Op bezoek bij: Bioweingut Tröpfltalhof Zuid-Tirol

Zoals je in het artikel over Cantina Girlan al hebt kunnen lezen; wijnen uit Zuid-Tirol zijn hot! Naast Cantina Girlan zijn we bij nog een andere wijnmaker langs geweest: Bioweingut Tröpfltalhof

Wein, natürlich!

Tröpfltalhof Winery Zuid-Tirol Tröpfltalhof Winery Zuid-TirolTröpfltalhof Winery Zuid-Tirol

Tröpfltalhof is een biologisch-dynamische wijngaard met een Demeter keurmerk. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven en de al dan niet verwerkte producten. Wat bijvoorbeeld ook inhoudt dat wijnmaker Andreas Dichristin de stand van de zon en de maan gebruikt voor het planten, bemesten, snoeien en oogsten.

Tröpfltalhof Winery Zuid-Tirol

Er zijn ook een paar ‘vreemde’ gebruiken in de biodynamische wijnbouw. Bijvoorbeeld het gebruik om koeienhoorns gevuld met mest in de winter te begraven in de wijngaard. In het voorjaar worden die hoorns weer opgegraven en de mest heeft de ‘kennis van het land’ in zich opgenomen. De mest wordt verdund met water en als compost over de wijngaard verspreid. Voor mij nogal abracadabra, maar als hij daarmee mooie wijnen kan maken, wie ben ik dan om te zeggen dat iets raar is?!

Tröpfltalhof Winery Zuid-TirolTröpfltalhof Winery Zuid-Tirol

Andreas is in 2009 begonnen met wijn maken. Zijn doel? Goede wijn maken zonder al te veel impact op de natuur te veroorzaken. Dat zie je ook terug in het bedrijf; de wijn wordt met behulp van de zwaartekracht naar de kelder geleid. Daar beland het druivensap zonder pompen, sulfieten of gisten in grote aardewerken amfora’s waar het sap naar hartelust kan bubbelen en fermenteren. Hij heeft ook een paar houten vaten staan voor een aantal rode wijnen om op opgevoed te worden.

Tröpfltalhof Winery Zuid-Tirol Tröpfltalhof Winery Zuid-Tirol

Proeverij

Slechts 10.000 flessen komen er per jaar van dit wijndomein. Ongeveer 6000 van amforen en 4000 van hout. Wij mochten er een paar proeven!

Viognier 2016 – Omdat de witte wijn ook heel lang met de schillen en pitjes van de druiven contact heeft, is het een oranje-kleurige wijn geworden. Iets licht oxidaties wat witte Jura of sommige witte Macons ook kunnen hebben. Maar nog steeds heel fris, oranje fruit, vluchtige neus en zelfs bijna romig. Zeker geen slecht glas!

Garnellen Sauvignon 2015 – Sauvignon Blanc gemaakt van 10-25 jaar oude wijnstokken. Veel rijp fruit, abrikozen, kweepeer en peer. Nötige afdronk met iets pittigs van gember.

Garnellen Sauvignon 2010 – Dezelfde wijn als daarvoor, alleen ouder. Donker goud-oranje kleur, zoete neus, tonen van karamel, sinaasappel, ontwikkeld met een oxi-randje.

Barleith 2015 – Combinatie van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc stokken. 21 maanden in de amfora’s; 7 maanden op schil en 14 maanden sur lie. Donkerrode kleur, stuivend rood fruit,  interessant, goed rijp, verassend, mooi glas.

Barleith 2009 – 90% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. Geen rijping op amfora’s gehad. Nog steeds erg jong en gesloten, maar al duidelijk een mooi glas wijn.

Project X 2013 – Het toetje! Een dessertwijn van Sauvignon Blanc met botrytis schimmel. De opbrengst was zo klein dat er slechts 100 flesjes van gevuld konden worden. Is dus ook niet bedoeld voor de verkoop, maar om thuis met de familie of gasten van te genieten. Helder oranje, vijgen, confit, heel zoet, maar nog heel jong. Jammer dat we geen flesje meekregen om over 10 nog eens te proberen… 😉

Tröpfltalhof Winery Zuid-Tirol

Mocht je geen zin hebben om na een proeverij in de auto te stappen: ze hebben ook een aantal vakantiewoningen op hun land! En wakker worden met uitzicht op de prachtige bergen van Zuid-Tirol is zeker geen straf.. 😉

Tröpfltalhof – Bioweinhof, Ferienwohnungen
Garnellenweg 1739052 KalternSüdtirol/Italy

Tel. +39 0471 964126
www.bioweinhof.it


Nog meer artikelen over Zuid-Tirol:


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door IDM Südtirol – Alto Adige. Voor meer informatie over Zuid-Tirol kijk op www.suedtirol.info.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.