Ribera del Duero wijnarrangement voor de Feestdagen

Heb jij al nagedacht over welke wijnen je in huis gaat halen voor de Feestdagen? Misschien iets van bubbels bij binnenkomst? Maar dan? Wist je dat de wijnen uit het Spaanse wijngebied Ribera del Duero perfect passen bij de donkere dagen voor en tijdens kerst? In de Ribera del Duero is de Tempranillo (vaak plaatselijk bekend als Tinto Fino) de belangrijkste druif. Dankzij het warmere klimaat en het intense zonlicht van Ribera zijn de wijnen vaak donker, krachtig en complex. Samen met mijn ex-wijnsommelier vriend Franz hebben we een heerlijk wijnarrangement samengesteld, inclusief gerecht suggesties.

Ribera del Duero wijnarrangement voor de Feestdagen

Het aperitief

Wijn: Ricardo Dumas Rosado – de druiven komen van stokken van maar liefst 70 jaar oud. Dit is een rosé niet alleen voor rosédrinkers, maar ook voor rode wijndrinkers vanwege het gastronomische niveau. Dit is meer een winterse rosé met veel smaak en een zwart fruit.
Gerecht suggestie: Een handzaam hapje met wat licht vlees zoals de gevulde eieren met uitgebakken cervelaat of een vitello tonnato bonbon.

Voorgerecht vis

Wijn: Bodegas Antidoto Roselito – Een lichtvoetige wijn, fruitig, fris en met een zuurtje. Perfect voor bij een voorgerecht met vis. De wijn bestaat uit 80% Tinto Fino (Tempranillo) en 20% Albillo. Albillo is een witte druif en wordt vooral in de Mentrida DO, Ribera DO en in de Vinos de Madrid DO gebruikt.
Gerecht suggestie: Een gerecht met een stevige niet te vissige via zoals deze carpaccio van zeebaars of een gerecht van Herman den Blijker met gebakken pieterman.

Tussengerecht optie 1

Wijn: Nexus One 2018 – Dit is al een meer serieuze rode wijn met 9 maanden Frans eiken, maar toch modern en elegant met een lange afdronk. Vandaar de keuze om bij een tussengerecht te serveren want bij het hoofdgerecht ga je toch echt al een stapje verder.
Gerecht suggestie: Ga voor wat meer gerechtjes met een bite zoals een zelfgemaakte boerenpaté met stoofpeertjes of deze pangebakken zwaardvis.

Tussengerecht optie 2

Wijn: Lecco Reserva 2016 – Voor een wijnarrangement wil je altijd ‘een stapje erbij’ doen qua opbouw in je wijnen. Kijk bijvoorbeeld naar intensiteit, druiven en houtrijping. Deze Lecco Reserva 2016 van Bodegas Resalte de Peñafiel is met 18 maanden houtrijping op Franse (80%) en Amerikaanse (20%) eikenhouten vaten al een flinke stap serieuzer in kracht en tannine. De wijn is smaakvol, met geroosterd fruit, chocolade en een mooi zuurtje van de Tempranillo. De zure tonen in de wijn zijn een mooie tegenhanger met het vetje van het lamsvlees.
Gerecht suggestie: Deze lamsschenkels in rode wijn of de gemarineerde biefstuk met pul biber.

Hoofdgerecht wild

Wijn: Gran Callejo 2015 – Deze wijn van Bodegas Felix Callejo is wel het neusje van de zalm van de Ribera del Duero. De term Gran Reserva duidt op een minimale houtrijping op vat van 24 maanden en moet minimaal (fles en vat) 5 jaar kelderrijping hebben gehad. Deze wijnen mogen dus pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden. Een streng keurmerk dus dat niet zomaar op het label mag verschijnen. Door de lange rijping op eikenhouten vaten is dit een wijn om zo lang mogelijk te bewaren; tussen de 5 en 10 jaar oud is eigenlijk nog een jonge wijn. Na 10 jaar gaat deze Gran Callejo 2015 echt vuurwerk geven. Decanteren is dan ook een must. Maar wat eet je er dan bij?
Gerecht suggestie: Kies bij zo’n knaller van een wijn ook voor een gerecht met veel uitgesproken smaken. In het winterseizoen is wild dan een uitstekende keuze. Kies bijvoorbeeld voor een wildpeper van everzwijn of reebout van de bbq met koffie-cacaorub.

Dessert – kaasplankje

Stiekem maak je mij veel blijer met een goedgevulde kaasplank als dessert dan met iets zoets. De meeste Ribera-wijnen passen gelukkig uitstekend bij een kaasplankje en passen bijzonder goed bij de harde schapenkazen zoals manchego waar de Spanjaarden dol op zijn. Het rijpe fruit van de Tempranillo druif maakt de wijnen ook een goede metgezel voor een blauwaderkaas. Dus serveer in je wijnarrangement ook eens rode wijn bij de kaas.

manchego

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ribera del Duero, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.