De Nederlandse koffiecultuur

De Nederlandse koffiecultuur is aan het veranderen. Was het vroeger nog voornamelijk filterkoffie wat we dronken, tegenwoordig is het een espresso of latte macchiato. De kwaliteit van koffie is afhankelijk van de koffiebonen en de melanges. De filterkoffie van vroeger werd in 2001 vervangen door de Senseo. Vanaf die tijd kunnen we koffie per kopje zetten in plaats van een volle kan koffie die dikwijls voor de helft werd weggegooid. Was vroeger het alternatief de oploskoffie nu is er een pad. De door Douwe Egberts ontwikkelde Senseo was geen hoogstaande koffie, maar in vele gezinnen werd deze koffie gedronken. Vanaf 2005 kwam er een andere koffie op maat. Nespressomachines en de duurdere volautomaten volgen de Senseo op. De cups gingen niet de pads geheel vervangen. De koffie is namelijk een stuk prijziger en is daardoor een haast luxe product geworden.

De Nederlandse koffiecultuur

Horeca

Ook de horeca ging zich meer en meer op koffie richten. Allerlei soorten koffie wordt op ambachtelijke wijze bereid. Nederlanders drinken de laatste jaren minder koffie, maar geven er wel meer geld aan uit. Volgens een rapport van de internationale marktonderzoeker Euromonitor over de Nederlandse koffiecultuur drinken Nederlanders (in liters) acht procent minder koffie dan in 2005. Daarentegen geven we wel twintig procent meer geld uit aan koffie, zowel in supermarkten als in de horeca. Zo kochten we in 2019 voor ruim 800 miljoen euro aan koffie in de winkels, terwijl dat in 2010 nog ruim 600 miljoen euro was.

Koffie = gezond

Mannen tussen de 19 en 79 jaar drinken gemiddeld bijna vijf kopjes koffie per dag. Vrouwen nuttigen er gemiddeld 3,5 blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wel wordt de koffie steeds minder puur gedronken. Veel mensen combineren de koffie met melk of met melkvervangers zoals haver-, kokos- en amandelmelk. Volgens Britse onderzoekers is koffie goed voor de gezondheid. Dagelijks koffie drinken beschermt tegen tal van ziekten. Koffie beschermt het meest tegen leverziekten, jicht, de ziekte van Parkinson, nierstenen en diabetes type 2. Koffie past in een gezond dieet bij vier à vijf koppen per dag.

De Nederlandse koffiecultuur

Online bestellen

In de Nederlandse koffiecultuur willen we graag een keuze maken in de koffie en willen het verhaal achter de koffie horen. Koffie online bestellen kan bij de Koffiecentrale. De meest gekochte koffie zijn de soorten Arabica koffie en Robusta koffie. Het verschil zit in de smaak en cafeïnegehalte. Veel koffie komt van Italiaanse branderijen; koffiebonen, espresso pads en Nespresso capsules.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER koffie ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.