Het vernieuwde Jenevermuseum Schiedam

Schiedam staat bekend als dé jeneverstad van Nederland. Sinds de 17de eeuw zijn er in Schiedam meer dan 50 mouterijen, 20 brandersmolens, 400 branderijen en 100 distilleerderijen geweest. Tijdens de hoogtijdagen van de branderijen tussen 1850 en 1890 stond Schiedam geheel in het teken van de jeneverindustrie. Het had zelfs vanwege alle rook de bijnaam Zwart Nazareth gekregen. Tegenwoordig telt Schiedam nog zes distilleerderijen en drie branderijen. Het Jenevermuseum Schiedam is in 1996 in het leven geroepen om de geschiedenis aan deze prachtige industrie levend te houden. En na een grondige verbouwing in april 2019 is alles nu nog mooier!

Jenevermuseum Schiedam Jenevermuseum Schiedam

Old Schiedam

Het Jenevermuseum Schiedam bevindt zich sinds 1996 in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij aan de Lange Haven 74-76 in Schiedam. Het jenevermuseum toont een bijzondere collectie die vertelt over de geschiedenis en achtergronden van jenever en jeneverstoken in Nederland. Denk daarbij aan reclame-uitingen, verpakkingsmateriaal of glaswerk. Het museum beschikt over een proeflokaal en niet te vergeten de historische branderij waar moutwijnjenever gestookt wordt volgens de Oud-Hollandsche methode en naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam ‘Old Schiedam’.

Jenevermuseum Schiedam Jenevermuseum Schiedam Nederlandse jenever Jenevermuseum Schiedam jenever reclame jenever reclame jenever Schiedam Jenevermuseum

Kenniscentrum

Directeur Marjolein Beumer over de vernieuwde museumzalen: “Het jenevermuseum is het kenniscentrum van Nederland als het op jenever aankomt. Schiedam staat te boek als het openluchtmuseum van de jenevergeschiedenis. Dit laten we nu uitgebreid zien met de nieuwe inrichting van de zalen. Doordat ze een stuk interactiever zijn, zie je echt hoe jenever tot stand komt en welke ontwikkeling het de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Jenever drukt niet alleen een stempel op de geschiedenis van Schiedam, ook op het heden en de toekomst.”

Jenevermuseum Schiedam jenever Jenever proeverij

Escaperoom

Zin in een unieke jeneverbelevenis? Boek dan de Jeneverescaperoom De Albatros in het Jenevermuseum! De bijzondere historie achter het spel maakt deze escaperoom uniek. De jenevergeschiedenis van Schiedam én haar jeneverfamilies zijn verpakt in een ijzersterk verhaal. Zo leer je op een leuke en spannende manier alles over jenever. Centraal staat een (fictieve) familie van jeneverstokers. Als bezoeker help je het museum bij onderzoek naar een geheim jeneverrecept. En naar de geschiedenis van de jeneverfamilie die dat recept ontwikkelde. Binnen een uur moet je met de felbegeerde bereidingswijze buiten staan, anders is de missie niet volbracht!


Elke week de nieuwste recepten en drankartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER jenever ↓

Voor dit bezoek ben ik uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.