Spearhead Whisky & William Porter Cocktail

Ondanks dat ik een groot whisky-liefhebber ben, had ik nog nooit van Spearhead Whisky gehoord. Maar dat is ook niet zo gek, want deze whisky is net nieuw uitgebracht. De distillers en blenders van de Loch Lomond Distillery (bekend van de Loch Lomond Whiskies), vonden het tijd om eens met wat traditionele regels te breken. En met het eindresultaat heb ik dan weer een heerlijke William Porter cocktail gemaakt!

Spearhead Whisky & William Porter Cocktail

Regels zijn er om te breken…

Er zijn namelijk een boel regels waar je je als Schotse distilleerderij aan moet houden, wil je Single Malt op je flesje whisky willen zetten. Zo moet Schotse Whisky zijn gedistilleerd in een enkele distilleerderij met behulp van een pot still-destillatieproces en gemaakt zijn van gemoute gerst. Een single malt betekent dus dat de whisky niet elders is geblend met whisky van andere distilleerderijen. Zoals bij elke Schotse whisky, moet een single malt Scotch in Schotland worden gedistilleerd en minimaal drie jaar in eikenhouten vaten in Schotland worden gerijpt.

Maar als je kijkt naar het label van Spearhead Whisky, dan staat daar wel 100% Malted Barley (gemoute gerst) op, maar niet de aanduiding single malt. En dat komt omdat deze whisky is gedistilleerd met behulp van een Coffey Still, en geen Pot Still. Een Coffey Still heeft niets te maken met die andere godendrank koffie, maar met de Ier Aeneas Coffey die in 1830 het patent kreeg op een continue distillatiekolom.

Michael Henry – a true maverick, our very own Master Blender and Spearhead creator
Michael Henry – Master Blender en Spearhead bedenker

Proefnotitie

Deze Spearhead Whisky heeft geen leeftijdsaanduiding op de fles, dus waarschijnlijk is het nog een jonge whisky, van wel minimaal 3 jaar oud. De geur is (voor mij) vanille, donker fruit en doet me denken aan een fruittaart met bijvoorbeeld bramen en blauwe bessen. Qua smaak vind ik hem vooral naar vanille, limoen en karamel smaken en iets bloemigs hebben. De afdronk is zacht en middellang. De vanille/karamel blijft goed hangen maar heeft ook een licht metaalachtige (niet vervelende) nasmaak.

De William Porter cocktail

Zin in een lekkere whisky cocktail? Maak dan eens deze William Porter cocktail; een variatie op de bourbon cocktail Man o’ War die ik al eens eerder beschreef hier op de site. Niet te moeilijk, geen dure ingrediënten en nog lekker ook! Deze cocktail is vernoemd naar William Trotter Porter (1809-1858), een Amerikaanse journalist en redacteur die de Spirit of the Times oprichtte, een krant gewijd aan sport.

Benodigdheden voor 1 William Porter
  • 50 ml Spearhead Single Grain Scotch Whisky
  • 15 ml rode vermouth
  • 7,5 ml Triple Sec
  • 5 ml versgeperst limoensap
  • 1 dash Angostura sinaasappelbitters
Bereidingswijze
  1. Doe alle ingrediënten in een mengglas met ijs
  2. Roer goed koud
  3. Zeef in een gekoeld coupeglas
  4. Enjoy!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILRECEPTEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.