Bij het zetten van koffie is het van belang dat de bonen niet ver van tevoren gemaald zijn. Dan loop je namelijk het risico dat de gemalen bonen hun smaak en aroma verliezen. Daarom is het van belang dat je de juiste hoeveelheid bonen maalt, zodat je hier direct koffie van kan zetten en geen resten over houdt die je later wilt gebruiken. Het zou natuurlijk zonde zijn dat een boon de smaak verliest aan het einde van de reis.

Het proces van de koffieboon

De koffiebonen worden namelijk zorgvuldig verbouwd. Vaak wordt dit nog met de hand gedaan, omdat de planten zich op gebieden bevinden waar het lastig is om met machines te komen. Na het plukken van de koffiebessen worden ze gedroogd. Tijdens dit proces worden de bonen al onderverdeeld in kwaliteit. De allerbeste bonen zullen uiteindelijk ook meer geld opleveren. De allerslechtste bonen worden dan ook verwijdert.

Na dit proces kunnen de bonen geroosterd worden. Tijdens het branden maken de bonen een ‘crack’ door. Dit houdt in dat de bonen openbarsten. Licht gebrande koffiebonen doorgaan over het algemeen maar 1 crack, terwijl verse donker gebrande koffiebonen 2 tot 3 cracks meemaken. Tijdens het brandingsproces komt ook de koffiegeur vrij. Daarvoor lijkt het totaal niet op de koffie die wij tegenwoordig gewend zijn. Vroeger werd dit brandingsproces ook nog met de hand gedaan, maar tegenwoordig gaat dat allemaal veel sneller, zodat jij zo snel mogelijk kan genieten van jouw favoriete koffie.

Filterkoffie of koffiebonen?

Tijdens het malen van de bonen komt er extra aroma vrij. Dat is een van de redenen dat filterkoffie vaak geen sterke smaak heeft. Het aroma is hiervan al eerder vrijgekomen en verdwenen voordat je er koffie van kan zetten. Er wordt wel geprobeerd om dit zoveel mogelijk te behouden, maar dat zal lang niet zoveel zijn dan wanneer je zelf de bonen kort voor het koffie zetten maalt. Filterkoffie kan wel makkelijker zijn dan koffie van bonen, maar als je een elektrische koffiemolen aanschaft hoef je hier tegenwoordig ook vrij weinig moeite in te steken. En het resultaat mag er dan ook zeker zijn!

Koffiebonen - Van koffieplant tot jouw favoriete kopje koffie
Koffiebonenmalers en koffiemolens

De koffiebonenmalers bepalen hoeveel aroma en smaak je terugproeft in de koffie. Een molen met messen snijdt de bonen in stukken. Dit gebeurt vaak in ongelijke stukken en er komt te veel warmte vrij. Hierdoor zal er meer aroma verloren gaan dan gewenst. Een molen met schijven daarentegen maalt de bonen in gelijke stukken. Er komt hier ook minder warmte vrij, waardoor er meer aroma wordt behouden.

Met een koffiemolen kun je ook bepalen hoe sterk je de koffie wilt hebben (de bonen hebben hier ook effect op, maar met de molen kun je dit nog preciezer bepalen). De maalgraad van de koffiemolen laat je namelijk zelf bepalen hoe jij de koffie gemalen wilt hebben. Wil je milde koffie? Dan kun je ervoor zorgen dat de bonen niet al te fijn gemalen worden. Wil je sterkere koffie? Dan kun je de koffie zeer fijn malen.

Het is wel belangrijk om te weten dat alle bonen een eigen maalgraad vereisen. Soms wordt dit aangegeven, maar vaak zal je het een aantal keren moeten proberen om er zo achter te komen welke sterkte en maalgraad het beste bij jou past.

Bekijk ook de video:

Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER KOFFIE ↓