Op bezoek bij: De drie brouwerijen van Sint Maarten

Bij een tropisch eiland in de Cariben denk je natuurlijk aan cocktails en rum qua dranken. Maar wist je dat op het eiland Sint Maarten ook drie brouwerijen gevestigd zijn? Ik heb een rondje gemaakt langs alle drie de brouwerijen van Sint Maarten om even een kijkje te nemen. Grappig om te vermelden is dat alle drie de brouwerijen eigenlijk bijna in hetzelfde jaar gestart zijn, omdat los van elkaar iedereen het stom vond dat er nog geen bier werd gebrouwen op het eiland.

Op bezoek bij De drie brouwerijen van Sint Maarten

Een handig kaartje ▼

SXM Beer

In 1996 bezocht Scott Brockie voor het eerst St. Maarten. Hij vroeg op het eiland rond of hij een lokaal St. Maarten-bier kon krijgen. Het antwoord was meestal dat er wel andere Caribische bieren beschikbaar waren, maar geen die daadwerkelijk op het eiland gebrouwen werden. Scott werd verliefd op het eiland en keerde met zijn familie minstens eens per jaar terug in de jaren die volgden. Hij had altijd al een droom gehad om een lokale brouwerij op het eiland te starten.

Pas jaren later, na een ontmoeting met zijn goede vriend Pascal de Lacaze, besloten de twee om de droom te verwezenlijken. Ze registreerden het bedrijf onder de naam SXM Beer en begonnen te investeren en te bouwen aan de brouwerij. Hoewel ze grote tegenslagen hadden vanwege de orkaan Irma, waren de twee vastbesloten om het plan door te zetten en hun droom werkelijkheid te maken.

Van pakketbezorger tot brouwer

De huidige brouwer, Giovanni Johnson (Gio), heeft een bijzondere loopbaan. Als pakketbezorger moest hij eens een pakketje bezorgen bij de brouwerij en werd getroffen door een heerlijke geur. Gio: “One day, I stopped behind the brewery and saw the brewmaster standing on a platform throwing something inside a big stainless-steel barrel. When the aroma filled the air, I asked, what he was doing, he replied, using the brewer’s term, “I’m mashing in”, which in other words means to extract starch and sugars from grain that will be your potential beer wort. My curiosity was sparked, I went home and learned all I could about the beer making process”. En zo geschiedde! Sinds oktober 2021 is Gio de hoofdbrouwer van SXM Beer en maakt hij de SXM Lager, IPA en Red. Sinds kort is er ook een lijn met fruitige seltzers op de markt.

Er is een taproom in de brouwerij die bijna dagelijks open is (maandag-vrijdag 09:00 tot 17:00, op zaterdag van 10:00 tot 14:00) en je kunt er rondleidingen boeken via de website.

SXM Beer Brewery Sint Maarten

Caribbean Brewing Company

De Caribbean Brewing Company is gevestigd in Pointe Blanche, vlakbij de cruise terminal (niet geheel toevallig). Het begon alleen met de Dutch Blonde Beer, op smaak gebracht met kruidnagel en sinaasappel. Naast het blond bier maakt de brouwerij ook een kölsch stijl San Martin en de Pirate’s Edition IPA.

Naast hun assortiment aan bieren heeft de Caribbean Brewing Company ook een interne taproom waar bezoekers kunnen genieten van een koud biertje en een gezellige sfeer. Het interieur van de taproom heeft een maritiem thema, passend bij de geschiedenis van het eiland als belangrijke handelspost in de regio. Naast het proeven van de verschillende bieren kunnen bezoekers ook een rondleiding krijgen in de brouwerij, waarbij ze meer te weten kunnen komen over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. Belangrijk om te weten is dat de taproom alleen toegankelijk is voor mensen die een rondleiding boeken, je kunt hier niet terecht om even een biertje te drinken. Maar niet getreurd: aan het strand in Philipsburg kun je genieten van alle bieren van de Caribbean Brewing Company bij de Dutch Blonde Beach Bar & Restaurant, herkenbaar aan de enorme molen op het dak.

Pelikaan Brewery & Beer Garden

Toen de Franse kunstenaar en performer Stephen Winkel zijn Sint Maartense vrouw op Corsica ontmoette, had hij niet kunnen dromen dat hij jaren daarna permanent op het Caribische eiland zou wonen. Tijdens een vakantie naar het eiland verbaasde het hem dat er niemand nog lokaal bier brouwde. Rond dezelfde tijd besloot de Argentijnse freelance computerwetenschapper Nicolas Carlini dat het tijd was voor verandering. Hij pakte zijn computer in en besloot elders zijn geluk te beproeven en vertrok naar Sint Maarten.

Nicolas had al een passie voor het thuis brouwen van bier ontwikkeld en zodra hij zich had gevestigd op Sint Maarten, begon hij te zoeken naar lokaal bier, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Via wederzijdse vrienden kwamen de twee mannen erachter dat ze dezelfde passie en droom deelden en besloten ze samen te gaan brouwen. Met nauwelijks bronnen en apparatuur beschikbaar op het eiland, gebruikten de twee mannen hun creativiteit. Zo verbeterde ze hun recepten konden ze de thuisbrouwerij uitbreiden. De tijd verstreek en batches van 10 liter werden 50 liter en 1 bier werden er 5. Ondersteund door vrienden en familie besloten ze de volgende stap te zetten en in 2017 professionele brouwers te worden.

The Nest

Pelikaan Brewery heeft nu een vast assortiment van vijf bieren: de Mullet Bay Blonde, Mont Careta Coconut Porter, Irma Pale Ale, Soualiga Blonde en de Point Blanche witbier. Maar er worden ook seizoensbieren gebrouwen zoals een Sour Mango, Pic Paradis Pepper Ale en een Tropical Session Ale. De Pelikaan Brewery heeft ook een kleine biertuin genaamd ‘The Nest‘ aan de voorkant van de brouwerij waar er allerhande events worden georganiseerd zoals een darttoernooi en veel live muziek. The Nest is open op donderdag en vrijdag van 16:00 tot 21:00, dus loop zeker even langs! Deze brouwerij gaf mij meer de Europese stijl van een taproom, dan de andere twee brouwerijen op Sint Maarten. Die zijn voor mijn gevoel meer gericht op de Amerikaanse markt.

Drie brouwerijen Sint Maarten - Pelikaan Brewery & Beer Garden

Boek hier je hotel op Sint Maarten ▼Booking.com


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIER:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.