Review: Kookboek voor een chaotisch leven – Martena Duss & Laurence Roothooft

Soms komen er kookboeken voorbij waarvan een titel je op het lijf geschreven is. Zo kwam dit jaar als het boek Ik eet zo graag uit van Pascale Naessens (lees mijn review hier) en ook nu slaat een kookboek weer de spijker op zijn kop. Wil de persoon die zich kan associëren met een kookboek voor een chaotisch leven zich melden? Well… Here I am… Als mijn hoofd niet aan mijn nek vastzat was ik hem inmiddels al permanent verloren. Hoe ik het ook probeer op te lossen, chaos is en blijft een terugkerend element in mijn leven. Dus hoe heerlijk dat er blijkbaar met mij nog velen anderen zijn?! En speciaal voor ons is daar het Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven van Martena Duss & Laurence Roothooft. Een boek waarin verschillende héél herkenbare situaties alsnog kunnen leiden tot een smakelijk avondmaal. Ik ben benieuwd!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Kookboek voor een chaotisch leven – Martena Duss & Laurence Roothooft

Chaos will be

Het is inmiddels een ritueel aan het worden… Boodschappen doen in coronatijd. Portemonnee? Check! Boodschappentas? Check! Loop ik de trap af, trek ik de deur achter mij dicht en realiseer dan vervolgens dat een sleutelbos ook handig was geweest om mee te nemen. Aanbellen… Vriendlief geïrriteerd 2 trappen afrennend naar beneden voor mijn sleutels. Sleutels in zak, straat uitgelopen… SHIT! Mondkapje…. Teruglopen. Sleutels weer in de deur steken en weer naar boven lopen. Ach als ik er nu toch ben kan ik net zo goed het glas meenemen, ik kom immers toch langs de glasbak. Zoals je kunt lezen ben ik het posterkind voor chaos. Always have been… En op één of andere manier always will be. Ik ben eraan gewend, gewend aan de situaties die het met zich meebrengt. Chaos betekent namelijk reuring en dus is het in mijn leven nooit saai. 

Het Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven is een ode aan het heerlijke leven dat we mogen leiden. Martena Duss en Laurence Roothooft hebben een hoop lekkere dingen gebundeld die zij prima vinden passen bij de chaos van het dagelijkse leven. Het dagelijkse leven verloopt namelijk niet altijd zoals je het had verwacht. Zo kunnen je vrienden opeens voor de deur staan, heb je plotseling een discussie met iemand omdat jullie van mening verschillen of was er simpelweg geen tijd om te koken voor het avondeten. Dit kookboek is er voorop die chaotische momenten waarop het je ontbreekt aan inspiratie en er toch gegeten moet worden. 

Boodschappen vergeten..

Het gros van de recepten is eenvoudig. De ingredientlijsten zijn kort en krachtig en de bereidingstijden zijn bescheiden. Sommige recepten worden al generaties lang doorgegeven terwijl er aan anderen dagenlang gewerkt is om ze voor dit boek te perfectioneren. Inspiratie kwam van de kookkunsten van familie, vrienden en kennissen van over de hele wereld. En dus mag dit boek door iedereen beschouwd worden als inspiratiebron, een geheugensteun, gids én doeboek. Wees niet bang om hem te besmeuren, vette vingers tonen immers aan dat het boek goed gebruikt wordt. Sla de pagina’s om en treed de smakelijke wereld van Laurence Roothooft en Martena Dussbinnen. Veel plezier!

De recept inhoud van het boek is verdeeld over 6 hoofdstukken. Zes hoofdstukken die stuk voor stuk slaan op situaties die zich in het leven van een chaoot nog best wel eens vaak voor kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan recepten voor wanneer je per ongeluk vergeten bent boodschappen te doen… Want wat doe je dan? Wat kun je maken met de smaakmakers die je nog ergens achterin de kast hebt slingeren? Denk ook aan recepten voor wanneer je vrienden in aantocht zijn. In dat hoofdstuk vind je snelle en simpele recepten waarvoor je niet hard hoeft te werken en waarmee je toch indruk op je visite maakt! Denk tot slot ook zeker aan recepten voor wanneer je gewoon geen zin hebt om te koken. Je kunt dan thuis laten bezorgen of toch even snel de keuken in duiken en een snelle en gemakkelijke maaltijd op tafel zetten!

Geen reden om niet lekker te eten

Daarnaast vind je in Het Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven ook recepten voor wanneer je geen hond hebt die de restjes van je vorige maaltijd op kan eten. Recepten voor wanneer je het goed moet maken met de kinderen. En recepten voor wanneer het leven wat zoeter mag. Zo zie je maar, als is het leven nog zo chaotisch… Er is altijd een oplossing om desondanks de situatie toch lekker te kunnen eten.

Om je niet als een kip zonder kop de keuken in te sturen, bieden Martena Duss en Laurence Roothooft je wat duidelijkheid door extra informatie in het boek op te nemen. Zo vertellen ze je welke soorten keukengerei je eigenlijk in huis moet hebben, welke houdbare smaakmakers je absoluut in je voorraadkast moet hebben staan. Vergeten ze de smaakmakers uit de koelkast niet en is een opsomming van alle zoete smaakmakers, extracten en bakbenodigdheden een zoete afsluiter van hun introductie. Nu is het aan jou om een keuze te maken welke van hun 78 recepten jij gaat maken.

CONCLUSIE

Wat een heerlijk kookboek! Ideaal voor iemand zoals ik die met regelmaat in een van de voorbeeld situaties uit het boek terecht komt. Vergeten boodschappen te doen? Eh, guilty… Geen zin om te koken… Ook dat gebeurt met regelmaat. Het is dan heel fijn om in zulke situaties toch een kookboek open te slaan en geïnspireerd te worden en vervolgens toch lekker kunt eten. Juist deze benadering van koken maakt Het Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven uniek en anders dan andere kookboeken in mijn boekenkast.

Het boek is gemakkelijk in gebruik, want je kunt op verschillende manieren zoeken naar een gerecht dat je wilt bereiden. De schrijfwijze die de dames in hun boek hanteren leest daarnaast prettig weg en de receptbereiding is stapsgewijs opgesomd. Zo kun je zelfs als de meest chaotische en onervaren thuiskok nog een succesvol resultaat op tafel toveren.

Pluspunten:
  • De kookinstructies worden stapsgewijs en genummerd beschreven. Heel fijn want zo is het meteen overzichtelijk wat je voor de gehele bereiding moet doen.
  • Unieke vormgeving door de combinatie van fotografie en stillevens van vilt. Dit heb ik nog niet eerder in een kookboek gezien!
  • Er staan porties in het boek die geschikt zijn voor 1 persoon, 2 personen, 4 personen of grotere gezelschappen. Heel slim, zo kun je namelijk ook als je alleen bent makkelijk de recepten maken zonder veel restjes over te houden.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Voorin het boek is een receptenlijst opgenomen. Zo kan je gemakkelijk en snel per hoofdstuk naar een specifiek recept zoeken.
Aandachtspunten: 
  • Voor een aantal recepten is er toch wel sprake van een uitgebreide ingrediëntenlijst. Voorafgaand aan de bereiding van die recepten zul je toch wel een tripje naar de supermarkt moeten maken.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401476706 | oktober 2021 | Hardcover | 232 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.