaan bij Smeele

Dorst gekregen? Er zijn genoeg horecazaken in en rondom Luçon die de bieren van Jochem schenken. Je kan ook langsgaan bij de brouwerij om wat biertjes te kopen: vrijdag van 15:00 tot 19:00 en zaterdag van 11.00-13.00 uur en 15.00-19.00. In de zomermaanden is ook op andere dagen in de week de winkel geopend. Kijk voor alle up-to-date informatie op de website van Smeele. Het is helaas niet mogelijk om langs te gaan en daar wat te drinken i.v.m. Franse regelgeving. Op zaterdagen zijn er wel rondleidingen door de brouwerij waarbij je ook wat mag proeven. Deze boek je het gemakkelijkst via het online platform van de Toeristische dienst van Sud Vendée.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIER: