Elke foodie zal het wel herkennen. Je hebt veel mogen proeven en hebt inmiddels een favoriet restaurant, favoriete maaltijd én je favoriete drankje. En als je (net als ik) een aantal kookboeken bezit, zul je ongetwijfeld ook een favoriete schrijver hebben. Voor mij geldt dat in ieder geval wel. Een van mijn favorieten is Vanja van der Leeden. Culinair schrijfster, foodstylist en chef. In 2019 dook ze voor het eerst op met haar bekroonde boek Indorock en sindsdien is ze niet meer uit de culinaire scene weg te denken. Ze staat bekend om de liefde voor haar Indonesisch roots en rebelse kookstijl. Opvolgend op haar eerdere boeken bracht ze in januari een nieuwe parel uit, genaamd: Insane. Een gekmakend lekker en best gezond kookboek.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Insane – Vanja van der Leeden

Eerlijk verhaal

En nu hoor ik je denken: ‘Het zoveelste boek over gezond eten?’ Ja, maar wacht. Insane is dus geen dieet- of lifestyleboek en je krijgt er ook geen zogenaamde ‘healthy glow’ van. Insane is Vanja’s eerlijke verhaal over een haalbaar, divers en gebalanceerd eetpatroon. Klinkt niet super spannend. En bovendien niet als iets nieuws. Waar zit dan het verrassende element? Die zit in de manier waarop Vanja de boodschap brengt. Vanja van der Leeden toont met de nodige zelfspot en relativering hoe zij een balans vond in haar eetgedrag. 

In Insane laat ze zien hoe ze doordeweeks thuis eet. Dat is altijd lekker en ‘best gezond’. Want als ze één ding geleerd heeft in haar zoektocht naar een gezond eetpatroon, is dat je er vooral niet te streng mee om moet gaan. Haar zoektocht resulteerde in een vrolijk boek bomvol smaak en gevuld met verrassende recepten. Allen toegankelijk en allemaal nagelopen door een diëtist. Extra uniek aan het boek is dat de platen zijn vastgelegd door Vanja’s man en culinair fotograaf Remko Kraaijeveld. 

Indische achtergrond

De recepten zijn verrassend en bestaan uit combinaties waarvan je nog niet eerder gehoord hebt. Of bestaan uit combinaties waar je zelf niet zo snel aan zou denken. Denk aan mosselstoof met cavolo nero en Marokkaanse salsa, of linzensalade met radicchio, sinaasappel en sesam. Vanja’s Indische achtergrond komt veelvuldig terug in gerechten als boerenkoolcurry met spicy tempeh of de vitaminebom bami met tofu-kipgehaktballen. 

De inhoud van Insane is samengevat binnen 12 hoofdstukken, waarvan er 7 hoofdstukken gevuld zijn met recepten. Deze hoofdstukken zijn gecategoriseerd aan de hand van de seizoenen. Dus: lente, zomer, herfst en winter en jaarrond. Daarnaast heeft Vanja drankjes en hapjes voor erbij als extra hoofdstukken in het boek opgenomen. Daarnaast verwelkomt Vanja van der Leeden je in haar boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een register en sluit ze het boek af met een dankwoord. In het 319 pagina tellende boek vind je meer dan 100 gerechten waarmee jij jouw zoektocht naar gezond, gevarieerd en lekker eten kunt vormgeven. 

Herkenbaar voor menig struggelaar

Insane is naast een goed kookboek ook een persoonlijk logboek van Vanja waarin ze haar reis langs voedselallergieën, eczeem, orthorexie en boulimia dicteert. Allen kwalen waarin ‘gezond’ eten als de oplossing gepredikt werd. Maar dat rebelse waar we Vanja anno nu om prediken, zorgde er in haar reis ook voor dat ‘volledig gezond eten’ niet de oplossing bleek. Ze voelde zich eenzamer dan ooit en hunkerde naar een realistische oplossing. Volledig gezond werd uiteindelijk ‘Best gezond’ en zo kreeg een gezonde balans de kans om boventoon te voeren. Vanja speelt geen verstoppertje als het aankomt op haar kwalen die ten grondslag lagen aan Insane. En juist die eerlijkheid maakt het een boek waarin mening struggelaar zich kan herkennen. En dat is fijn, want zoals Vanja zelf zegt: ‘Best gezond is goed genoeg’.

CONCLUSIE

Ik kon mij goed vinden in Vanja van der Leeden haar verhaal over worstelen met gezond eten. Jaren geleden begon ik als jonge twintiger ook aan een fitness ‘journey’ en elke hap moest bloedgezond zijn, want dan vlogen de kilo’s eraf. En wat natuurlijk te verwachten viel was de totstandkoming van een obsessie met wat ik at. Omdat alles ultragezond moest zijn verloor ik – net als Vanja – de lol in eten. Een obsessie die gelukkig ook met ouder worden weer verdween.

Nog steeds is het wel eens een struggle om ’s avonds een maaltijd op tafel te zetten die voedt en ook nog ‘best gezond’ is. Maar met Vanja als ervaringsdeskundige word ik toch weer herinnerd aan waar eten om draait. Eten is emotie, een beleving en soms een herinnering. En het hoeft echt niet altijd gezond te zijn. Balans is key, maar genot is eigenlijk net zo belangrijk. Insane is daarom een fijne middenweg. Best gezond maar ook tjokvol smaak. 

Pluspunten:
  • De recepten zijn vernieuwend, met mooie smaakcombinaties en de volgorde op basis van seizoenen geeft een prettige flow in het boek.
  • Vanja heeft een prettige schrijfstijl, doorspekt met humor en heel duidelijk te volgen.
  • In haar kwetsbaarheid schuilt kracht en het spoort hopelijk mensen aan om eerlijk te kijken naar hun eigen eetgedrag.
  • Het boek heeft een register.
Minpunten: 
  • Tussen de recepten door wordt door middel van verschillende fotoreportages de sfeer van het boek gezet. Er is naar mijn mening iets doorgeslagen in de hoeveelheid foto’s tussen de recepten door. Het heeft wat weg van een kijkje in een persoonlijk familie fotoalbum.
  • Als je moeilijke eters in huis hebt dan kun je Insane beter laten liggen. Het boek bevat receptcombinaties die niet voor de hand liggend zijn of bestaan uit ingrediënten waar je wellicht niet eerder mee gekookt hebt.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038810577 | januari 2022 | Hardcover | 328 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh en van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER TOFFE BOEKEN: