Review: Wayooh! Da’s Handig – Ramon Beuk

Zeg eens eerlijk? Hoe vaak ben jij inspiratieloos als het op het avondeten aankomt? Je hebt de boodschappen gedaan en hebt voldoende eten in de koelkast om een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Maar toch zie je door de groenten de maaltijd niet. Of je hebt simpelweg geen zin om na een lange werkdag ook nog na te moeten denken over wat je op tafel gaat zetten. Zelf herken ik mij wel eens in de bovenstaande scenario’s. Ondanks dat ik van koken hou zijn er wel eens dagen dat ik gewoon geen zin heb in iets uitgebreids. Ik zou dan wel eens willen dat iemand het dan eventjes voor mij kon doen! En aangezien ik niet snel een privé chef in huis zal hebben, is het 1e zelfhulpboek voor in de keuken misschien wel de oplossing. Chefkok Ramon Beuk heeft zijn kennis en kunde gebundeld en heeft met Wayooh! een keukenhulp ontwikkeld die jou gaat helpen om elke dag weer wat lekkers op tafel te zetten. Wayooh! Da’s handig

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Wayooh! Da’s Handig – Ramon Beuk

Keukenhulpje

Wayooh! Da’s handig is geen standaard kookboek. Eigenlijk heeft Ramon Beuk het liefst dat je zijn boek geeneens een kookboek noemt, noem het een keukenhulpboek. Maar wat is dan het verschil hoor ik je denken… In een kookboek staan gerechten. Gerechten die je inspireren om buiten je culinaire comfortzone te koken. De gerechten zijn vaak heerlijk, maar vaak wel uitgebreid. En dus gebeurt het vaak dat je na het aanschaffen van al die specifieke ingrediënten voor dat gerecht toch veel restjes overhoudt. En omdat je niet weet wat je daarmee moet, gooi je ze uiteindelijk weg. Hartstikke zonde! Een keukenhulpboek biedt meer dan recepten. Het biedt hulp en wijze raad. Het is eigenlijk je coach in de keuken. Met een keukenhulpboek zou je elke keer een lekker gerecht op tafel zetten in plaats van een enkele keer. Ik ben benieuwd!

Als je het boek openslaat heet Ramon je welkom in zijn boek en legt hij natuurlijk uit hoe zijn methode van koken werkt. Hij raadt je dan ook aan om dit boek voorafgaand aan het koken écht goed door te lezen, niet doorbladeren zoals je misschien bij ‘normale’ kookboeken doet. Het boek is gevuld met instructies en het succes van jouw eindresultaat is afhankelijk van het opvolgen van Ramon Beuk zijn instructies. Voor mij als foodie en kookliefhebber voelt dat wat onwennig. Ik ben gewend om informatie door te nemen en het vervolgens op mijn eigen wijze uit te voeren. Maar het kan nooit kwaad om advies van een expert op te volgen, dus ik blader vol nieuwsgierigheid langs de inleiding. 

Ff scannen

Wayooh! Da’s handig bestaat uit weekmenu’s. Menu’s die zijn opgebouwd in weken waaruit je voor 3, 5 of zelfs 7 dagen kunt koken. Het idee is om met slecht 1 tripje per week naar de supermarkt voldoende ingrediënten in huis te halen om de hele week lekker te kunnen eten. Ramon gaat in Wayooh! Da’s handig helemaal met zijn tijd mee en geeft je het complete boodschappenlijstje middels QR-codes. Als je deze scant kun je met je mobiel in de hand alle boodschappen in je winkelwagentje mikken. Daarnaast geven de QR-codes je toegang tot Ramon zijn handige “How To Do” instructievideo’s, welke je nog meer zullen helpen tijdens het koken.

Wayooh! Da’s handig is zo geschreven dat je er als lezer energie van krijgt en zin om weer te kokkerellen. De verschillende weekmenu’s zijn gevuld met makkelijke recepten en eenvoudige ingrediënten. Met lekkere en verrassende gerechten als eindresultaat. 

Klaar voor de start?

Als je eenmaal langs het voorwoord en de begininstructies bent gebladerd ben je klaar voor de start! Om zijn methode snel onder de knie te krijgen, adviseert Ramon je om te beginnen met een weekmenu dat bestaat uit 3 dagen. Je scant de QR-code en loopt de basisvoorraadlijst even door, dan ben je klaar om boodschappen te gaan doen. Wat mij direct opvalt aan de basisvoorraadlijsten, is dat je al best een aardige kruidenvoorraad in de keuken moet hebben staan. Kook je niet vaak? Woon je op kamers? Of heb je simpelweg geen goed gevulde voorraadkast? Dan zul je zeker in het begin veel kruiden, oliën, sauzen en andere basis ingrediënten moeten aanschaffen. 

Als het eenmaal tijd is om de keuken in te duiken, haal je je keukenmaatje Wayooh! er bij en kun je aan de slag. De gerechten zijn per dag uitgeschreven. Duidelijke instructies vertellen je hoe je van de benodigde ingrediënten uiteindelijk een gerecht kan maken. Heb je nog iets meer uitleg nodig? Scan dan de bijbehorende QR-codes, dan popt er een video op waarin Ramon je stap voor stap meeneemt door het gerecht. Hierdoor is het bijna onmogelijk om het gerecht te laten mislukken.

De recepten in Wayooh! Da’s handig zijn dus niet ingedeeld in hoofdstukken zoals je gewend bent van ‘traditionele’ kookboeken. Per week heeft Ramon in zijn boek gezorgd voor een gevarieerde verdeling van gerechten. Zo komen soepen, broodjes, salades, pastagerechten, vis, vlees en zelfs vegetarische gerechten aan bod. Verschillende Internationale keukens krijgen een momentje om te shinen en ik was verrast om enkele van mijn gerechten als Roti, Lasagne, Rib-eye en Stoofvlees voorbij te zien komen.

CONCLUSIE

Ramon Beuk heeft met Wayooh! Da’s handig een effectieve manier van koken op papier gezet. Met de voorgestelde week menu’s heb je geen last meer van kookstress. Je haalt dankzij de complete boodschappenlijsten in 1 keer alle boodschappen in huis. Het boek helpt je vervolgens om de maaltijden te plannen en leert je efficiënt met ingrediënten om te gaan. Want verspilling, daar doen we niet meer aan! 

Omdat het boek geschreven is met de onervaren chef als doelgroep, voelde ik mij na het doorlezen van de menu’s en anti-verspillingstips niet direct aangesproken. Ik ben aardig wegwijs in de keuken, heb uitgebreide kruidenlades (ja meervoud, 2 stuks maar liefst), kan ik van kliekjes altijd wel weer iets maken en word ik lichtelijk recalcitrant als ik een schema of menu moet volgen. Wel haal ik inspiratie uit de recepten die opgenomen zijn in de weekmenu’s. Er zijn lekkere gerechten in het boek opgenomen. En met de gemakkelijke bereidingswijze in mijn achterhoofd, weet ik dat ik in een korte tijd de lekkere maaltijd op tafel heb staan!

Ben je nou een iets minder ervaren chef? Woon je op kamers? Of begin je net met koken? Met Wayooh! als keukencoach leer je zelf om je skills naar een hoger plan te tillen. De schrijfwijze in het boek is erg prettig, het lijkt net alsof er tegen je gepraat wordt. Alsof een coach jou helpt op weg naar beter resultaat. Gaandeweg leer je goed na te denken over alles wat je kunt bewaren en wat je kunt hergebruiken. Met Wayooh! Da’s handig ontwikkel je nieuwe kookskills en werk je in kleine stappen naar het verminderen van voedselverspilling. Zo doe je iets goed voor de wereld én voor jezelf. 

Pluspunten:
  • Interactief koken dankzij de QR-codes. Deze bieden je in één oogopslag alle ingrediënten die je nodig hebt. Of bekijk een “How-To-Do” filmpje van chef Ramon Beuk.
  • Elk recept gaat gepaard met een foto van het recept. Dit helpt enorm bij de bereiding van het gerecht. Je weet hoe het eindresultaat eruit moet zien.
  • Een aantal keukens (Thais, Marokkaans & Surinaams) worden verder uitgediept met het smaakprofiel. Zo leer je de typerende ingrediënten uit die keukens kennen.
  • Het boek is zeer geschikt voor startende chef-koks. 
Minpunten: 
  • Voor ervaren chefs biedt Wayooh! Da’s handig weinig uitdaging. 
  • De boodschappenlijst is alleen via de QR-code te zien
  • De basisvoorraad die je in huis moet hebben is (zeker voor beginnende chefs) aan de uitgebreide kant. Hou er rekening mee dat je dus naast de ingrediënten voor de gerechten de eerste paar keer ook extra kruiden, sauzen en oliën zult moeten aanschaffen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789493049284 | december 2020 | Hardcover | 303 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door New Energy.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.