Er gaan allemaal mooie bloemetjes bloeien nu het bijna zomer is, en dan gaat mijn willdplukhart sneller kloppen! :) Vorig jaar heb ik vlierbessenlikeur gemaakt van “mijn” boom bij Zoetermeer; dit jaar wilde ik een vlierbloesemsiroop zelf maken. Het lastige bij deze siroop is dat het eerst vooral op gevoel gaat, daarna komt het meten pas. Als je een supervolle vlier in de buurt hebt staan en je wilt veel siroop maken (leuk kadootje ook!) neem dan gewoon de verhoudingen van onderstaand recept; dan komt alles goed… Laat nog wel wat bloesem hangen, anders heb je in het najaar geen vlierbesjes… ;)
Benodigdheden voor vlierbloesemsiroop zelf maken:
- halve tas vlierbloesem
- water
- suiker
- citroensap
Bereidingswijze:
1. Neem de schermen mee naar huis in een stoffen tas (geen plastic, dat gaat ‘zweten’ en rol hem goed dicht, anders zitten er straks misschien allemaal beestjes in je auto/fietstas.
2. Pluk zoveel mogelijk de bloemetjes van de schermen, maar probeer zo min mogelijk van de dikke steeltjes mee te nemen. Het eindresultaat:
3. Doe de bloemetjes in een grote afsluitbare pot of maatbeker en giet er nu (net niet meer) kokend water op. Zorg er wel voor dat als je een pot van glas hebt; die hier tegen kan! Ik had laatst een klein weckpotje van de Xenos voor een leuk mosterdkadotje, giet ik er kokend water in om te steriliseren… Pats! Zo het hele potje in tweeën… Zonde dus.. :(
4. Giet er net zoveel water op dat de bloemetjes nèt onder staan. Niet gelijk die hele pot vol met water schenken dus. Zet de bloemetjes nu 24 uur weg op een koele donkere plaats.
even wachten…
5. Na 24 uur kan je je vlierbloesemwater al zeven. Zet een bolzeef op een kom (maatbeker in mijn geval) en giet de vlierbloesem door de zeef. Wat een gave gele kleur na maar 24 uur!
6. Giet nu het (grof) gezeefde vlierbloesemwater door een koffiefilter (beker+trechterje+koffiefilter) en zorg er zo voor dat alle kleine fliebertjes uit het sap zijn.
7. Zet een pannetje op je weegschaal, zet de weegschaal op 0 en giet je gefilterde sap in het pannetje. Het aantal gram sap is ook het aantal gram suiker dat erbij moet. Wanneer je het sap in een maatbeker hebt opgevangen, kan je ook die inhoud overnemen als gewicht voor de suiker (1L water weegt 1kg).
8. Voeg op elke 500 ml vocht dat je hebt het (gezeefde) sap toe van een halve citroen. Dit geeft een wat frissere toon aan je siroop en heeft ook een preserverende werking.
9. Breng je sap, suiker en citroensap in een pan aan de kook; wanneer het kookt en alle suiker is opgelost zet je het vuur uit en laat je de siroop afkoelen.
10. En TADA! Vlierbloesemsiroop zelf maken! Bewaar in een mooie fles in de koelkast; lekker van de zomer met wat water aangemaakt, maar ook lekker in een cocktail, Hugo (prosecco met een schijfje limoen) of een scheutje in je gin tonic.. :D
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Ik doe dit al 20 jaar en vind dit zelf de lekkerste siroop die er is en vooral in de zomer.. De kleinkinderen vragen er speciaal om en gaan ook graag zelf mee plukken!
[…] 20 ml vlierbloesemsiroop […]
[…] 50 ml vlierbloesemsiroop […]