Op bezoek bij de Pilsner Urquell brouwerij

In 1838 werden 36 vaten met bier uitgegoten over het centrale kerkplein in Pilsen, Tsjechië. Heel erg slecht bier wel te verstaan. De brouwers waren het zat om met slechte apparatuur en omstandigheden te moeten brouwen. De koppen werden bij elkaar gestoken (en de portemonnees) en op 11 november 1842 stroomde met behulp van Josef Groll (een brouwer uit Bavaria) de eerste Plzeň Pilsner uit de leidingen. Samen met 9 andere internationale bierdrinkers (oeps, ik bedoel natuurlijk bierschrijvers) namen we een kijkje in de brouwerij die aan de wieg stond van modern pils: de Pilsner Urquell brouwerij! 

Cadeauwinkel

Pilsner Urquell Brouwerij - toegangspoort

Ik maakte ook een klein filmpje binnen in de brouwerij! ⇓

Officieel heet de brouwerij in het Tsjechisch Plzensky Prazdroj; maar Pilsner Urquell is toch iets makkelijker uit te spreken.. 😉 De beroemde poort is gebouwd in 1892 ter viering van het 50-jarige bestaan van de brouwerij.

Pilsner Urquell Brouwerij

Één van de belangrijke redenen dat PU zo snel zo populair werd, was de goede mogelijkheden om de klanten te bereiken. Via eigen treinen en via het water (Tsjechië viel toen nog onder het Keizerrijk Oostenrijk en handel binnen dat keizerrijk werd gestimuleerd) gingen er dagelijkse vrachten bier via Wenen naar Parijs en Berlijn.

Pilsner Urquell Brouwerij - trein

In de rondleiding ga je via de oude brouwerij (hieronder de oude fermentatie tanks) naar de nieuwe ultra-moderne brouwerij.

Pilsner Urquell Brouwerij - ketels

De kelders

Bijzonder is ook het in het kalksteen uitgehakte gangenstelsel onder de brouwerij. Hier heerst de ideale temperatuur om het bier te kunnen lageren. Sinds 1990 gebeurt het rijpen van het bier niet meer in de kelders, maar voor de rondleiding staan er nog een aantal open fermentatievaten lekker weg te blubben. En kan je rechtsreeks uit de lagertank het ongefilterde en ongepasteuriseerde Pilsner Urquell tot je nemen. Best heftig om zo om 10:00 in de ochtend een halve liter weg te werken. Maar ik heb het gedaan.. Alles voor het artikel! 😉

Pilsner Urquell Brouwerij - kelders

Pilsner Urquell Brouwerij - kelders

Pilsner Urquell

De meeste mensen zullen wel weten dat ons woord ‘pils‘ is afgeleid van het woord ‘pilsner‘, maar hoe zit het nu precies? Pilsner verwijst echt naar de stad Pilsen.. Toen andere brouwerijen hun bier ook Pilsner gingen noemen, viel dat niet goed bij de Tsjechen. Door middel van verschillende rechtszaken (o.a. tegen Bitburger) mogen nu alleen brouwerijen uit Pilsen Pilsner op hun label hebben. Als alternatief werd rond WO1 het woord pils in gebruik genomen door de andere brouwerijen.

Pilsner Urquell

De grootste bierdrinkers ter wereld zijn de Tsjechen met gemiddeld meer dan 140 liter bier per persoon per jaar. Daar kunnen wij als Nederland (gemiddeld 71 liter per persoon per jaar) nog een pintje aan zuigen. (cijfers uit 2016) Maar ik kan melden dat ik het Nederlandse gemiddeld aardig omhoog gehaald heb de paar dagen dat ik Pilsen was.. 😉

Pilsner Urquell Brouwerij - bier

Dus mocht je in de buurt van Pilsen zijn, neem eens een kijkje bij de Pilsner Urquell Brouwerij! Na zdravi!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Tsjechisch Bureau voor Toerisme – CzechTourism en Pilsen Tourism.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.