Op bezoek bij: Brouwerij 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen is misschien wel de bekendste brouwerij van het Pajottenland. De brouwerij staat in het dorp Beersel, in het naastgelegen dorp Lot kun je in het Lambik-O-Droom terecht voor proeverijen en rondleidingen. Door de ronde raampjes in het proeflokaal kun je een blik werpen op de vatenzaal waar de toekomstige geuzes, lambieken en fruitbieren al liggen te sudderen. Gaëtan Claes (sales) laat ons trots de verschillende vaten en ruimtes zien.

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

Lang voor 3 Fonteinen in Lot de bieren liet rijpen, was Gaston Debelder in het centrum van Beersel al lekker bezig met brouwen. Zoon Armand volgde hem op en met de hulp van investeerders professionaliseerde hij 3 Fonteinen enkele jaren geleden. Vandaag is Armand niet zo vaak meer te zien in Beersel. “We rekenen wel nog altijd op zijn advies”, verzekerd Gaëtan.

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

lokaal is key

‘Wat van ver komt, is lekker’ luid het Nederlandse gezegde. Dat kan misschien wel zo zijn, maar erg duurzaam is het niet. Daarom is 3 Fonteinen in 2018 een proef gestart met 10 boeren uit het Pajottenland om voor 3 Fonteinen verschillende soorten brouwgerst en tarwe te verbouwen. De eerste vaten gemaakt met Zeeuwse Witte (een type gerst) liggen al te rijpen in Lot. Ook voor de Schaarbeekse krieken-problematiek (ze zijn zeer schaars) is een oplossing gevonden. Gaëtan: “We hebben 70 families in Pajottenland gevonden die Schaarbeekse kriekelaars (bomen) in de tuin hebben staan. Wanneer de krieken rijp zijn, brengen ze de rijpe kersen naar Lot waar we de krieken mengen met jonge lambiek om kriek van te maken. En ja, ze krijgen betaald in bier.”

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

toekomst

De komende jaren zal er nog flink gebouwd gaan worden. Naast zijn pakhuis in Lot komt een tweede brouwzaal, een nieuw logistiek magazijn en een degustatie- en evenementencentrum. 3 Fonteinen bezet vandaag een oppervlakte van 5.500 m². Wanneer alle plannen à 25 miljoen euro gerealiseerd zijn, zal dat ongeveer 12.000 m² zijn. Dan kan er 12.000 hectoliter bier opgeslagen worden, ongeveer de helft meer dan vandaag. Het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem tekende het project uit.

Op bezoek

Elke vrijdag en zaterdag organiseren ze rondleidingen in het Lambik-O-Droom om 10.30 uur voor individuen en groepen (€ 15,00 per persoon).

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


OOK LEUK OM TE BEZOEKEN ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.