Een vakantie naar Malta? Dat betekent zon, zee strand, heerlijk eten, drinken en misschien ook wel uitgaan. Maar wist je dat Malta één brok historie is? Met maar liefst 7000 lentes op de teller is Malta jong van hart, maar oud van geest. Vele culturen hebben op Malta gewoond: van de Feniciërs, via Romeinen, Arabieren, tot en met de Britten. Deze archipel is dan ook rijkelijk bedeeld met bijzondere bezienswaardigheden. Van UNESCO erkende tempels, de Hypogeumruïnes, tot en met kathedraal van de heilige Johannes met werken van Caravaggio. Binnenkort een tripje naar Malta plannen? Lees dan hier al mijn tips!

Tips voor Malta - eten, drinken en bijzondere bezienswaardigheden

Waar ligt Malta

Deze eilandengroep bestaat uit Malta, Gozo en Comino. Malta telt 445.426 inwoners, waarvan 92 procent op hoofdeiland Malta woont. Overigens is Malta één van de dichts bevolkte landen ter wereld. Deze archipel in de Middellandse zee tussen Italië en Libië met Sicilië als nabije buurman. Voor wie denkt dat Malta een Italiaans of Spaans eiland is heeft het mis. Tot 1964 was Malta een Britse kolonie, na deze onafhankelijkheid werd het land een republiek. Moedertaal Maltees is evenals Engels de voertaal. Veel locals spreken daarbij ook Italiaans, want meer dan de helft van de woorden zijn ontleend uit deze prachtige taal.

Blue Grotto Malta
Blue Grotto Viewpoint

Megalomane bouwwerken

Vanaf 5200 v.Chr. namen de eerste bewoners: migranten uit Sicilië hun intrek op Malta. Uit archeologische vondsten blijkt dat deze aanvankelijk in grotten en hutten hebben geleefd. Langzaam maar zeker ontwikkelde zich een complete beschaving. Rond de kopertijd komt deze tot bloei. Nog voor de bouw van de Egyptische piramides, of de Stonehenge in Engeland startte de bewoners (rond 3600 v.Chr.) met de bouw van immense tempels van kalksteen: megalieten genaamd.

Met een gewicht van soms wel 20 ton en een hoogte van wel 9 meter klopt deze naam als een bus. Mega betekent namelijk groot in het Grieks, lithos is steen. Het is niet duidelijk hoe deze prehistorische tempels precies zijn gebouwd, wel staat vast dat dit lastige construct tot dan toe niet elders is gerealiseerd. Al met al een mega prestatie. Alle megalithische tempels op Malta en Gozo staan op de werelderfgoed lijst van UNESCO, evenals hoofdstad Valletta. Meerdere van deze tempels staan dicht bij elkaar en zijn dus makkelijk als één geheel te bezoeken. De tempels van Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta’ Haġrat en Tarxien zijn niet te missen hoogtepunten tijdens je vakantie Malta.

Na het megalithische tijdperk namen de Feniciërs (inwoners uit Libanon) hun intrek op het eiland. Doordat zij hun eigen specerijen meenamen is de Libanese invloed in de keuken nog steeds merkbaar. Ook de Arabische invloed is smakelijk vertegenwoordigd in de vorm van de vele citrusvruchten met een oorsprong uit Afrikaanse landen. 

Geschiedenis in vogelvlucht

Even terug naar de historie. Kort samengevat bestaat deze uit een komen en gaan van veroveraars. Na de Feniciërs werd Malta onderdeel van van het grote Romeinse rijk… totdat apostel Paulus rond 60 na Christus de Maltezers tot het Christendom bekeert. Einde verhaal? Nee! Daarna neemt het Arabische rijk meer dan 200 jaar de regie over. Niet voor niets is het Maltees uit het Arabisch ontstaan. Vervolgens neemt de orde van de Ridderorde van Sint John de touwtjes in handen. Drie eeuwen lang is er relatieve rust in de tent, totdat Napoleon Malta binnenvalt.

Door hulp in te schakelen uit Engeland steken de Maltesers hier snel een stokje voor. En zo werd en bleef Malta lange tijd deel van het Britse rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta Malta door bombardementen flink geraakt, maar is daarna weer opgebouwd. Sinds 2004 maakt Malta deel uit van de EU. Malta wordt door veel mensen gezien als de ideale strandbestemming. Maar herbergt dus eigenlijk een schat aan historie.

Downtown Valetta
Valetta City Centre

Eten & drinken

Ook voor de foodies en de drinkies is dit een topbestemming. Doordat de geschiedenis zo divers is, is ook de bijbehorende keuken heel uiteenlopend.

1. Koekjes en zoetigheden

De Arabische invloeden op het eiland zie je (voor mij) het beste terug in de grote hoeveelheid koekjes, desserts en zoetigheden die de Maltesers wegwerken op een dag. Geen gebrek aan zoete heerlijkheden tijdens het ontbijt, de koffie, lunch, borrel of diner. Kies bijvoorbeeld naast je kopje koffie bij Caffe Cordina in Valetta (bestaat al sinds 1837) voor een Kwareżimal gemaakt van amandelen en sinaasappel.

Bij het dessert kan je niet om Imqaret heen. Volgens mij heb ik het in drie dagen tijd wel 4x voor mijn neus gehad. ;) Deze deegbuideltjes gevuld met dadels worden vaak gefrituurd en geserveerd met ijs.

Maltese honingringen of “Qagħaq ta’ L-Għasel” zijn een soort donuts van brooddeeg met een vulling van honing en suikersiroop. Eigenlijk werden ze alleen voor Kerstmis gemaakt, maar ze zijn zo populair dat je ze nu het hele jaar door kan kopen. Het lekkerst zijn ze als je ze kan dopen in je koffie of thee, anders zijn ze een beetje droog.

In het volgende zoete snackje zie je goed de Italiaanse invloeden terug: populair op Malta is namelijk Kannoli. Een gefrituurde cilinder, gevuld met room en pistachenootjes. Volgens de locals is de beste plek om dit te eten een Busy Bee Café.

Kannoli Busy Bee Malta

2. Hartige hapjes/snacks

Naast zoetigheid eten de Maltezen ook graag makkelijke, hartige snacks. Zie je locals lopen? Grote kans dat hun handjes gevuld zijn met verschillende soorten Pastizzi; een soort driehoekige deegflappen (ze zien eruit als appelflappen) gevuld met een hartige vulling van bijvoorbeeld ricotta en doperwten. Bijna wel op elke straathoek te vinden!

Een andere hartige snack die je overal ziet zijn Twistees; de Maltese chipjes die in 1969 zijn bedacht door Ray Calleja. De originele smaak is met kaas, maar er is ook een smokey barbecue, kip, chilli cheese en bacon smaak. De snack zelf is gemaakt van rijstbloem waardoor ze glutenvrij zijn. Ik heb een paar mini zakjes gekocht in de supermarkt om te testen en ze zijn verslavend lekker!

Twistees Malta
3. Restaurants

Van een eiland zal je natuurlijk verwachten dat er veel vis en zeevruchten op het menu staan. Maar wist je dat de Maltezers ook veel konijn eten? Wilde konijnen waren niet inheems op de Maltese eilanden. Ze werden geïntroduceerd door de Feniciërs, die een deel van hun voorraad naar de eilanden brachten om voor vers vlees te zorgen. Maar de konijnen floreerden op het Maltese platteland en werden onderdeel van het lokale dieet, waardoor ze vlees voor de lokale jagers leverden. Ze werden ook enorm populair omdat het vlees gemakkelijk te verkrijgen en goedkoop was. Wanneer je dus uit eten gaat op Malta kijk dan niet gek op als er verschillende traditionele gerechten met konijn op de kaart staan.

Probeer ook zeker bij Briju Restaurant van chef Rafel Sammut een bordje agnolotti pasta met konijnenragu mee te pakken. De beste pasta die ik op Malta heb mogen proeven!

Zin in de moderne Maltese keuken? Reserveer dan een tafel bij Root 81, net buiten Rabat. Traditionele smaken gevangen in een modern jasje. Van kippenleverpaté, risotto met slakken en lokale geitenkaasfritters tot pasta met wild zwijn, zeebaars en lokaal varkensvlees. Ook de cocktailkaart was interessant en het enige restaurant met een Maltese gin in de kast. Het ging niet helemaal goed met de rode wijn bij het hoofdgerecht, maar dat is ze vergeven.

Geïnteresseerd in de culinaire geschiedenis van Malta én eten? Dan is er nu in het Malta Maritime Museum in Birgu een bijzonder diner te reserveren. Aan de hand van oude scheepslogboeken heeft conservator Liam Gauci een bijzonder menu samengesteld met ingrediënten en bereidingstechnieken uit de 16e en 17e eeuw. Onder de naam Taste History kregen we octopus, schaap en warme chocolade geserveerd met daarbij de bevlogen uitleg en anekdotes van Liam. Een bijzonder diner dat ik niet snel zal vergeten. Neem contact op met Taste History voor data van events en diners.

4. Dranken

Naast eten zijn de Maltezen ook heel goed in drinken; en laat dat nu toevallig ook mijn specialiteit zijn.. ;) Al zo’n 2000 jaar wordt er op Malta en Gozo wijndruiven verbouwd, maar sinds de jaren ’60 is er een grote kwaliteitsslag gemaakt. De twee inheemse druivensoorten die uniek zijn voor Malta en Gozo zijn de Girgentina (voor de productie van witte wijn) als Ġellewża (een variëteit met een rode schil voor rode en rosé wijnen) en worden nog veelal volgens de traditionele bushmethode gecultiveerd. Één van de grootste producenten van het eiland is de Delicata Winery waar maar liefst 30 verschillende druiven van Malta en Gozo worden gebruikt voor hun wijnen. Tip: de Rosé Frizzante, gemaakt van de Ġellewża druif. Een heerlijke aperitiefwijn met een klein bubbeltje. Verkrijgbaar bij bijna elke supermarkt op het eiland en een heerlijk souvenir om thuis nog van te genieten.

Omdat Malta eigenlijk niet groot genoeg is om grote hoeveelheden graan te verbouwen is er geen grote biercultuur. Uitzondering is de (als voormalige Britse Kroonkolonie) ale-brouwerij Simons Farsons Cisk, opgericht in 1928 en de enige brouwerij op het eiland. Een koud Cisk biertje ging er ’s avonds zeker wel in bij ons en mocht je meer van de sterkere bieren zijn; ze brouwen ook een Cisk Strong van 9%.

Zin in iets zoets? Er zijn verschillende likeurstokers op het eiland die van allerhande vruchten likeur maken. De bekendste is de Bajtra Liqueur, gemaakt van cactusvruchten die je overal op het eiland kan vinden. Er is een ruime keuze aan likeuren zoals een variant gemaakt van de vruchten van de Johannesbroodboom (carob), met honing of amandel.

Slapen op Malta

Als je op zoek bent naar accommodatie, raad ik je aan om in Valletta, Sliema of San Ġiljan (Saint Julián) te verblijven. Valletta is de hoofdstad, dus gemakkelijk om zo vanuit je hotel de stad in te rollen, maar wel prijzig. Sliema is een stad in de buurt van Valletta, precies aan de overkant van het water. Vanuit Sliema gaat er een ferry die je in ongeveer 10 minuten naar Valletta brengt. Een retourkaartje kost ongeveer €3 voor een volwassenen. Wil je vooral stappen en het nachtleven van Malta beleven? Dan is San Ġiljan een goede uitvalsbasis.

In Valletta kun je het breed laten hangen bij bijvoorbeeld het Palazzo Jean Parisot Boutique Suites (de penthouse suite heeft een privé-jacuzzi op het balkon met uitzicht op de stad), Palazzo Consiglia (met zwembad op het dak) of het Tano’s Boutique Guesthouse (ook met privé-jacuzzi op het balkon met uitzicht op de stad).

In Sliema zijn er heel veel mooie hotels/pensions/Bed & Breakfasts waar je voor minder dan €100 per nacht inclusief ontbijt kan verblijven voor 2 personen. Voorbeelden zijn het Mr Todd Hotel, het Cozy Rooms Hotel of The Maltese Sun.

Voor alle party-people zijn er in San Ġiljan genoeg opties om te slapen: bijvoorbeeld het Hyatt Regency Hotel, Ivy Hotel (adults only) en het InterContinental Hotel (met rooftop zwembad).


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Voor dit artikel ben ik door Tourism Malta uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


MEER REISTIPS: