Harissa maken

Ik had laatst opeens zin in harissa. Harissa is een Noord-Afrikaanse chili-pasta die lekker spicy en rokerig is. En als blijkt dat je geen harissa in huis hebt; dan maak ik het maar zelf! Natuurlijk is dit mijn versie van een harissa; in een aantal Amerikaanse blogs las ik dat ze daar een soort gedroogde Mexicaanse pepers gebruiken die ik hier in Nederland nog nooit gezien heb, dus heb een lekker mijn eigen versie gemaakt! En ik moet zeggen dat die ook erg in de smaak viel. 😀

Zelf harissa maken

Benodigdheden voor ± 100 ml harissa:

 • 2 grote rode pepers
 • 2 teentjes knoflook, in grove stukken
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 6 gedroogde Chinese pepers
 • beetje kokend water (4-6 eetlepels)
 • mespunt komijnpoeder
 • mespunt zout
 • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder spicy
 • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

zelf harissa maken

 1. De Chinese pepers zijn dezelfde pepers die ik heb gebruikt voor de chili-olie en heb ik bij de toko gekocht.
 2. Doe de gedroogde pepers met een beetje kokend water in een bakje en laat 15-30 minuten zo staan.
 3. Leg de rode pepers gewoon op een brandend fornuis, op dezelfde manier als je paprika zou ‘verbranden’ om het velletje er af te krijgen voor geroosterde paprika´s.
 4. Wanneer de pepers rondom genoeg zwarte plekken hebben doe je ze samen in een afsluitbare plastic zak (ik heb een diepvrieszakje met ziplock gebruikt) en laat ook 15 minuten zo liggen.
 5. Door de stoom kan je na 15 minuten redelijk makkelijk het velletje van de pepers pulken.
 6. Schraap de zaadjes een beetje uit de ontvelde pepers en doe de pepers samen met de knoflook, tomatenpuree, komijn, zout, paprikapoeder en olijfolie in een maatbeker of klein hakmolentje.
 7. Doe dan eerst 3 gehydrateerde Chinese pepers (met zaadjes en al) in de maatbeker erbij met een eetlepel van het vocht waar je ze in geweekt hebt.
 8. Zet dan de staafmixer in de maatbeker en pureer alles zo goed mogelijk.
 9. Je kan het mengsel ook in een hakmolentje mixen, maar mijn hakmolen is te groot voor deze kleine hoeveelheid, dus daarom doe ik het met de staafmixer.
 10. Wanneer het mengsel te droog is doe je er nog een beetje olijfolie (of pepervocht) bij; is het niet pittig genoeg dan doe je er nog één of twee Chinese pepertjes bij.

Gewoon lekker zelf testen en op smaak brengen en dan heb je je eigen huisgemaakte harissa! Bewaar in een schoon potje in de koelkast en dan heb je er nog weken plezier van.


Ook lekker om zelf te maken:

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.