Review: Proeven als een pro – Cees van Casteren

Wijn drinken kan iedereen.. Je trekt een fles open, glas erbij, glas vullen en genieten maar! Maar echt goed proeven is moeilijker dan je denkt. Master of Wine Cees van Casteren legt in Proeven als een Pro zijn methode om beter te leren proeven uit. Cees is naast Master of Wine (MW) ook vinoloog van het jaar, WSET docent, jurylid van internationale wijncompetities en voorzitter van de Verenigde Vinologen.

Review: Proeven als een pro - Cees van Casteren

Het boek bestaat uit 5 hoofd-hoofdstukken (delen): methode, kennis, interpretatie, oefening en nuance. De verschillende delen zijn ook weer opgedeeld in 9 deel-hoofdstukken. De centrale lijn in het boek is de methode van Cees om wijn te proeven: KARAAT. Karaat staat voor:

Kleur
Aroma’s
Restsuikers
Aciditeit
Alcohol
Tannine.

Proeven als een Pro is bedoeld voor iedereen die oprecht geïnteresseerd is in het beter proeven van wijn en het beter beschrijven van de smaak van wijn.

Cees van casteren

De Karaat-methode is een systematische manier om te leren wijnproeven. In deel 1 gaat Cees aan de hand van twee bekende modelwijnen (Sauvignon Blanc uit Marlborough en een Shiraz uit Barossa) de wijn helemaal ontleden, proeven en beschrijven. Aan de hand van de letters van de methode pluist hij de hele wijn uit, inclusief heldere beschrijvingen van eventuele fouten met afbeeldingen, schema’s en illustraties.

Review: Proeven als een pro - Cees van Casteren

Niet alleen specifieke wijnen komen aan bod, ook wordt er ingegaan op wat de kleur van de druiven doet voor de smaak, welke impact heeft het klimaat op de smaak van een wijn, thermische zones, breedtegraden, malolactische gisting, hydrolyse en micro-oxidatie. En dan heb ik nog een heleboel stappen gemist.

Review: Proeven als een pro - Cees van Casteren

In het vierde deel worden de belangrijkste druivenrassen van de wereld behandeld. Van Albariño tot Zweigelt. En neem ook de moeite om zelf een aantal van deze wijnen in huis te halen; het is volgens Cees belangrijk om zoveel mogelijk te oefenen; zo krijg je de techniek om te Proeven als een Pro het beste onder de knie. Dus hop naar je favoriete (online) wijnwinkel en gooi je karretje maar vol met oa Napa Valley Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat en Pinot Gris.

Review: Proeven als een pro - Cees van Casteren
CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Een ontzettend uitgebreid boek over alle aspecten van wijn
  • Goed gebruik gemaakt van fotografie, schema’s en illustraties
  • Meer gericht op de al iets gevorderde wijndrinker
  • Uitgebreid register
  • Aromawiel in de binnenkant van de kaft

Minpunten: 

  • Wellicht voor de echte beginner iets teveel details en informatie

Proeven als een Pro van Cees van Casteren geeft een schat aan informatie voor de beginnende en gevorderde wijn-geek. Zelfs voor mij met mijn wijnbrevet (1 niveau onder vinologen) vond ik er heel veel nuttige informatie in staan. En een extra rede om vanavond weer eens een lekkere fles wijn open te trekken. Om te proeven natuurlijk.

Nederlands | Hardcover | 9789083097602 | Druk: 1 | oktober 2020 | 320 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Bureauboek.nl.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WIJNBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.