Alles over Törggelen in Zuid-Tirol!

‘Wattes?’ Hoor ik je denken! 😛 Törggelen! Spreek uit ’teurgelen’ en dit is dus een echte Zuid-Tirolse traditie. En ik mocht erbij zijn! 😀

De naam törggelen komt van het Latijnse woord ‘torculum’, wat wijnpers betekent. In het Zuid-Tiroolse dialect hebben ze hier ‘torggl’ van gemaakt. Ik törgel, jij törgelt, wij törggelen! 😉 Oorspronkelijk was het Törggelen in Zuid-Tirol vooral een gezellige wijnproeverij onder wijnmakers die rond de oogsttijd plaatsvond, nu is het iets voor de hele bevolking en de vakantiegangers.

Er zijn hele boekjes beschikbaar bij welke wijnboer er welke avond een törgelfeest is, dus je hebt het voor het uitkiezen! Wij waren te gast bij Weingut & Buschenschank Griesserhof in Vahrn, vlakbij Bressanone/Brixen.

Törggelen tot je ontploft

Je kan törggelen in de periode van eind september/begin oktober tot begin december. In die periode openen Zuid-Tiroolse boerencafé’s/tavernes (Buschenschänke) hun deuren voor speciale avonden in de houten Stübe met gepofte kastanjes (keschtn), jonge wijn van soms maar 10 dagen oud (Sußer genoemd), Schlachtplatte (een schaal met heul veul soorten vlees) met zuurkool, mierikswortelsalade (superlekker trouwens!), knödels en gefrituurde aardappeldingetjes (schlutzkrapfen). Als afsluiter dezelfde soort krapfen, maar dan gevuld met vruchtenjam en bestrooid met poedersuiker.

Törggelen in Zuid-Tirol

Törggelen in Zuid-Tirol

Törggelen in Zuid-Tirol

Törggelen in Zuid-Tirol

De jonge wijn is nog troebel en smaakt eigenlijk naar druivensap/appelsap. Maar wel met ongeveer 5% alcohol. Leuk om eens te proberen, maar persoonlijk drink ik toch een wat oudere wijn bij het eten… 😉

Het poffen van de kastanjes is ook een heel ding en gebeurt zeer zorgvuldig. Ze zeggen dat het formaat niet telt.. Maar daar dacht onderstaande kastanjepoffermeneer heel anders over.. 😉 Deze foto is trouwens gemaakt bij het törggelenfeest bij kasteel Velturno, het voormalige zomerpaleis van de bisschop van Bressanone/Brixen.

Törggelen in Zuid-Tirol

Superleuk om eens mee te maken en echt een aanrader als je in deze periode in Zuid-Tirol bent!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door IDM Südtirol – Alto Adige. Voor meer informatie over Zuid-Tirol kijk op www.suedtirol.info.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Aniek travelwriter.nl | Italië Uitgelicht schreef:

    Ik ben natuurlijk fan van Zuid-Tirol en dit ziet er weer heerlijk uit! <3

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Dankjewel Aniek! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.