Italicus Rosolio bergamotlikeur: een musthave voor je drankenkast!

Italicus Rosolio di Bergamotto is een nieuwe Italiaanse likeur gebaseerd op een oud recept genaamd rosolio. Rosolio was ooit hét drankje voor de gevestigde orde in Rome zoals de familie de Medici en het aperitief op het Koninklijke hof. 
Cadeauwinkel

Blauwe wateren hebben witte engels

Wat natuurlijk als eerste opvalt is de karakteristieke fles; de eerste associatie die het oproept is die van een Romeinse pilaar. Ook de blauwe kleur (het drankje zelf is kleurloos) van de fles geeft gelijk een sfeer van Italiaanse stranden met blauwe zeeen die op je vakantieadres rustig kabbelend op het strand ruisen. En dan hebben we het nog niet eens over de dop gehad. De dop? Hoor ik je denken.. Maar de dop is echt prachtig! Een witte engel (gebaseerd op de Vetruvian Man van Leonardo da Vinci) pracht fier bovenop de goudgerande dop. Echt een plaatje om te zien.

Italicus Rosolio bergamotlikeur_ een musthave voor je drankenkast!

Bergamot is een soort citroen op steroïden. Superveel smaak, hoog in z’n bitters en veel etherische olien. Daarnaast komen toetsen van kamille, roos, lavendel en gentiaan. Gentiaan ken je misschien wel als hoofdingredient van de Franse drank Suze; daar deed de smaak me in eerste instantie ook een beetje aan denken, maar dan kruidiger en complexer.

Italicus Rosolio di Bergamotto is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Stevig in z’n kruiden, citrus en bitterheid maken van deze drank een ideaal cocktailingredient. De bedenker en geestelijk vader van Italicus, Guiseppe Gallo, geeft de tip om Italicus te combineren met prosecco (of een andere droge mousserende wijn) en te garneren met een paar olijven. Italiaanser kan je het volgens mij niet krijgen. 🙂

Italicus Rosolio bergamotlikeur_ een musthave voor je drankenkast!

Cocktail

Natuurijk is zo’n simpele cocktail leuk om de drank mee te introduceren, maar ik zoek altijd iets meer uitdaging in mijn cocktails. En ik drink vaak een drankje alleen, dan is een hele fles bubbels openmaken ook niet heel handig. Dus is verzon een versie met een paar flessen die ik in mijn drankenkast had staan. Hieronder het uiteindelijke recept! Ik vind hem erg geslaagd, ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Italicus Rosolio bergamotlikeur_ een musthave voor je drankenkast!

Benodigdheden voor 1 cocktail

  • 50 ml Italicus Rosolio di Bergamotto
  • 30 ml rosé vermout (ik gebruikte Belsazar Vermouth)
  • 10 ml suikersiroop
  • Aftoppen met sodawater (ik gebruikte gecarboniseerd water uit m’n Sodastream)

Bereidingswijze:

  1. Koel een tumblerglas voor in de vriezer
  2. Doe 1 groot ijsblok in het glas (zo krijg je minder smeltwater in je drankje)
  3. Giet eerst de Italicus in het glas, daarna de vermout en dan de suikersiroop.
  4. Stir met een lepel een seconde of 10, zodat alle ingrediënten goed mengen.
  5. Top af met wat sodawater

Ik ben niet zo van de hele fruitafdelingen in mn glas, maar een sliertje citroen zou helemaal niet zo gek staan als garnering bij deze cocktail.

Het resultaat is een bittere, verfrissende en niet te zware cocktail; perfect om als aperitief te drinken rond een uur of 5. Of 4… Net wanneer je er zin in hebt.

En waarom Italicus een musthave is voor je drankenkast? De in het oog springende  styling van de fles, de bijzondere geur en smaak van het product en de veelzijdigheid in cocktails maken dit een prachtig product waar ik nog veel mee ga experimenteren.


Disclaimer
Cadeauwinkel

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.