Eten uit het Midden-Oosten is een traktatie waar je mij over het algemeen zeer tevreden mee stelt. Als je mij een goede portie knapperige falafel of een heerlijk verfrissende fattoush salade voorzet gaat het gegarandeerd op. En hoewel mijn kookboeken collectie inmiddels een aantal Midden-Oosterse pareltjes telt, zijn dat voornamelijk boeken over Libanon en Tel Aviv. Tijd dus om daar een nieuwe parel aan toe te voegen. En wat voor één! Zaitoun van Yasmin Khan schijnt een smakelijk en hartverwarmend licht op de recepten uit voormalig Palestina. Het is een vreugdevolle viering van de Palestijnse keuken en het bewijs dat eten de kracht heeft om mensen te verenigen. Los van de smakelijke inhoud is het boek ook prachtig om te zien dankzij het geborduurde fruit en de bloemen die de kaft sieren. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Zaitoun – Yasmin Khan

Palestijnse keuken

Olie van de olijf – Zaitoun vertaald uit het Arabisch – vloeit rijkelijk in de keukens van Palestina. Zie het als een stukje ziel van elk gerecht dat de tongen van veel Palestijnen streelt. Maar wat omvat nou eigenlijk de Palestijnse keuken? Er is namelijk sinds 1947 geen land meer dat Palestina heet. Maar de nationale en culturele identiteit van de bevolking leeft nog steeds voort in de huidige niet-erkende staat en zo ook haar heerlijke keuken. Een keuken die je overal ter wereld tegenkomt, van Bethlehem tot Beiroet en van Berlijn tot aan Brooklyn.

Voor Zaitoun verkende Yasmin Khan de keuken en eetcultuur van de Palestijnse gemeenschappen tijdens haar vele reizen door Israël en bezette Palestijnse gebieden. Wat resulteerde in een verzameling van smakelijke recepten. Een boek gevuld met kruidige salades, geurige soepen, malse vleesgerechten en rijke desserts op een bedje van verhalen van de mensen die leven, liefhebben en koken met Palestina in hun hart.

Recepten én verhalen

Van kleurrijke mezze-gerechten tot rijke, langzaam gekookte stoofschotels op smaak gebracht met aromatische kruidenmelanges. De Palestijnse keuken is een opperbeste vertegenwoordiger van de moderne Midden-Oosterse keuken. In Zaitoun deelt Yasmin Khan naast recepten ook verhalen van haar reizen door de regio. Reizen waarop ze zwarte olijven uit de bossen van Burquin op de Westelijke Jordaanoever oogstte. Waarop ze maftool – Palestijnse couscous – met de hand leerde rollen in een thuiskeuken in Jenin. En reizen waarop ze tijd vond om met een pint Palestijnse ambachtelijke bier te proosten samen met arbeiders in de Taybeh-brouwerij.

De recepten in Zaitoun zijn gemakkelijk te volgen, grotendeels ingestoken als vegetarische versies van Palestijnse klassiekers en daarnaast vereisen de recepten niet veel onnodige ingrediënten voor de versiering van een maaltijd. Zoals ‘een snufje peterselie’ of ‘een raspje citroenschil’ zoals sommige andere kookboeken dat wel doen. Al met al een smaakvolle bundeling van recepten die de Palestijnse keuken rijk is.

Conclusie

Kijkend naar mijn eigen boekenkast valt mij op dat er niet zoveel kookboeken over de Palestijnse keuken op de Nederlandse markt zijn. Maar na het doorbladeren van Zaitoun wordt meteen duidelijk dat dit een gemis is voor ons als lezers. Zaitoun is zoveel meer dan een compilatie van recepten, hoe smakelijk ze ook zijn. Het is een boek dat een verhaal vertelt, zowel cultureel als persoonlijk. Waarna je ook nog verwend wordt met een explosie aan smaken.

Zaitoun is een 247 pagina vullende liefdesbrief aan de Palestijnse keuken, vol aromatische gekruide maaltijden waar zelfs de moeilijkste eter van wil snoepen. Yasmin geeft met haar recepten in Zaitoun een podium aan smakelijk eten waarin zij feilloos een balans opmaakt van traditionele gerechten en moderne aanpassingen. Het Palestijnse eten brengt mensen écht samen en viert een complex ogende keuken, terwijl het verrassend eenvoudig te maken is.

PLUSPUNTEN: 

  • Er is in het boek een goede verdeling gemaakt tussen vegetarische, veganistische en vleesrecepten. Wat het gemakkelijk bruikbaar maakt voor verschillende diëten.
  • Zaitoun biedt haar lezers een fijne mix tussen homecooking en reisverhalen. 
  • Het boek is naast inhoudelijk sterk ook prachtig van buiten.
  • Er is een menuplanning achterin het boek opgenomen waarmee je de smakelijke bijgerechten goed kunt combineren tot één maaltijd.
  •  Het boek heeft een register waarin zuivelvrije, glutenvrije en vegan recepten per categorie gebundeld zijn.

MINPUNTEN: 

  • De recepten vereisen een flink aantal ingrediënten om tot een gerecht te komen.
  • Er wordt geen bereidingstijd gegeven bij de recepten, wat het lastig maakt om in te schatten hoelang het duurt voor het gerecht op tafel staat.

Nederlands | Druk: 1 | 9789083145518 | maart 2022 | Hardcover | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door ROSE Stories


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: