Beenham marinade met koffie

Ik probeer een paar dagen in de week minder tot geen vlees te eten, maar tegen een lekker gebraden beenhammetje kan ik geen nee zeggen… 🙂 Dit is een ongewoon lekkere variant beenham marinade met koffie. De overgebleven beenham kan je de volgende dag als lunch op brood eten, of deze lekkere beenhamsalade van maken.

Beenham met koffieglazuur

Benodigdheden voor 1 beenham van ± 500 gram:
  • 1 beenham
  • 1 kopje goede espresso, of een zakje instant espresso en 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • mespunt kaneel
  • mespunt zout
Bereidingswijze:
  1. Verwarm in een braadpan met dikke bodem  een eetlepel boter met 2 eetlepels olijfolie.
  2. Wanneer de boter goed heet is (het schuimt niet meer) leg je voorzichtig de beenham in de pan.
  3. Meng in een steelpan de overige ingrediënten en laat ongeveer 5 minuten rustig pruttelen, zodat er een dikke saus ontstaat.
Foto 03-08-14 21 15 28 (Small)
De ingedikte glazuur

4. Laat de beenham even (minuut of 5-6) bakken, bestrijk de bovenkant van de beenham met de koffiesaus met een kwastje, en draai de beenham een kwartslag. Even bakken, bestrijken, draaien. En dat doe je ongeveer 40-45 minuten, afhankelijk van hoe groot je beenham is. Je krijgt zo een lekkere knapperige, donkere, bijna zwarte korst op je beenham.

5. Haal de beenham uit de pan, laat 5 minuten rusten en snij in plakken. Je kan de korst gewoon opeten, hij is juist heel lekker zoet, zout en bitter tegelijk. Serveer met een lepel jus uit de braadpan en je zal je vingers aflikken.

Wijntip3

Voor de wijn moet je wel iets stevigs hebben dat tegen de koffiekorst op kan boksen. Wij hebben hier een Zuid-Afrikaanse Shiraz 2007 van Rijks bij gedronken, maar ik denk dat elke stevige Shiraz uit Zuid-Afrika hier goed bij zou passen.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER KOFFIE ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.