Op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Net buiten het centrum van Leeds in de wijk Holbeck vind je de brouwerij van Northern Monk Brew. In 2013 opgericht door Russell Bisset die na jaren thuis brouwen de smaak te pakken kreeg en het groter aan wilde pakken. Samen met brouwer Bryan (die het vak leerde bij o.a. Gadds’, Dark Star en Redwillow) vonden ze deze unieke locatie.

Het vierkante stenen gebouw waar de brouwerij zich in bevindt is een oude ‘flax mill’, oftewel een oude vlas molen. Het hele gebied was ingericht op het maken en produceren van stof, maar nadat die industrie niet meer nodig was zijn de oude gebouwen omgebouwd naar kantoren, cafés, restaurants en een brouwerij. In 2014 openden de deuren van de brouwerij en het bijbehorende proeflokaal.

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Northern Monk Refectory

De ‘Refectory’, zo heet het proeflokaal dat bij de brouwerij hoort. De brouwerij zelf zit op de begane grond, op de 1e verdieping is het proeflokaal met restaurant en op de 2de verdieping is nog een grote ruimte dat afgehuurd kan worden. Bijvoorbeeld voor vergaderingen, proeverijen of zoals wanneer ik er was.. een bruiloft! 😀

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Er zijn maar liefst 18 tapkranen en een koelkast vol met losse flesjes en blikjes.

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Naast ‘het natje’ kun je hier ook terecht voor ‘je droogje’. Verschillende keukens roteren in het pand, waardoor kleine ondernemers uit Leeds de kans krijgen voor een groter publiek te koken. Toen ik er was, was Bears Pantry verantwoordelijke voor de pub grub. Variërend van Schotse eieren met biersaus, pork belly in cider en lamsschouder. Ook aan de vegetariërs is gedacht met verschillende gerechten. En als je klaar bent met eten kun je ook nog aanschuiven voor de wekelijkse yogales of bordspellenavond! 😀

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

PATRONS PROJECTS

Na 1,5 jaar klopte grote supermarktketen Marks & Spencers op de deur van Northern Monk. Door deze deal werd het voor de mannen mogelijk om een grotere installatie aan te schaffen (op een locatie 10 min. van de huidige brouwerij) en hadden ze ook meer capaciteit om bijzondere brouwsels te maken. Deze brouwsels zijn gebundeld onder de noemer Patrons Projects.

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

De Patrons Projects zijn series van bieren met een bepaald thema. De blikken (ja, de brouwerij vult alleen af op blik of vat) zijn gedecoreerd door verschillende lokale kunstenaars: een graphic designer, tattoo artist, of fotograaf. Ook om deze lokale kunstenaars een landelijk podium te kunnen geven.

De Patrons Projects bestaan pas ongeveer een jaar, maar toch zijn ze nu al bezig met serie 8! De series bevatten verschillende bieren die genummerd worden in een reeks 8.01, 8.02 etc etc. Spaar ze allemaal dus! 😉

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Wat ook tof is, is dat de etiketten los kunnen (jeej, pulken) waarna je meer informatie kan lezen over het bier, met welke brouwerij het eventueel een collaboration brew is en meer over het design en de designer. Echt een meerwaarde voor de smaakbeleving van je bier!

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Brouwerij

Naast de Patrons Projects brouwen de mannen nog veel meer bieren. Als je kijkt bij RateBeer staan er maar liefst 129 (!) bieren op de lijst. Veel van de bieren zijn eenmalige batches, maar dan nog! De vaste (core range) 3 bieren van de brouwerij zijn de Eternal Session IPA, een knik naar de Westcoast style brouwen, een New World India Pale Ale een beetje een grote broer van de Eternal met 5 soorten hop uit de VS, Australië en Groot-Brittanië, en als derde bier de Northern Star Mocha Porter, een collaboration brew met North Star Roasters, een lokale koffiebranderij in Leeds.

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

De brouwerij is ook sinds kort gestart met een klein experiment: het opleggen van bier op houten vaten. Mocht dit een succes worden gaan ze kijken waar ze nog meer vaten kunnen aanschaffen, want schijnbaar is dat ook geen goedkope hobby.

OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds OngewoonLekker op bezoek bij: Northern Monk Brewery Leeds

Mocht je dus de kans hebben om langs te gaan bij de Refectory of zie je de bieren ergens staan in een bierwinkel of biercafé, gewoon doen!

Northern Monk Brewing Co Ltd
The Old Flax Store
Marshalls Mill
Holbeck
LS11 9YJ

Facebook: www.facebook.com/NORTHERNMONKBREWCo/
Twitter: https://twitter.com/NMBCo
Instagram: www.instagram.com/northernmonkbrewco/


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door VisitLeeds. Voor meer informatie over Leeds kijk op www.visitleeds.co.uk.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.