Eendenham maken

Eendenham? Dat klinkt wel een beetje gek toch? Maar toch was het ongewoon lekker! 😀 Denk aan prosciutto, maar dan met de smaak van eend.. Heerlijk! Het kost even tijd, maar je hebt geen gekke ingrediënten nodig en ik heb uitgevonden dat je het ook in de koelkast voor elkaar krijgt bij gebrek aan een tochtige kelder.

Zelf eendenham maken! Uit betrouwbare bronnen gehoord dat hij lekkerder is dan de eendenham uit Zuid-Limburg! :D

Benodigdheden voor 1 eendenham:

 • 1 eendenborstfilet
 • 200 gram zout*
 • 6 jeneverbessen
 • theelepel gemengde peperkorrels
 • 1/2 takje rozemarijn, alleen de blaadjes

*Ik heb gewoon keukenzout gebruikt. In andere recepten staat dat je ook grof zeezout kunt gebruiken. Ik vond de zoute smaak van de uiteindelijke ham niet storend, maar je kan dus zelf de keuze maken. Met grof zeezout schijnt de uiteindelijke ham iets minder zout te smaken, maar dat heb ik dus niet zelf getest.

Extra:

 • kaasdoek
 • keukentouw

Bereidingswijze:

Zorg dat er geen veeraanzetten of stukjes veer meer in de eendenborst zitten. Doe de jeneverbessen, rozemarijnblaadjes en peperkorrels in een vijzel en stamp alles fijn.

eendenham maken

Meng de kruiden met het zout en doe de helft van het zout in een ziplock diepvrieszak. Leg de eendenborst op het zout en giet de rest van het zout in de zak erbij. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit af. Nu kan je een beetje met de zak friemelen zodat de hele eendenborst met zout bedekt is. Leg zo 24 uur in de koelkast.

eendenham maken

Na die 24 uur haal je de eendenborst uit het zout, spoel onder de koude kraan het overtollige zout van de eend en dep hem droog. Zo ziet je eendje er dan uit:

eendenham maken

Het vlees is iets donkerder van kleur en voelt ook wat steviger door het vochtverlies.

Vouw een stuk kaasdoek dubbel en rol de eendenborst in het stuk kaasdoek. Bind hem stevig vast met een paar stukjes slagers- of keukentouw. Eendenmummie! 😀

eendenham maken

Doordat je nu allerlei touw hebt, hoef je ook niet in je vlees te prikken om hem op te hangen. Knoop gewoon een lusje in 1 van de touwtjes.

Weeg nu je eendenmummie. Je ham is klaar als er 30% gewichtsverlies is. Schrijf dus ergens op wat je gewicht nu is en wat 70% daarvan is. Weeg dan je hammetje elke week en kijk hoe zwaar is. Wanneer je op 70% van het begingewicht zit is hij goed! Dit duurde bij mij (in de koelkast) ongeveer 5 weken om je een indicatie te geven.

Steek een haakje door het lusje en hang op in de koelkast. Als je een tochtige (Italiaanse) kelder hebt is dat natuurlijk beter, maar met onze kamertemperatuur en twee ondeugende katjes wilde ik het er niet op wagen…. 😉

eendenham maken

En zo zag de eendenham eruit na 5 weken hangen!

eendenham maken (9) (Small)

Wat een groot verschil met eerst hè! 😀 De geur is superintens eenderig en hammig en de smaak is echt onwijs lekker!

Snij in mooie dunne plakjes en serveer als klein hapje bij een mooi glas wijn.


Ook lekker om zelf te maken:

 

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Paula schreef:

  Dag Jody, ik heb de eendenham gemaakt en deze is bijzonder goed gelukt. Mijn echtgenoot zegt dat het lekkerder smaakt dfan de gedroogde ham die wij altijd in Zuid-Limburg kopen!.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dag Paula, wat superleuk om te horen! 😀 Het duurt even, maar dan heb je ook wat… 😉

 2. Ik heb vriendlief overgehaald het ook te gaan proberen 🙂

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Superleuk! Laat je weten hoe het geworden is? 🙂

 3. Nynke schreef:

  Ik woon in een huis met een tochtige kelder en een tochtige zolder, dus dit lijkt me gaaf om eens te proberen! Zijn er eisen aan de temperatuur? Bijvoorbeeld beneden de 7° of maakt het niet zo veel uit?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Goed idee! Ik denk dat je ongeveer rond de 10 graden uit moet komen.. Iets warmer dus dan mijn koelkast, maar dan gaat het indrogen dus wel iets sneller dan 5/6 weken!

 4. Mariska schreef:

  Een heel interessante ham! Heb nog nooit zoiets gemaakt, zou het wel zonde vinden als het zou mislukken. Klinkt heel lekker!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Het is echt heel lekker, maar volgens mij kan het in de koelkast niet mislukken! Je vlees is zo zout en zo gekoeld dat bacteriën geen kans krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.