Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

In Pilsen kun je natuurlijk niet om de Pilsner Urquell Brouwerij heen, maar 1 keer per jaar is er ook het Bierfestival Pilsen: Slunce ve skle!

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Op dit bierfestival in een dorpje net buiten de stad staan onder andere ±70 micro-brouwerijen uit heel Tsjechië. En als je (net zoals ik) denkt dat Tsjechië alleen maar pilsner maakt; dan heb je het mis! Ik heb nog nooit zoveel experimentele bieren bij elkaar gezien. Ik neem je mee op een rondje over het festival!

Kamelen

Ja dag, het ging hier toch over bier? True; maar de kameel is heel belangrijk voor Pilsen; ze staat zelfs in het stadswapen!

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Maar hoe zit dat dan? Hij herinnert aan de heldhaftige daad van de Pilseners, die tijdens het beleg door de Hussieten (1e helft 15e eeuw) hun talisman wisten te bemachtigen – een levende kameel! En dus zie je bij veel evenementen in Pilsen een kameel voorbijlopen. 😉 En nee, dat is dus niet alleen als je teveel gedronken hebt.. 😛

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Bier

Op Slunce ve skle (vertaling: Zon in je glas) kun je een klein proefglaasje kopen van 100 ml (zie 1e foto). Ik had een versie met een zonnetje, maar er was ook een versie met een kameel. 😉 Dan loop je over het festival en ga je bij standjes langs die je leuk lijken om wat te proeven. Een proefje van 100 ml kost meestal rond de 10-15 Tsjechische Kronen, wat omgerekend €0,40-€0,60 is. Heel schappelijk dus! Brouwerij Černý Potoka maakt o.a. een Pineapple West Coast IPA… Hoppig en fruitig tegelijk!

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas! Bierfestival Pilsen: De zon in je glas! Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Natuurlijk aan foute muziek geen gebrek… 😉

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas! Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Er was ook een grote tobbe waar een paar gasten heel hard bier aan het drinken waren.. Moet allemaal kunnen toch? 😉

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas! Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Bijzonder aan het festival vond ik de diversiteit aan mensen. Is een speciaalbierfestival in Nederland toch wel 80% mannen, hier zag ik ook echt veel vrouwen! En een goede mix van jong & oud, skinheads, Hells Angels, gezinnen met kinderen, stelletjes, mannen in kilts… Echt een heel divers publiek. En iedereen is lekker aan het proeven en met elkaar aan het kletsen over bier.

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Inderdaad, kiwi-bier! Ik heb het geproefd… En ik zou het volgende keer overslaan… 😉

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Dit was mijn favoriet van de middag: Brouwerij Dukla Rysia Russian Imperial Stout, Egerwine Barrel Aged. Een hele mond vol. 😉 En niet supergoedkoop met €1,50 voor 100ml. Maar wel echt een fantastisch glas. En waar ik pas achter kwam met het schrijven van dit artikel om iets meer van de brouwerij te ontdekken: hij is Pools! Oeps…

Bierfestival Pilsen: De zon in je glas!

Bierfestival Pilsen 2018

De data voor 2018 zijn al bekend: 21 & 22 september is Pilsen the place to be op het gebied van speciaalbier! Dus gewoon doen, voor de prijs van het bier hoef je het niet te laten… 😉


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Tsjechisch Bureau voor Toerisme – CzechTourism en Pilsen Tourism.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.