De originele Geuzestekerij (de naam Oud Beersel werd pas in 1953 bedacht) werd gesticht in 1882 door Henri Vandervelden, die als seizoenarbeider werkte in brouwerij De Kroon te Ukkel. Zoon Henri studeerde af als brouwingenieur en nam de brouwerij/stekerij over in 1953 wanneer zijn vader op jonge leeftijd sterft. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij. Door een gebrek aan opvolging in de familiale onderneming eind 2002 werden de traditionele lambiekbieren van Oud Beersel in hun voortbestaan bedreigd.

Brouwerij Oud Beersel

Geschokt door de sluiting van dit cultureel en historisch erfgoed werd brouwerij Oud Beersel in 2005 overgenomen en heropgestart door Gert Christiaens met als hoofddoel de traditionele lambiekbieren en het cultureel en historisch erfgoed van Oud Beersel te beschermen voor de toekomstige generaties. In maart 2007, na bijna vijf jaar afwezigheid, kwamen “Oude Geuze Oud Beersel” en “Oude Kriek Oud Beersel” terug op de markt. Ondanks dat Oud Beersel de naam ‘brouwerij’ heeft, wordt er (nog) niet zelf gebrouwen. De wort word voor Gert gebrouwen bij Brouwerij Boon waarna het in de vaten gaat in Oud Beersel. Maar Gert steekt niet onverdienstelijk; in 2016 won hij op de World Beer Awards 2016 de award voor World’s Best Gueuze!

Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel

Nieuwe foeders

In 2010 werd er een grote stap gemaakt qua capaciteit door de aankoop van vijf 45 hectoliter foeders. Een andere noviteit die Gert op de markt brengt is lambiek in een bag-in-box. In de kartonnen doos zit een tot drie bar drukbestendige zak die gevuld kan worden met verschillende soorten lambiek, kriek en faro. Er is maar liefst 10 jaar onderzoek gedaan naar de techniek om hergistende bieren veilig te kunnen opbergen in een bag-in-box, maar het Gert uiteindelijk toch gelukt! Zo kunnen de bieren van Oud Beersel gemakkelijker de wereld over gestuurd worden.

Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel

Bijzonder is ook de kriekerij achter de brouwerij Oud Beersel, hier zijn tientallen jonge Schaarbeekse Kriekenboompjes aangeplant. Die hopelijk over een aantal jaar de speciale kersen (krieken) voor het kriekenbier zullen aanleveren.

Brouwerij Oud Beersel

Je kunt Brouwerij Oud Beersel elke 1e en 3e zaterdag van de maand bezoeken. Er is om 11:00 een Nederlandstalige rondleiding en om 12:30 een Engelstalige rondleiding; inclusief degustatie. Kosten zijn €8 per persoon en moeten contant en gepast betaald worden bij de entree en je hoeft niet te reserveren.

Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


OOK LEUK OM TE BEZOEKEN ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer