Review: Dit kookboek is je beste vriend – Lucy Tweed

Nu de dagen weer korter worden, merk ik dat mijn motivatie om in de avonduren nog actief iets te ondernemen flink afneemt. Ook koken schaar ik onder die activiteiten. Als ik na een werkdag mijn laptop dichtklap, zou ik het liefst in mijn handen klappen zodat er een lekker gevuld bordje voor mijn neus verschijnt. Maar helaas, niemand heeft die mogelijkheid tot op heden uitgevonden… Dus stel ik mijzelf dan de vraag: ‘wat we in hémelsnaam nu weer moeten koken?’ Gelukkig kom ik snel tot een antwoord, want daarvoor gebruik ik het nieuwste boek van de Australische Lucy Tweed. Eerder dit jaar bracht zij een kookboek uit, genaamd: Dit kookboek is je beste vriend. Waarin zij voor de verschillende dagen van de week opties heeft uitgestippeld waar zelfs de meest inspiratieloze thuischef mee uit de voeten kan.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Dit kookboek is je beste vriend – Lucy Tweed

Insta famous

Lucy Tweed zal voor velen van ons niet heel erg bekend in de oren klinken. Lucy is een Australische food- en eventstylist die furore maakte onder de vleugels van niemand minder dan de culinaire Queen from Australia: Donna Hay.  Ze begon haar carrière als receptontwikkelaar en stylist en werkte ruim negen jaar voor Donna’s magazine. Hier leerde zij de noodzakelijke vaardigheden die ze vervolgens kon toepassen om haar eigen stijl te ontwikkelen. Tegenwoordig runt ze naast haar stylingklussen een succesvol Instagram-account waarop zij recepten deelt voor mensen die niet van moeilijke gerechten houden.

Voor alle non-instagrammers is daar nu dus het boek: Dit kookboek is je beste vriend. Een humoristisch geschreven kookboek vol smakelijke recepten voor elke werk- en weekenddag van de week. Bijzonder goed geschikt voor mensen met een druk (gezins)leven, mensen met weinig inspiratie voor een smakelijke maaltijd en voor mensen zoals ik die zeker in de donkere wintermaanden zoeken naar recepten voor makkelijke comfortfood.

Voor elke dag in de week

Het concept is simpel: je begint de week op maandag vol inspiratie en hebt de weekboodschappen in huis gehaald. Met een gevulde koelkast kun je aardig uit de voeten en een week vol heerlijke gerechten ligt binnen handbereik. Dag één verloopt volgens planning en tover je een smakelijke ietwat uitgebreide maaltijd op tafel. Maar dan raken je ingrediënten en ideeën met dag die erop volgt steeds een beetje meer op. En dus popt de vraag: ‘wat moet ik in hemelsnaam eten’ steevast weer op. Maar geen zorgen! Dankzij de duidelijk dagindeling in Dit kookboek is je beste vriend, zie je in één oogopslag wat voor mogelijkheden Lucy je biedt voor elke dag van de week.

Maandag heeft potentie. Je hebt een lijstje gemaakt vol eet ideeën voor de komende week. De ingrediënten zijn vers en de koelkast is vol. Op Dinsdag is de week écht begonnen en mag het allemaal een tikkie efficiënter. Tegen de tijd dat het Woensdag is vraag je je af welke dag het eigenlijk is en kickt de luiheid langzaamaan in. Op Donderdag kruip je in de vriezer om te kunnen zien of er nog iets opgepimpt kan worden. Dan is het éindelijk Vrijdag en is het tijd voor plezier en om bij te komen. Zaterdag is de flexdag, tijd om eens flink uit te pakken en je culinaire repertoire weer wat uit te breiden. En dan is het alweer Zondag. Zalig genieten en zoveel mogelijk eten bij de brunch en linner (late dinner). Maar, heel belangrijk: eten in absolute comfort. Waarna alles weer van vooraf aan begint.

Maak een makkelijke biryani met papadums of een heerlijke plaattaart uit de vriezer. Smakelijke taco’s met pulled pork of een spicy rode currykip met taaie rijst. Lucy Tweed weet als geen ander hoe je met gemak een makkelijke maaltijd of een overheerlijk feestmaal op tafel zet. Een talent dat ze middels Dit kookboek is je beste vriend aan haar lezers over geeft.

CONCLUSIE

Heeft Dit kookboek is je beste vriend de hamvraag aan het begin van deze review weten te beantwoorden? De vraag: ‘Wat moeten we in hémelsnaam nu weer gaan koken?’ wordt daadwerkelijk wel door Lucy beantwoord. Dit doet ze aan de hand van maar liefst 100 recepten die ze nuftig over de dagen van de week verdeeld heeft. Het gros van de recepten beantwoord de bovenstaande vraag als je hem stelt voor het avondeten. Stel je hem voor een zondags ontbijt of zelfs een voor-de-buis-snack-moment? Ook dan kun je een dosis inspiratie opdoen dankzij Lucy’s culinaire brein.

Is het echter een boek waar ik zelf vaak naar zal grijpen? Dat denk ik niet. Begrijp mij niet verkeerd, het concept is erg slim en er staan echt lekkere recepten in het boek. Maar met inmiddels een aardige hoeveelheid kookboeken in mijn boekenkast, grijp ik steeds minder vaak naar ‘verzamelkookboeken’ en meer naar boeken die zich specifiek richten op één type keuken. Dit kookboek is je beste vriend is breed georiënteerd en bevat daardoor gerechten uit verschillende keukens. Wat het boek naar mijn mening zeer goed geschikt maakt voor gezinnen met kinderen, studenten of enthousiaste thuiskokers die nog zoekende zijn naar hun favoriete keuken.

Pluspunten:

  • Waar nodig voorziet Lucy je van extra informatie, die een recept aanvult of soms zelfs verbeterd.
  • Het boek is heel straight forward geschreven. Zonder poespas of fancy fotografie. Het draait om de inhoud. 
  • Het overzicht betreft de key-ingrediënten in je voorraadkast is bijzonder uitgebreid. Als je deze ingrediënten in huis hebt, maakt het niet uit welke dag van de week het is. Je zet altijd iets smaakvols op tafel.

Minpunten: 

  • De vormgeving van de recepten leest niet prettig. Bij het ene recept staan de instructies op de linker pagina en bij het andere recept staat het weer op de rechter pagina. En daarnaast is het in smalle kolommen geplaatst wat niet soepel leest. 
  • Lucy benoemt geen bereidingstijden bij haar recepten. Wat juist een fijne toevoeging op haar recepten was geweest, want hoe schat je nu in of de bereiding kort of lang duurt?

Nederlands | Druk: 1 | 9789023016960 | juni 2022 | Hardcover | 223 pagina’s

Dit boek is beschikbaar Becht.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.