Wijn en spijs: Welke wijn bij welk soort gerecht?

Wijn zonder spijs is als Bassie zonder Adriaan; ook leuk, maar toch fijner als ze met z’n tweeën zijn.. 😉 Als je bij de WSET (Wine & Spirit Education Trust) een wijncursus gaat doen, dan leer je ook een heleboel over wijn en spijs. Nu heeft Franz ruim 10 jaar in restaurants gewerkt als sommelier, dus voor wijn en spijs adviezen ga ik hem even uithoren!

WSET

Ik combineer de verschillende stijlen eten met recepten die je terug kunt vinden op de site met de wijnadviezen van Franz! 🙂

zout

Spijs: Zalmforel van de BBQ met sojasaus

Dit gerecht heeft zout, maar is ook hoog in umami. Zout in een gerecht maakt een wijn ronder en rijker, maar soms ook minder bitter en zuur.

Wijn: Droge Gewurztraminer; omdat het zowel frisse zuren heeft als rijke, fruitige kruidigheid.

zuur

Spijs: Ceviche met mango

Dit gerecht is erg hoog in zuren, maar ook fruitig door het gebruik van de mango en de granaatappelpitjes.

Wijn: Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland; vaak fruitiger dan opzichte van de Franse Sauvignon Blancs. Hoge zuren in een gerecht ga je ook ’te lijf’ met een wijn met hoge zuren.

WSET Wine Tasting

hoog op smaak

Spijs: Boeuf Bourguignon

Wijn: Valpolicella Ripasso; hoog op smaak en een rijk karakter. Zorgt voor voldoende smaakgehalte, voldoende tannines en geen overdreven bitterheid. Lekker mondvullend bij een rijk gerecht als een Boeuf Bourguignon.

vettig

Spijs: Pulled Pork bitterballen

Wijn: Gamay Beaujolais; mooi fris zuurgehalte wat het vet dan lekker een tegenhanger biedt. Het vet lost dan als het ware op in je mond. Let wel op de dipsaus: niet te extreem in smaak, dan verliest de wijn het. Bijvoorbeeld wel niet te scherpe mosterd, maar geen mayonaise. Kies liever een frisse kant qua dipsaus dan een uiterst vettige.

WSET Wine Tasting

pittig

Spijs: Pittige biefstukreepjes in slawrap

Alcohol versterkt de pittigheid van het eten, dus kies voor een wijn met iets minder alcohol.

Wijn: Riesling, meestal wat lager alcoholpercentage, meer dorstlessend, en maakt het eten minder branderig. waarbij je zowel de frisdroge kant op kan gaan, dan wel de rijke spatlese op kan gaan. Maar dat is een persoonlijke keuze.

zoet

Spijs: Kersenclafoutis met kersenroom

Wijn: Rosé port om het spannend te maken, Niet te bekend, maar voldoende zoetheid, goed koud uit de koelkast. gaat vooral qua fruitigheid hand in hand. Klassiek zou je kunnen denken aan een Muscat Baume de venies; die in feite hetzelfde doet.

WSET Wine Classroom

umami

Spijs: Pizza met geitenkaas & balsamico champignons

Wijn: Orange wijnen of een Domaine Mos Chenin Blanc. Hout gerijpt, heeft die blootstelling aan zuurstof gehad; uitbundig in smaak. Het eikenhout geeft wat stoerheid en robuustheid mee. Daarentegen heb je ook zuur nodig die de hartigheid van de kaas doorbreekt, en dat heeft Chenin Blanc als nature heel erg in zich.

WSET WIJN SPIJS CURSUS

Als je meer wilt weten over wijn en spijs koppelen met een WSET-kwalificatie, ga dan naar wsetglobal.com om een cursusaanbieder bij jou in de buurt te vinden.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de WSET.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.