Hoewel de zomer natuurlijk nog altijd hoogseizoen is in bbq land, steken meer en meer mensen de bbq aan in de winter. De winter bbq is hot. En waarom ook niet? Een goede low & slow sessie met bijvoorbeeld procureur gaat net zo lekker in de winter en met een beetje voorbereiding kun je je gasten ook prima buiten verwelkomen. Gezellig juist! Glühweintje erbij en gaan met die banaan. Hier alvast een paar tips.

Tips voor de winter bbq
1. Goede voorbereiding

Een winterse barbecue is eigenlijk alleen maar écht leuk als het hele gezelschap buiten vertoeft. Niet echt gezellig immers, als de chef buiten staat te grillen en de gasten zich binnen vermaken. Dus: vuurkorf en sfeerverlichting aan (koop je tegenwoordig eenvoudig met LED-verlichting, zelfs op batterijen), dikke jas uit de kast, muts op en naar buiten! Ook een goed idee, is dekentjes uitdelen. Fleece dekens zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar! Voor de bbq’er zelf: wel handig als je ziet hoe je vlees eraan toe is, dus zorg voor voldoende licht.

2. Gebruik een winterproof BBQ

Niet elke bbq is natuurlijk winterproof. Een keramische kamado, zoals bijvoorbeeld een Big Green Egg of Kamado Joe, is sowieso een goed idee voor de winterbarbecue. Het gesloten deksel houdt de warme goed vast en een Kamado leent zich bovendien bij uitstek voor een fijne low&slow sessie. Plaats ‘m waar mogelijk ergens uit de wind en neem de tijd om de bbq op temperatuur te krijgen. Van -2 °C naar 70 °C duurt nu eenmaal langer dan van +25 °C naar 70°C. Houd er ook rekening mee dat je meer kolen nodig hebt, dan in de zomer. Klinkt logisch, maar dan is het maar gezegd. Halverwege zonder staan is ook zo wat.

3. Winterse drankjes

Een goed begin is het halve werk. Als je start met een winters voorgerecht als erwtensoep, goulashsoep of speck- of jausenplatte (voor de wintersporters onder ons), zit de sfeer er alvast lekker in. En het houdt je bovendien lekker warm. Als er iets hoort bij een winter bbq, is het wel een fijne glühwein. Lust je dat niet, dan is een stevige rode wijn natuurlijk ook prima. Of schnapps. Krijg je het ook warm van. ;)

De ALLERLEKKERSTE zelfgemaakte Glühwein!
4. Winters BBQ vlees

Bij een winter bbq hoort natuurlijk ‘winters’ bbq vlees. Procureur, buikspek, braadworst, spareribs of brisket… het past prima bij de winter bbq. Wil je niet te lang buiten staan… dan zijn karbonades en burgers altijd een goed idee. Of voorgegaarde kippenpoten. Maar dat definieert wat mij betreft niet echt de winter bbq. Wat wél heel lekker gaat ’s winters? Roken! Niemand die immers klaagt over de geur, want de ramen zijn toch allemaal dicht. Verder zijn er zat recepten te vinden voor bijvoorbeeld een stevige zuurkoolschotel.

Tips voor een winter bbq 2 Medium
5. Winterse bijgerechten

Vergeet stokbrood kruidenboter, zomerse salades en gegrilde maiskolven. Bij een winter bbq eet je lekker gepofte groenten, aardappel gratin en bijvoorbeeld rijke warme sauzen.

6. Zorg voor een plan B

Niets zo onvoorspelbaar als het weer, zullen we maar zeggen. Dus als het écht te guur is buiten, moet je een plan B hebben. Misschien heb je een mogelijkheid om een deel van je tuin af te dekken en voor bescherming tegen stevige wind te zorgen. Doe dat dan vooral. En als het echt niet anders kan, zorg dan dat je binnen de boel ook voor elkaar heb.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BBQ ARTIKELEN: