Review: Wijnroutes Nederland en België – Barbara Haverkamp

In ‘Wijnroutes Nederland en België‘ gaat Barbara Haverkamp van De Wijnwijven en Grapefinds op bezoek bij de leukste wijngaarden dicht bij huis. Want die zijn er genoeg! Zo ging Mariëlle Beukers Barbara al voor met haar boek ‘Wijn van eigen bodem‘, maar er is nog genoeg te ontdekken in onze Lage Landen.

Review Wijnroutes Nederland en België - Barbara Haverkamp

Wijn is fijn

Wijnhuizen en wijngaarden bezoeken is iets wat Barbara en ik zeker gemeen hebben. Niets leukers dan bijzondere plekken ontdekken, bevlogen wijnmakers spreken en buitengewone wijnen proeven. Toen door de corona-beperkingen het reizen naar het buitenland minder vanzelfsprekend werd, vertrok Barbara Haverkamp op pad binnen Nederland, op zoek naar lokale wijngaarden.

En wijn uit Nederland en België zit in de lift; in 2018 werd er in Nederland bijna 1 miljoen liter wijn geproduceerd en in België zelfs bijna 2 miljoen liter. In totaal komen er 35 wijngaarden in Nederland en België aan bod, als ook interviews met 6 ambassadeurs van Nederlandse en Belgische wijn.

Wanneer gaan we?

Zelfs voor iemand zoals ik die al veel wijngaarden heeft bezocht stonden er nog nieuwe ontdekkingen in Wijnroutes Nederland en België. Zo wist ik eigenlijk niet dat er ook een wijngaard op Texel was (de Kroon van Texel) en ben ik heel benieuwd naar de urban winery Gudule Winery in Brussel. Dit is een boek wat je gelijk zin geeft om er weer op uit te trekken. Of als je geen inspiratie hebt voor een korte vakantie in eigen land, kijk je gewoon waar je een toffe wijngaard kan bezoeken!

De titel ‘Wijnroutes Nederland en België’ zou ik het boek eigenlijk alleen niet zo snel geven, omdat er niet echt routes worden besproken, niet zoals in ‘De mooiste whiskyroutes door Schotland’ van Hans en Becky Offringa waarbij je echt een kaart ziet met een uitgestippelde route. Het is eerder dat de wijngaarden dan per regio bij elkaar worden gezet in een hoofdstuk. Ook mis ik iets van een overzichtskaart aan het begin met één grote kaart met daarop alle wijngaarden geplot.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Om wijngaarden te bezoeken hoef je niet naar Frankrijk of Duitsland, ook in Nederland en België zijn er genoeg toffe plekken te vinden
  • Leuke combi van tips en interviews
  • Duidelijke beschrijvingen per wijngaard of en wanneer ze te bezoeken zijn

Minpunten:

  • De titel is een beetje misleidend
  • Ik had misschien een overzichtskaart van heel Nederland en België toegevoegd met stipjes en de bijbehorende paginanummer.

Nederlands | Hardcover | 9789021583488 | Druk: 1 | september 2021 | 192 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER WIJNBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.