Wat te doen met een vijzel

Een vijzel is bij mij in de keuken bijna onmisbaar; maar ik heb gemerkt dat toch een hoop mensen niet weten wat ze met dat zware ding aanmoeten in de keuken. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met mijn favoriete recepten waar je een vijzel bij gebruikt; misschien dat je dan de vijzel vaker uit de kast gaat pakken!

vijzel (Small)

 

Een nieuwe vijzel in gebruik nemen

Rik van puureten.net heeft een hele handige gebruiksaanwijzing geschreven hoe je je granieten vijzel het beste in gebruik kunt nemen. Als je de vijzel nieuw gekocht hebt (of gewonnen) dan zal er nog wat stof en gruis in de kom zitten, en die wil je natuurlijk niet in je eten als je gaat vijzelen. Lees op zijn blog de uitgebreide gebruiksaanwijzing, maar het komt op het volgende neer:

1) Vijzel eerst een handje rijst tot poeder

2) Spoel af onder lauwwarm water

3) Vijzel een klein handje pinda´s of kokosrasp tot moes; de olie van de noten/kokos zorgt voor een beschermend laagje op het graniet

4) Laat de pinda- of kokosprut nu een paar uur staan in de vijzel

5) Spoel af met lauwwarm water en droog af.

Recepten met de vijzel

Er zijn natuurlijk superveel verschillende dingen die je met een vijzel kunt maken; maar ik heb een paar ‘oude’ recepten van de site gekozen en een paar nieuwe recepten verzonnen waar je de vijzel allemaal voor kunt gebruiken.

Pesto

Pesto is heerlijk op een broodje of door de pasta en is supersimpel om te maken! Klik op de titel om naar het recept te gaan.

pesto (Small)

Sri Lankaanse Curry

Deze curry is vegetarisch door het gebruik van cashewnoten in plaats van vlees. De kruiden voor de curry maak je gemakkelijk zelf met behulp van een vijzel! Klik op de titel om naar het recept te gaan.

Curry met cashewnoten (Sri Lankaans)

Chili olie

Wij houden hier in huis van lekker pittig eten, en dus moest er ook maar eens een eigen chili olie gemaakt worden! Ik heb een zak gedroogde sechuan chilipepers bij de toko gekocht. Ik had de ‘facing heaven pepper’, een pepertje dat naar het licht toe groeit en zo die naam heeft gekregen. Het zijn een beetje stompe, driehoekige pepertjes.

Doe een handje gedroogde pepertjes in de vijzel en vijzel kort om alle gedroogde pepers open te breken zodat de olie overal bij kan.

chili olie 2 (Small)

Giet de pepertjes (inclusief alle zaadjes) in een afsluitbaar flesje en giet het flesje (op de foto staat een flesje van 200ml) vol met zonnebloemolie.

chili olie (Small)

Laat minimaal 24 staan voordat je de olie gaat gebruiken. Je kan er zelf voor kiezen of je de olie nog gaat zeven, maar ik vind de zaadjes enzo juist heel mooi staan in het flesje. Lekker over je pizza, pasta of dim sum!

Citroenzout

Je kan hele lekkere smaakjes geven aan zout of suiker met een vijzel. Als m´n basilicumplantjes al iets groter waren geweest, had ik lekker basilicumsuiker gemaakt (op dezelfde manier als onderstaand zout), maar ik had wel biologische citroenen in huis, dus werd het citroenzout! Ik had natuurlijk ook citroensuiker kunnen maken… Mmm.. misschien volgende keer! 🙂

Doe 3 eetlepels grof zeezout in de vijzel en rasp met een fijne rasp de schil van 1 grote biologische citroen. Ik had echt een citroen van het formaat softbal; als er alleen kleine citroenen zijn neem dan de rasp van 1,5 of 2 citroenen. Het gaat bij dit recept meer op gevoel dan met exacte getallen.

Verwarm de oven voor op 70°C.

Vijzel dit goed door zodat je geen grote korrels zout meer hebt en je geen echte stukjes citroen meer herkend. Spreidt het citroenzout uit op een vel bakpapier en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zo droog je al het vocht van de citroenrasp uit het zout en krijg je straks niet 1 grote klont zout in een potje. Zet na een kwartier de oven uit en laat het zout afkoelen in de oven. Giet daarna het koude citroenzout even terug in de vijzel en “roer” er met de vijzelstamper nog even doorheen om eventuele klontjes klein te maken. Stop in een afsluitbaar potje en je hebt heerlijk citroenzout om je gerechten mee op smaak te brengen!

citroenzout (Small)

Dry Rub

Deze ‘Dry Rub’ is heerlijk om een stukje vlees mee op smaak te brengen. En je maakt gemakkelijk in 1 keer gewoon wat meer, zodat je de komende tijd altijd een lekkere kruidenmix bij de hand hebt!

Ingredienten:

 • 1 eetlepel gedroogde knoflookvlokken
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 2 eetlepels grof zeezout
 • 1 eetlepel venkelzaad
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1 theelepel 4 seizoenen peperkorrels

Rooster in een droge koekenpan het komijnzaad met het venkelzaad en de peperkorrels. Wanneer de kruiden lekker gaan ruiken doe je ze in de vijzel met de andere ingrediënten.

dry rub 2 (Small)

Vijzel nu net zolang tot het één homogeen poeder is geworden en je bijvoorbeeld geen grote stukken knoflook meer hebt. Schep het in een potje en klaar!

dry rub1 (Small)

Mosterd

Je kan ook je mosterd in een vijzel maken; iets meer werk dan met de staafmixer, maar ik heb gemerkt dat je je mosterd dan wel een stuk fijner van structuur wordt als je het met de vijzel fijnmaalt. Klik op de titel om naar het recept te gaan.

Mosterd (Small)

De winactie:

De winactie is voorbij, je kan niet meer meedoen.

Ik mag in samenwerking met Cook&Co Kookwinkels één grote granieten vijzel (Ø 16cm) t.w.v. €19,99 verloten onder mijn lezers!

Wat moet je doen:

 • Vertel in een reactie op dit artikel (hieronder dus) wat jij als eerste zou maken met je nieuwe vijzel!
 • Like de Facebookpagina van Ongewoon Lekker
 • Deelnemen kan tot donderdag 4 juni 20:00, daarna krijgen de winnaars persoonlijk bericht
 • Je mag met meerdere winacties meedoen, maar je kan maar 1 keer winnen

Print Friendly, PDF & Email

13 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Wilma schreef:

  ik was aan het zoeken naar een goede vijzel en kwam deze leuke pagina tegen, wat een lekkere recepten zeg! bedankt!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Wat leuk om te horen Wilma!

 2. Andrea schreef:

  en dan kan ik al je recepten waarbij ik een vijzel nodig zou hebben ook met een echte vijzel maken!!

 3. Maddy Visser schreef:

  Super idee een vijzel winactie! Ontbreekt nog in mijn keuken! Ik ben gek op curry’s dus die Sri Lankaanse curry ga ik zeker proberen met maar ook zonder vijzel!

 4. Debby schreef:

  Oei wat zou ik als eerste maken.. ik denk niks! Want ik zou deze graag cadeau willen doen aan mijn moeder, zo’n vijzel staat al jaren op haar lijstje! Ik denk dat mijn moeder er een heerlijke kruidenmix in zou maken voor een heerlijk exotisch gerecht!

 5. Anita H. schreef:

  Pesto! Vandaag heb ik nog zo’n potje in mijn handen gehad in de supermarkt. En ik twijfelde; de smaak is niet slecht. Maar ik hou niet van “die toevoegingen” En ik wil ook kijken of geitenkaas een goed alternatief is als ingrediënt.

 6. Anto schreef:

  Ik ga al deze recepten uitproberen, want die zijn natuurlijk “ongewoon lekker”

 7. Rien allewijn schreef:

  Heerlijke boemboe maken voor Indonesische Rendang mmmmmm

 8. Rebecca schreef:

  Leuk en handig!
  Ik ga als eerste mosterd maken, ben zo benieuwd hoe dat zal gaan en smaken om het zelf eens te maken, volgens mij zo lekker dat het dan nog vaker wordt gebruikt hier bij gerechten dan dat er nu al mosterd wordt gepakt.

  1. Mariëlle schreef:

   Leuk wat ik hier lees! K heb veel vragwn. Blijft de smaak van bijv. Pepertjes niet hangen? Ik begrijp dus dat ook noten fijngemalen kunnen worden met vijzel?

   Ik wil eigenlijk zonder staafmixer door t leven gaan. (Duurzaam, milieuvriendelijk en gezond) Ik dacht dat ik in combinatie met een goede stamper of pureepers, eventueel ook nog een zeef een heel eind moet kunnen komen? Voor: soep, vermalen noten en kokos, rauwe groente voor in pannenkoek, fruit voor smoothy eventueel…

   1. Ongewoon lekker schreef:

    Mijn ervaring is dat je eigenlijk niets terug proeft wanneer je bv pepers hebt gemalen. Ik was hem wel vaak nog even uit met een beetje warm water.

 9. Take schreef:

  Dryrub maken natuurlijk! Want dan kan ik alsnog iets lekkers op de bbq maken, maar zonder hulp van een bbq boek. Nog een lekkere tip: Zelf italiaanse kruidenmix maken voor op een pizza die je afbakt op de bbq! Midschien zelfs nog een beter idee!

 10. Jacqueline schreef:

  Ik zou als eerste een heerlijke tapenade maken van olijven en pijnboompitjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.