Tallinn (de hoofdstad van Estland) is een relatief onbekende bestemming en nog maar weinig mensen boeken een stedentrip Tallinn. Maar zeker niet terecht! Als je er eenmaal bent geweest wil je of niet meer weg of in de toekomst weer terug. Loop door de oude Middeleeuwse straatjes met ongelijke stenen of bezoek een omgebouwd rangeerterrein met hippe tentjes. Tallinn heeft voor ieder wat wils.
De Tallinn Card
Tallinn is geen dure bestemming, de prijzen voor eten, drinken en museumentree liggen een stuk lager dan in Nederland. Maar mocht je van plan zijn om een hoop dingen te gaan doen, dan kan het lonen om een Tallinn Card te kopen. Met de Tallinn Card heb je gratis OV en gratis entree (of korting) bij bijna 100 activiteiten/musea. En er zijn heul veul musea in Tallinn. Ik was 3,5 dag in Tallinn (op dag 1 was ik er pas om 15:00 en moest op dag 5 gelijk na het ontbijt naar het vliegveld) en ik heb nog lang niet alles gezien wat ik wilde zien. Kijk voor meer informatie over de Tallinn Card: www.visittallinn.ee/eng/visitor/tallinncard
Kaartje
Restaurants
Je kan er niet omheen in Tallinn; hier houden ze van eten. Van gastronomische restaurants tot stalletjes op straat met gepofte kastanjes, vreetschuren, tourist traps en echt Estse cuisine. Ik geef 5 tips waar je echt lekker kan eten en drinken!
1. Leib resto
Algemene informatie:
Uus 31, 10111 Tallinn, Estland
Website: www.leibresto.ee
Leib is een echt Est woord wat ‘zwart brood’ betekent. Dit zwarte brood (een soort zuurdesem roggebrood) is een essentieel onderdeel van de maaltijd in Estland. Dit restaurant zit een beetje verstopt aan de rand van het centrum. Je moet eerst een klein trappetje op, daarna kom je in een grote tuin (ik dacht “ik zit verkeerd!”) en helemaal links zie je dan de buitenkeuken, terras en ingang van het restaurant.
De keuken is traditioneel Ests, maar met een twist; na jarenlang ingezet te hebben op de wijnkaart en wijn-spijs zijn ze sinds 2 jaar heel erg bezig met de bierkaart en bier-spijs. Zo erg zelfs dat ze 3 eigen bieren hebben laten brouwen om perfect te passen bij de gerechten die ze koken. Bijzonder! Op de kaart staat er bij elk gerecht een bijpassend bier, maar je kan ook zelf een biertje uitzoeken uit de ± 45 bieren die de bierkaart telt. Maar je mag ook één van de 300 wijnen van de kaart uitkiezen natuurlijk… ;)
Lekker gezouten boter met bieslook en het zwarte brood.
Een kijkje in de bierkaart:
Als biertje nr. 1 nam ik één van hun eigen bieren: Pearu IPA, in opdracht gebrouwen door Brouwerij Lehe.
Als voorgerecht bij mijn biertje had ik gedroogde Estlandse tamme eend, heel dun gesneden, op een bedje gepekelde koolrabi, geblakerde broccolini, crème fraîche en mierikswortelcrème. Ik ben dol op eend, en ook deze eend was heerlijk. Het bittertje van het bier ging heel goed samen met het pittige van de mierikswortel en het rokerige van de geblakerde broccolini.
Als hoofdgerecht had ik de steur met peultjes, doperwtjes, spinazie, broccolini en asperge. Een heel zomers en lekker ‘groen’ gerecht. Ik moet bekennen dat ik nog niet eerder steur had gegeten, maar het was erg lekker! Erg stevig en niet zo’n overduidelijke vissmaak. Erbij dronk ik de Vormsi Hele Eripruul, een blond bier gebrouwen door de Vormsi Õlu brouwerij in Estland.
Als dessert nam ik de Rhubarb rhubarb met een bijzondere dessert’wijn’: de Jaanihanso Ice Cider. Het gerecht bestond uit op verschillende bereidde rabarber met rabarbersaus en een koekje. De ice cider wordt op een beetje dezelfde manier gemaakt als de bekende eiswein; het appelsap wordt eerst bevroren voordat het geperst wordt, zodat er minder water meekomt met het uitgeperste sap. Daarna wordt het sap gefermenteerd tot cider. Heel bijzonder. Hij heeft het bijna rozijnige zoete wat eiswein ook heeft, maar toch nog wel dat frisse van appel achter in je mond. Wel lastig met het superbittere rabarber gerechtje.
Leib is niet een restaurant waar je even langs loopt en denkt “goh, zullen we hier naar binnen gaan?” Het is wel echt de moeite waard om hier te gaan eten als je in Tallinn bent. Mooie keuken, bijzondere gerechten en vooral de bier-spijs focus is erg goed gedaan. Mocht je hier willen dineren, dan moet je zeker reserveren, voor de lunch hebben ze vaak nog wel een plekje.
Zelfs Rammstein heeft hier de dag voordat ik er was gegeten! :D Hoe tof is dat!
2. Rataskaevu 16
Algemene informatie:
Rataskaevu 16, 10123 Tallinn, Estland
Website: www.rataskaevu16.ee
Ik zou willen dat ik hier heel veel over kon zeggen… Maar ik kreeg geen reservering.. :( De mensen van Sori Brewing hadden me aangeraden om hier te gaan eten, maar ze hadden geen plek! Zelfs niet voor 1 persoon! Dat mag volgens mij wel wat zeggen. ;) Wat ik er van hoor is het betaalbaar en heel gastvrij. Volgende keer dat ik in Tallinn ben zal ik ruim van tevoren bellen.
3. Restaurant Farm
Algemene informatie:
Müürivahe 27 /Viru 11, 10140 Tallinn, Estland
Website: www.restaurant.farm
Collega-blogger Sandra van foodblog Culi Sandra gaf me de tip restaurant FARM; maar helaas was het restaurant gesloten vanwege vakantie… :( Superzonde want op de site van Sandra kon ik lezen dat ze heel erg van de lokale keuken zijn en de opgezette dieren in de ‘etalage’ spraken me ook al gelijk aan. Ook maar bewaren voor de volgende keer. ;)
4. Saku Gastropub
Algemene informatie:
Rotermanni 14, 10111 Tallinn, Estland
Website: www.facebook.com/sakugastro
Sowieso komt het gebied Rotermann City vaker terug in dit artikel. Het is een wijkje net ten noorden van Hotel Sokos Viru. Origineel was dit hele gebied industrie gericht op de verwerking van maïs. Nu zitten er allemaal toffe restaurants, cafés en winkels in. Waaronder Saku Gastropub.
De kaart bevat kleine hapjes/snacks en een aantal voor-, hoofd- en nagerechten. Waaronder varkenskop voor 4 personen.. :P Lekker lokaal en met een twist naar het traditionele. Maar lekkerder is nog de bier- en drankenkaart. Echt heel veel keus uit Estlandse, Finse, Zweedse en andere bieren.
Ik wilde bij een paar verschillende restaurantjes in Rotermanni eten, dus ik nam alleen iets kleins (kippenleverpaté met het bekende zwarte brood) en een Saku Tume (dark lager) van de tap. Goeie combi!
Ik zat lekker buiten met een dekentje, maar je kan ook binnen zitten onder een flessenhemel.. :D
5. Flamm
Algemene informatie:
Rotermanni 2, 10111 Tallinn, Estland
Website: www.facebook.com/flammkuchenbar
Flamm is het tweede restaurant wat in Rotermann City ligt waar ik ben geweest. Hier zijn ze gespecialiseerd in flammkuchen. Sommige traditioneel, andere weer met een Estlandse twist. En ze hebben hier een leuke wijnkaart met ook een aantal wijnen drinkbaar per glas.
Je ziet hier heel goed dat het een oud industrieel gebouw is. Nog veel staal, hout en bakstenen. Ook de oude betonnen mais trechters hangen nog gewoon boven je tafel.
Ik koos voor de Classic, maar je had ook kunnen kiezen voor een versie met chorizo, kip of zeevruchten.
Vers gemaakt (open keuken), lekkere knapperige bodem, genoeg topping en een koud glaasje wijn erbij. Dat is toch gewoon lekker? ;) Het enige nadeel is dat dit restaurant geen terras heeft.
6. Masters’ Courtyard / Meistrite Hoov
Algemene informatie:
Vene 6, 10123 Tallinn, Estonia
Een schattige binnenplaats met winkels met producten van lokale ambachtslieden. Er is ook een terras waar je koffie en wat zoets kunt eten.
Bier/wijn/gedistilleerd
Niet alleen houden de Esten erg van eten, drinken kunnen ze ook goed! En zoals je misschien al aan de menukaarten hierboven kunt zien, is het allemaal erg betaalbaar. Ik geef een aantal toffe tips waar je goed terecht kunt als je dorst hebt.. ;)
7. The Museum of Estonian Drinks
Algemene informatie:
Toom-Rüütli 10, 10130 Tallinn, Estonia
Website:www.luschermatiesen.com
Gratis entree (twv €3) met de Tallinn Card
Het Museum of Estonian Drinks verteld het verhaal achter de Luscher & Matiesen. 100 jaar geleden begonnen als fruitsapmakers, daarna de dranken ingerold, door 2 wereldoorlogen verwoest en daarna via Noorwegen weer opgekrabbeld. Dat is in een hele kleine notendop het verhaal achter het museum. Maar ik kan het half niet zo goed vertellen als initiatiefnemer en oprichter Peke; een verhalenverteller pur sang! En ook nog Estse wijnmaker op het eiland Muhu, vlak voor de westkust van Estland.
Goed verhaal is bijvoorbeeld dat Luscher&Matiesen cask strength cognac uit Frankrijk haalden, om die aan te lengen met Ests bronwater en dat dan als CAGNOC in Estland op de markt te brengen! Nu wil het geval dat Peke in gesprek is met een Franse cognac maker om dit drankje weer in ere te herstellen. Superleuk!
8. Sori Brewing
Algemene informatie:
Suur-Sõjamäe 14, 11415 Tallinn, Estonia
Website: www.soribrewing.com
Ik heb al een heel uitgebreid artikel geschreven over deze brouwerij; dat kan je teruglezen in het artikel over Sori Brewing.
9. Cider Shop Siidrimaja
Algemene informatie:
Masina 20, 10144 Tallinn, Estonia
Website: www.facebook.com/siidrimaja
De ciderwinkel van Kaire en haar ciderdog Geofrey ligt schuin tegenover de Vana Tallinn distilleerderij. Een stukje buiten het centrum dus, op een plek waar je niet zo snel zo’n winkel zou verwachten. Maar daar is het Kaire ook om te doen; mensen moeten moeite doen om bij haar te komen en echt goede cider willen kopen. Cider is een big thing in de Baltische staten en Scandinavië; alleen al in Estland zijn er 8 professionele cidermakers die bij elkaar 50 verschillende ciders maken. De cider hier wordt typisch gemaakt van eetappels, dus niet van de ‘standaard’ ciderappels die we uit Engeland kennen.
De smaak van de Baltische ciders is ook een beetje zurig omdat er gewoon minder suiker in de appels zit. Er worden wel ciderappels geplant in Estland, maar het duurt 10-15 jaar voordat je daarvan kunt oogsten, dus voor nu doen ze het met eetappels. Soms worden er ook extra vruchten aan toegevoegd, zoals aardbeien, of zelfs hop!
Kaire heeft een eindeloze kennis over cider; van welke boer de appels komen, bij wie de cidermaker in de leer is geweest, waarom cider drinken gezonder is dan een appel eten… ;) Heerlijk om daar een tijdje te zitten (met een cider natuurlijk) en te luisteren naar alle ciderverhalen.
10. Vana Tallinn distillery
Algemene informatie:
Masina 11, 10144 Tallinn, Estonia
Website: http://www.vanatallinn.eu/
Je kunt er niet omheen als je in Estland bent: Vana Tallinn. Dit drankje op basis van Jamaicaanse rum, specerijen en citrus is het allerbekendste drankje van het land. En ik mocht een kijkje nemen hoe het gemaakt wordt! Het bedrijf Liviko bestaat al sinds 1898 , maar Vana Tallinn wordt pas sinds de jaren ’60 geproduceerd. Het is niet echt een likeur, want met 40% alcohol is het best een pittig drankje.
Ik mocht dus een kijkje nemen in de distilleerderij waar Vana Tallinn en alle andere drankjes van Liviko (dat zijn er wel 50!) gemaakt worden! Ik heb een klein filmpje gemaakt hoe het er van binnen uitziet, inclusief de toffe proefkelder/museum. Voor nu is het museum alleen toegankelijk voor genodigde, maar ze zijn bezig om in de binnenstad van Tallinn een klein museum/proeflokaal te openen waar de spullen van het museum dan tentoongesteld kunnen worden. Dus voor nu moet je het even doen met mijn filmpje.. ;)
11. Telliskivi
Algemene informatie:
Telliskivi 60a, 10412 Tallinn, Estonia
Telliskivi lijkt een beetje op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein; oude fabrieksgebouwen omgebouwd tot hippe restaurants, kunsthuizen en biercafé’s. Maar in Tallinn is het dan een oud rangeerterrein van vervallen treinstation. Met zelfs een paar restaurants in omgebouwde wagons.
Toen ik er was, was er een groot foodtruckfestival. Ik verwachte eigenlijk alleen maar vleesdingen (ik dacht dat de keuken van Estland vooral Russisch zou zijn), maar niets was minder waar! Juist heel erg veel vegetarische en vegan producten. Het blijkt dus ook dat Estland het minst Russisch georiënteerd is van alle Baltische Staten. Omdat het ook maar een uurtje van Helsinki af ligt, is het heel westers ingesteld. En dat zie je ook terug in het eten! Echt een aanrader als je in Tallinn bent om ook naar dit gebied te gaan.
Ga vooral ook naar Telliskivi als je into streetart bent, want daar kunnen ze wat van!
12. BrewDog Bar Tallinn
Algemene informatie:
Rotermanni 2, 10111 Tallinn, Estonia
Website: www.brewdog.com/bars/worldwide/tallinn
BrewDog is geen Estlands bier, maar Schots! Je vind deze bar in hetzelfde straatje als Flamm en om de hoek bij Saku. Er is een klein terras, dus met lekker weer kan je buiten zitten. Binnen hangen de maissilo’s weer boven je hoofd en is alles afgewerkt met staal, neon-reclame en steen. Met 13 bieren van de tap (+1 tap met cider) en een kaart met ongeveer 40 bieren van fles is er altijd wel genoeg keus.
Cultureel
13. Seaplane Harbour
Algemene informatie:
Vesilennuki 6, 10415 Tallinn, Estonia
Website: www.meremuuseum.ee/lennusadam/en/
Gratis entree (twv €14) met de Tallinn Card
Het Lennusadam (in het Engels Seaplane Harbour) is een relatief nieuw museum. Het gebouw is een oude hangar voor zeevliegtuigen, 100 jaar geleden gebouwd door de Russische keizer Nicholas II om zijn maritieme vloot uit te kunnen breiden. Het is het grootste gebouw ter wereld waar een dome-plafond niet ondersteund wordt door pilaren! Dat klinkt misschien een beetje cryptisch, maar het betekent dat het echt een enorme hal is, zonder ook maar 1 pilaar in het midden. De hal is gevuld met allerlei schepen, duikboten, reddingsboten, drijvers, bommen en alles wat ook maar met boten of de marine te maken heeft.
Zoals je op de foto hieronder kunt zien is het echt een enorme ruimte. Grote blikvanger is de duikboot (de EML Lembit) die midden in de hal staat. En je kan er ook in! Niet met een mooi deurtje eruit gezaagd, maar precies zoals de bemanning zich ook naar binnen moest “wurmen”.
En ik kan je vertellen, dit is niet geschikt voor mensen met claustrofobie… ;)
Maar wel heel tof om zo een kijkje te kunnen nemen.
Buiten aan de haven liggen ook nog een aantal boten die je kunt bezoeken, maar het weer was die dag niet zo geweldig, dus ik heb het bij een foto van een afstandje gelaten.. ;)
14. Estonian Maritime Museum
Algemene informatie:
Pikk 70, 10133 Tallinn, Estonia
Website: http://meremuuseum.ee/en/
Gratis entree (twv €6) met de Tallinn Card
Deze imposante toren is gebouwd in de 16de eeuw ter verdediging van de haven en om inkomende ‘bezoekers’ te imponeren. Nu is er een Maritiem Museum gevestigd. Niet zo mooi en shiny als de Seaplane Harbour, maar de tijdelijke tentoonstelling (inclusief Engelse vertaling) op de begane grond over Vikingen was wel erg tof. De rest van het museum is een beetje stoffig, ouderwets en zonder Engelse vertaling. Er is wel een rooftop (koffie)bar bovenin met uitzicht over de haven, maar toen ik er was regende het keihard, dus ben maar heel even boven geweest.
15. KGB Museum
Algemene informatie:
Viru väljak 4, 10111 Tallinn, Estonia
Website: www.sokoshotels.fi/kgb-muuseum
Het KGB Museum is gevestigd op de 23ste verdieping van de Hotel Viru. En dat terwijl het hotel maar 22 verdiepingen telde.. ;) Hotel Viru was het enige hotel in Tallinn tijdens het Sovjet-tijdperk, dus de perfecte locatie om al die ‘buitenlandse spionnen’ in de gaten te houden. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 verlieten de KGB-agenten in allerijl hun post op de bovenste verdieping. De nieuwe hoteleigenaars hebben de verdieping nagenoeg compleet in tact gelaten en is nu tijdens een één uur durende rondleiding te bekijken. Daarnaast hangen er foto’s van hoe het er in die tijd aan toe ging voor gasten en vooral het personeel. En op welke manieren de KGB spioneerde!
In de lobby van het hotel kun je bij de receptie reserveren voor een rondleiding (worden ook in het Engels gegeven) en als je in het hotel slaapt krijg je ook nog een paar euro korting.
16. Tallinn TV Tower
Algemene informatie:
Kloostrimetsa tee 58a, 11913 Tallinn, Estonia
Website: www.teletorn.ee/en/
Gratis entree (twv €10) met de Tallinn Card
Vanuit bijna elke hoek van de stad kan je de Teletorn (TV toren) wel zien staan. En je kan dus naar boven waar een expositieruimte is ingericht over de toren en Tallinn. In de zomermaanden kan het druk zijn, en er mogen maar 100 mensen tegelijk naar boven. Handig is dat je ook online kaartjes kunt kopen voor een bepaalde tijd, dan ben je verzekerd van een plekje en hoef je niet in de rij te staan. Ik moet wel zeggen dat ik dat niet gedaan heb, dus of het dan werkt in combinatie met je Tallinn Card weet ik niet.
Het uitzicht is echt prachtig en via gaten in de vloer (met glas) kijk je zo 175 meter naar beneden… Makkelijk te bereiken met de bus en gratis parkeerplaatsen voor de deur. Naast de toren liggen de Botanische tuinen voor een combinatiebezoek. Je ziet de tuin vanaf de toren liggen maar vanwege tijdgebrek heb ik die overgeslagen deze keer.
Er is ook een buiten platform waar je een stukje kunt lopen, en voor de echte waaghalzen kan je met een harnas echt op de rand van het platform lopen.
17. Kohtuotsa viewing platform
Algemene informatie:
Kohtu 12, 10130 Tallinn, Estonia
Eigenlijk is dit hele gebied Toompea, waar dit uitkijkplatform onder valt de moeite waard om te bekijken. Met de Toomkirik (Domkerk) bovenop de berg, de kleine straatjes en het het viewing platform is Toompea een leuk wijkje om even door te dwalen. Samen met busladingen Japanners en Chinezen.. Dat dan weer wel.. ;)
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER toffe citytrips:
- Wat te doen in Glasgow: mijn top-10 bezienswaardigheden en tips!
- Mijn 8 tips voor een dagje citytrip Gouda
- 10x OngewoonLekkere adresjes in Porto
- Bezoek Edinburgh! 10x zien & doen
- 7 eet- en drinktips voor Ljubljana
- Een weekendje Gent – mijn tips!
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Toerisme Tallinn.
[…] ben zelf geen noob op het gebied van ciders, ik heb zelfs in Tallinn in een heuse ciderwinkel een uitgebreide ciderproeverij gehad. Maar ik vind het altijd leuk om […]
Hallo, leuk verslag van je reis! Deze stad stond al op mijn lijstje, ik heb er nu een beter idee bij en wellicht komt ’t er nog eens van! Groet, Nicolet