Review: Het Nieuwe Vegalicious – Alice Hart 

Vegetarisch eten, het is en blijft hot topic. En hoewel het gewoner dan ooit is en er al onwijs veel kookboeken over geschreven zijn, weten veel culinaire schrijvers hun lezers toch weer te verrassen met bundelingen nieuwe recepten. Zo ook Alice Hart, dit jaar kwam een vernieuwde uitgave van haar in 2016 reeds gepubliceerde Het Nieuwe Vegalicious uit. Ik dook erin om te kijken of het een boek is die mij kan helpen om meer vegetarisch te gaan eten.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Het Nieuwe Vegalicious – Alice Hart 

Combinatie van contrasten

Het nieuwe Vegalicious is het tweede boek over vegetarisch koken uit de koker van de Britse Alice Hart. Sinds het schrijven van haar eerste boek concludeerde zij dat er veel veranderd was in het culinaire vegetarische klimaat. Vegetariërs zijn bijvoorbeeld al lang niet meer het ‘buitenbeentje’ en is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om lekker vegetarisch te eten. De diversiteit en vele voordelen van diervrij eten worden geprezen voor onze gezondheid, het milieu en de portemonnee. Tijd dus voor een geüpdatet boek vol ideeën en kleurrijke recepten zodat je je nooit meer af hoeft te vragen wat je op tafel kunt zetten. 

Het geheim van lekker vegetarisch koken zit hem volgens Alice Hart in de combinatie van contrasten. Een factor die in de Oost-Aziatische keuken bijzonder goed tot zijn recht komt en waarvan ze dus een flinke lading recepten in haar boek heeft opgenomen. Het draait om het vinden van evenwicht tussen warm en koud, knapperig en zacht, scherp pittig en fris. En zodra je deze contrasten kunt herkennen zul je er je voordeel mee doen tijdens het koken. Al is het maar om een laatste accent te geven aan de maaltijd in textuur en temperatuur.

Review Het Nieuwe Vegalicious – Alice Hart 

Nieuwe druk

In Het nieuwe Vegalicious verrast Alice opnieuw met meer dan 200 vegetarische gerechten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis ook heerlijk, gezond en voedzaam is. Of je nu zoekt naar een smakelijk ontbijt, meer raw food wil serveren, gaat koken voor je vrienden, meer granen wilt eten of nieuwe informatie over vegetarisch eten wilt vergaren. Het nieuwe Vegalicious is dé vegabijbel voor vegetariërs en flexitariërs en werd zelfs genomineerd voor Kookboek van het jaar. 

De bovenstaande intro vergt wel een sidenote. Deze uitgave van Het Nieuwe Vegalicious is geen ‘nieuw’ boek, maar een nieuwe druk van het in 2016 al eerder uitgegeven boek. Sindsdien heeft de hardcover plaatsgemaakt voor een paperback cover en is de prijs van het boek daarom ook iets gedaald. Wat het boek ook weer wat financieel aantrekkelijker maakt. 

CONCLUSIE

Vegetarisch eten is in mijn huishouden nog steeds eerder zeldzaam dan standaard. Laat ik vooropstellen dat de wil er is, maar de uitvoering nog wat achterblijft. Mijn vriend heeft graag een bite in zijn maaltijden en merkt toch dat veel vegetarische maaltijden qua structuur zachter zijn en meer blenden tot een ‘brei’ (zijn woorden, niet de mijne!). En omdat apart koken mij iets te ver gaat, blijft het dus bij een voornemen.

Gaat Alice’s Het nieuwe Vegalicious daar verandering in brengen? Ik denk het niet. Bladerend door het boek spot ik namelijk het ene na het andere gerecht dat mijn moeilijk etende vriend niet zal waarderen. Taboulé met geroosterd venkelzaad en cannellinibonen, rauwe nems met tempé of zengroenten met sojadressing en sesamzaad? Stuk voor stuk gerechten die zelfs voor mainstream vegetarische eters als onbekend in de oren klinken.

Ik vind het boek daardoor eerder geschikt voor vegetarische eters die écht toe zijn aan een nieuwe impuls aan recepten voor hun culinaire repertoire. De gerechten zijn van zodanig niveau dat kennis van ingrediënten wel vereist is. 

Pluspunten:

  • De recepten in het boek zijn gesorteerd in thematische hoofdstukken wat terugzoeken makkelijker maakt.
  • Alice heeft een goede afwisseling gemaakt tussen snelle en uitgebreidere recepten.
  • Het boek is aantrekkelijk geprijsd.

Minpunten: 

  • Het boek is uitgegeven in paperback. Dit maakt het boek vatbaarder voor vlekken en beschadigingen.
  • Heb je moeilijke eters in huis? Dan kun je dit boek beter skippen. Alice maakt veel gebruik van minder bekende ingrediënten, welke moeilijke eters ongetwijfeld met een scheef oog uit de maaltijd zullen vissen.
  • Alice maakt dus gebruik van minder bekende ingrediënten, enkele waarvan ik zelfs nog niet eerder gehoord had. Deze ingrediënten zullen waarschijnlijk niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Doe dus je research vooraf. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789021596532 | juni 2022 | Paperback | 336 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.