Kersttradities in Zuid-Tirol – de leukste (en lekkerste) op een rijtje

Het zal niemand zijn ontgaan dat 2020 er een beetje anders uitziet dan normaal. We kunnen niet törggelen, wijnhuizen bezoeken, kastanjebier drinken, skiën en wijn drinken bovenop de Alpe di Siusi; Zuid-Tirol moet helaas nog even op ons wachten. Maar niet getreurd; met de volgende tips haal je de sfeer van Zuid-Tirol gewoon lekker zelf in huis. Ik geef je de leukste (en lekkerste) kersttradities in Zuid-Tirol!

De leukste (en lekkerste) kersttradities in Zuid-Tirol
Foto: Alex Filz

Een adventskrans maken

De adventskrans bestaat uit vier kaarsen verankerd in een cirkel van dennentakken. Deze Duitse lutherse gewoonte is door veel families en kerken overgenomen, ook in Zuid-Tirol. Christenen steken een adventskaars aan terwijl ze aan het begin (zondag) van elk van de vier weken voorafgaand aan Kerstmis een gebed uitspreken.

Klöckeln

Klöckeln is een oude traditie die in een paar valleien in Zuid-Tirol nog steeds leeft. In bijvoorbeeld de Sarntal-vallei is het terug te voeren tot de 16e eeuw en is het tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De naam “Klöckeln” is afgeleid van een dialectwoord voor “klopfen” of “kloppen”. De drie “Klöckel-nachten” zijn de drie donderdagavonden voor de winterzonnewende (midwinter). Gemaskerde jongeren trekken in groepjes van huis tot huis, kloppen op deuren en vragen om geschenken. Niemand is zeker over de oorsprong van deze traditie, die waarschijnlijk zijn wortels heeft in verschillende heidense gebruiken.

Het vieren van St. Nicholas’s Day

St. Nicholas’s Day valt in Zuid-Tirol op 6 december en wordt in veel dorpen gevierd met een processie. Het gebruik heeft veel overeenkomsten met onze Sinterklaas. Ook gekleed in een bisschoppelijk gewaad deelt St. Nicolaas snoepjes uit aan kinderen, maar in Zuid-Tirol is hij vergezeld van in het wit geklede engelen en de Krampus. Krampus is een duivelsachtig, gehoornd wezen met een uit hout gesneden masker, gekleed in huiden, ratelende kettingen en koebellen. En stoute kindertjes gaan niet in de zak mee naar Spanje, maar worden met berkenstokken door Krampus geslagen. Veel gezelliger dus!

Krampus - St. Nicholas
Foto: Marion Lafogler

Spitzbuben bakken

Misschien wel één van de lekkerste kersttradities in Zuid-Tirol: Spitzbuben bakken! Eén recept, veel namen: veel Zuid-Tiroolse mensen kennen deze koekjes ook als Linzer Plätze of Linzer Augen. Ze beschrijven allemaal een boterachtig dubbel koekje gevuld met jam dat is bestrooid met poedersuiker. De naam Spitzbuben betekent letterlijk ‘schurk’; maar waarom? De term ‘schurk’ komt uit de 19e eeuw en was in die tijd de informele uitdrukking voor spion of informant. Door het gaatje (of, in het geval van Spitzbuben, het gat) in de bovenste laag koekjes kun je de jam “bespioneren”, vandaar de naam!

In het filmpje hieronder leer je hoe je deze bijzondere koekjes zelf maakt.

Het branden van wierook

Op kerstavond, oudejaarsavond en op de avond van 6 januari wordt er in Zuid-Tiroolse huizen wierook gebrand. In deze drie “wierookavonden” dragen de gezinsleden wierook door het huis voor geluk en voorspoed in het nieuwe jaar.

kersttradities in Zuid-Tirol - wierook branden

Dit artikel over kersttradities in Zuid-Tirol is mede mogelijk gemaakt door IDM Südtirol – Alto Adige. Voor meer informatie over Zuid-Tirol kijk op www.suedtirol.info.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER ZUID-TIROL ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.