Review: Boker Tov – Lori Dardikman & Tom Sas

Een paar weken geleden plofte mijn vriend met een grijns op zijn gezicht naast mij op de bank. Dat kan vaak maar één ding betekenen… Hij heeft iets leuks bedacht. ‘Heb je zin om eind deze maand weer eens naar Antwerpen te gaan?’. De vraag rolt met enthousiasme uit zijn mond en met even veel enthousiasme antwoord ik meteen JA! Het is inmiddels alweer 3 jaar geleden dat we deze bruisende stad voor het laatst bezochten, tijd dus voor een opfrisser! Tijd om weer wat verzamelde horeca-pareltjes van ons lijstje af te strepen. Eén van die parels is Boker Tov, een Israelï bar/deli waar ze de lekkerste gerechten uit Tel Aviv serveren. Ik kwam deze parel op het spoor doordat er een kanariegeel boek op mijn deurmat plofte met een gelijknamige titel. Eigenaren Lori Dardikman en Tom Sas besloten hun befaamde gerechten op papier te zetten om zo ook liefhebbers van de Israelische keuken buiten de Antwerpse stadgrenzen te kunnen verblijden. En met succes, Boker Tov het boek is een ode, een culinaire lovestory aan hun geliefde Tel Aviv.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Boker Tov - Lori Dardikman & Tom Sas

Welkom!

Als twee mensen met een gedeelde passie voor lekker eten en Tel Aviv elkaar ontmoeten, krijg je vuurwerk. Het is het verhaal van Tom Sas en Lori Dardikman, de eigenaars van restaurant Boker Tov in Antwerpen. Aangestoken door de gastvrijheid en de culinaire vibe van het bruisende Tel Aviv, besloten Tom Sas en Lori Dardikman een stuk van die stad naar Antwerpen te halen. Het koppel voelde namelijk feilloos aan dat de inwoners van Antwerpen klaar waren voor iets nieuws. Een nieuwe plek met een all day buzz die zich makkelijk aan kon passen aan het ritme van het hedendaagse stadsleven. Boker Tov (Hebreeuws voor ‘Welkom’ of ‘laat het een fijne dag worden’) werd geboren. 

Het restaurant bleek een schot in de roos, want vanaf dag één stonden gasten in de rij om een tafeltje te kunnen bemachtigen. Mensen komen er voor een broodje met koffie, een dampend bord shakshuka, een uitgebreide maaltijd of een laatste-ronde-borrel. De gerechten zijn koosjervriendelijk, vaak vegetarisch of zelfs veganistisch en worden de hele dag door geserveerd. 

Balagan om te delen

Na het succes van restaurant Boker Tov volgde een tweede zaak, een rooftopbar in dezelfde stad. En uiteindelijk kon een kookboek vol succesrecepten van Boker Tov niet uitblijven. Met dit boek laten Lori Dardikman en Tom Sas een nog veel breder publiek kennismaken met het bruisende Tel Aviv. De recepten zijn een perfecte weerspiegeling van de rijke culinaire keuken van Tel Aviv en laten je zien hoe je zelf balagan op tafel krijgt. Oftewel: een lekker rommeltje van fantastische gerechten die je met zoveel mogelijk mensen deelt.

Review Boker Tov - Lori Dardikman & Tom Sas

De recepten in Boker Tov zijn kleurrijk, kosmopolitisch, vol contrasten, geuren en smaken. De funky recepten brengen een overvloed aan verse kruiden, groenten, frisse tonen en smaakmakers met zich mee. Proef de typische Midden-Oosterse gerechten als baba ganoush en labneh, maar ook sabich, kruidige dips en salade fatoush. Beteavon, eet smakelijk!

CONCLUSIE

De liefde voor Tel Aviv spat van elke pagina in het boek af. Authentieke recepten, aangevuld met beeldmateriaal geschoten op markten, in bakkerijen en in lokale buurten van Tel Aviv. Het schetst een smakelijk beeld van wat een bezoek aan Boker Tov het restaurant voor je in petto heeft. En voor iedere lezer die niet in staat is om even langs te wippen in Antwerpen is dat een zeer smakelijk alternatief!

Zelf besloot ik (met een bezoekje eind deze maand in het vooruitzicht) vast in de recepten te duiken en een voorproefje te nemen. Het werd een lekkere portie chickenschnitzel met koolsla op Libanees brood. En dat smaakte meer dan prima! Wel viel het mij op dat er twee soorten salades op het brood moesten die beide ook nog gemaakt moesten worden. Hierdoor duurde de bereiding langer dan ik had ingeschat. Gelukkig maakte de smaak een hoop goed. Bladerend door het boek spot ik wat gerechten die ik zeker nog wil proeven, het zij thuis of in Antwerpen. En een afsluitend drankje op het dakterras van Laila sla ik daarna zeker niet over!

Pluspunten:

  • Het boek is bijzonder goed geschikt voor de nog wat onervaren thuischef.
  • De recepten zijn kort van stof en daardoor gemakkelijk te volgen.
  • Er is een fijn aantal zoete recepten in het boek opgenomen, om een maaltijd mee af te sluiten. Of voor het stillen van een zoete craving.

 Minpunten: 

  • Niet elk gerecht wordt begeleid door een foto. 
  • Voor een deel van de gerechten zal je ingrediënten moeten kopen bij speciaalzaken, groothandels of online omdat ze niet wijd verkrijgbaar zijn.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401482554 | mei 2022 | Hardcover | 189 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.