Filliers Barrel Aged Genever 12 Years + simpele cocktail

Wist je dat jenever rond 1900 het belangrijkste ingrediënt was wereldwijd om te gebruiken in cocktails? Filliers Distillery in het Belgische Deinze is al sinds 1880 bezig met het stoken van allerhande jenevers (genevers), fruitjenevers, cream likeuren, gin en whisky. In 2018 werd er een nieuwe lijn vatgerijpte jenevers uitgebracht, waaronder deze Filliers Barrel Aged Genever 12 Years.

Een kleine geschiedenisles over Filliers

In 1869 kocht Karel Lodewijk Filliers een lap grond in het Oost-Vlaamse Deinze om zijn eigen landbouwbedrijf te starten. In 1880 kreeg zijn neef Kamiel Filliers (de tweede generatie) een vergunning om te distilleren en voegde deze activiteit toe aan het landbouwbedrijf. Het was namelijk handig om te mogen stoken, want dan kon je de overschotten van graan wat je nog had liggen, verstoken tot alcohol. Aan het begin van de 20ste eeuw waren er maar liefst meer dan 1000 stokerijen in België om aan de vraag naar jenever te voldoen.

Firmin Filliers (de zoon van Kamiel Filliers) toonde zich in de periode na WO I een visionair ondernemer. Zo ontwikkelde hij in 1928 het allereerste Belgische gin recept wat nog steeds de basis is van de huidige premium Filliers Dry Gin 28. In de jaren ’60 nemen de zonen van Firmin (Carlos en Louis Filliers) het bedrijf over en zetten meer in op vatgerijpte dranken en advocaat. Neven Bernard en Jan draaien vanaf de jaren ’80 mee in het familiebedrijf breiden het assortiment uit met verschillende fruitjenevers & cream likeuren.

Filliers Barrel Aged Genever 12 Years

Dankzij de inspanningen en de visie van de vierde en vijfde generatie heeft Filliers het perfectioneren van genever tot een nieuw niveau kunnen brengen. Daar is dan op haar beurt de lancering in 2018 van de Filliers Barrel Aged uit voortgevloeid. Om de vernieuwing extra te benadrukken wordt genever doelbewust met een “G” geschreven.

En de 6e generatie is al druk in de leer om te zijner tijd het familiebedrijf over te nemen; ik ben heel benieuwd wat zij voor spannende nieuwe wegen in gaan slaan!

Cocktail: A Belgian Riding a Scottish Train

Deze cocktail is een adaptatie van de cocktailklassieker de Flying Scotsman. Deze whisky-cocktail is vernoemd naar de beroemde Flying Scotsman-stoomtrein. Tussen Londen en Edinburgh ligt als sinds het einde van de 19e eeuw een spoorlijn, maar werd beroemd toen de stoomtrein The Flying Scotsman in 1934 een snelheid van maar liefst 100 miles per uur behaalde. Zoals het een sjieke trein betaamd was er aan boord ook een bar waar deze Flying Scotsman cocktail werd geserveerd. Toen natuurlijk wel met Schotse whisky, maar mijn versie met de Filliers Barrel Aged Genever 12 Years heeft zeker net zo’n vliegende start.

Filliers Barrel Aged Genever 12 Years cocktail
Benodigdheden
Bereidingswijze
  1. Shake de 4 ingrediënten goed in een shaker met ijs
  2. Zeef uit in een glas met 1 groot ijsblok/ijsbal
  3. Garneer met een schilletje sinaasappel

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILRECEPTEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.