OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Girlan

Als wij Nederlanders (ja, ik ga gewoon even lekker generaliseren) naar Noord-Italië gaan, is dat meestal voor het Gardameer. De tunnels in Oostenrijk en Zwitserland liggen achter ons en gas op de plank naar het water. Zonde! Want Zuid-Tirol is niet alleen een prachtig gebied om een paar dagen tot rust te komen, ze maken er ook nog eens hele mooie wijnen! Wij gingen op bezoek bij Cantina Girlan om te kijken wat ze daar allemaal  met hun druiven doen. 

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is een tweetalig gebied; vandaar ook dat Cantina Girlan (de Italiaanse versie) hetzelfde is als Kellerei Girlan. Alleen dan op z’n Duits geschreven. 😉 De Nederlandse vertaling van een cantina/kellerei is een coöperatie. Girlan ligt in het gelijknamige dorp, net ten zuiden van Bolzano en westelijk van de Etsch/Adige.

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-TirolOngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

Cantina Girlan is opgericht in 1923 door 23 wijnbouwers uit de regio. De boerderij uit 1600 waar ze hun eerste wijnen maakten is nog steeds onderdeel van de Cantina, maar dan als winkel! Nu zijn er maar liefst 220 wijnboeren die druiven leveren van “slechts” 230 ha. grond aan de cantina, variërend van 250 m boven zeeniveau tot 1000 m boven zeeniveau. Qua wijn kom je dan uit op maar liefst 1,5 miljoen flessen per jaar!

Wij hadden de mazzel dat de pluk en dus ook de aanvoer van de druiven in volle gang was. Bijzonder om eens het hele proces te zien! Verse druiven worden aangevoerd (hieronder op de foto zie je Schiava druiven) en getest op suikergehalte. Daarna worden de druiven ontsteeld, gekneusd en in roestvrijstalen vergistingstanks gestort.

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-TirolOngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

En zo zien de pulp van schilletjes/pitjes eruit als al het sap eruit  gelopen is; ‘pomace‘ in het Engels.

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

Dan gaan de verschillende wijnen op stalen containers of houten vaten om verder te rijpen. De cantina heeft in 2016 een grote verbouwing afgerond; een nieuwe fermentatie kelder, betere druivenpersen, de kelders zijn vergroot, een modern kantoor met proeflokaal en de oorspronkelijke boerderij is nu een moderne wijnwinkel.

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

Proeverij

Na de indrukwekkende tour door het wijnbedrijf waren we erg nieuwsgierig naar de wijnen. Er zijn 3 lijnen binnen Girlan van hoog naar laag: Selezioni, Vigneti en Classici. We zullen een aantal wijnen uit de proeverij uitlichten.

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

1. Plattenriegl Pinot Bianco 2016 (uit de Vigneti serie)

Franz: “Helder lichtgeel, toasty, peer, stuivend, prettige geur, drop, rijp geel fruit, mango, ananas, smakelijk, vol van karakter.”

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

2. Flora Sauvignon 2015 (uit de Selezioni serie)

Franz: “Combinatie van 2 percelen Sauvignon Blanc, de eene van 500 m boven zeeniveau met een limestone terroir wat mineraliteit geeft, de andere van 250 m boven zeeniveau aan de rand van het meer met een clay terroir wat groen fruit aroma’s geeft. Mooie goudgele kleur. Stuivend, iets grassig, rabarber, maggie, kruidig karakteristiek, niet heel scherp, nog jong. Fijn glas!”

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

3. Gschleier Vernatsch 2015

Franz: “Bijzonder oude stokken (80-90 jaar). Tien maanden oplegging op grote houten vaten en daarna nog minimaal 1 maand rijping op fles. Alleen in de goede oogstjaren worden er ±15.000 van deze flessen gemaakt. Lichtrode, heldere kleur. Fris rood bosfruit, aalbessen. Niet te zwaar. Smakelijk glas!”

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

4. Trattmann Mazon Pinot Noir Riserva 2014 (uit de Selezioni serie)

Franz: “Drie weken fermentatie, 80% gelagerd in barrique, 20% op grote vaten en daarna nog minimaal 6 maanden rijping op fles. Lichtrode, heldere kleur. Stuivend Bourgondische stijl, intens, complex, rijp rood fruit en fris in balans. Zeer goed en de (hoge, €27,30) prijs meer dan waard!”

OngewoonLekker op bezoek bij: Cantina Kellerei Girlan Zuid-Tirol

Conclusie

Deze Italiaanse streek een must-see is voor iedereen die van mooie (en betaalbare) wijnen houdt. Bezoek dit gebied  vooral eens buiten het wintersportseizoen om, want het landschap is hier prachtig en met de aangename temperaturen in de zomer is Alto-Adige Ongewoon Lekker! 😀


Nog meer artikelen over Zuid-Tirol:

 


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door IDM Südtirol – Alto Adige. Voor meer informatie over Zuid-Tirol kijk op www.suedtirol.info.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Harm Groenendijk schreef:

    Ik ben benieuwd naar de smaak van Plattenriegl Pinot Bianco 2016

  2. Ana Rita schreef:

    Ik ben heel beniewd naar Plattenriegl Pinot Bianco, die klinkt lekker zoet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.