De Nederlandse koningin van de kookboeken is back! Yvette van Boven, naamgenoot, culinaire schrijfster, kok, illustrator en tv-presentatrice. Eerder schreef ze al succesvolle boeken die in menige culinaire boekenkast prijken, maar vond dat daar nog een exemplaar tussen ontbrak. Dit keer geen nieuw deel in haar bomvolle oven reeks en ook geen vervolg op haar leftover lexicon. Nee, dit keer brengt ze ons een herbarium. Een wat? Een herbarium, oftewel een eetbare-plantengids mét bijbehorende recepten. Waarmee je met van Boven in het Wild met eetbare wilde planten uit de nabije natuur of directe stadsomgeving kunt herkennen, verzamelen en kunt verwerken tot smakelijke gerechten. Een onderwerp dat ik niet eerder tegenkwam en wat voor mij (en ongetwijfeld velen anderen) nog een onontdekte wereld van geheimen biedt. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review van Boven in het wild + zakboek

In Yvette’s bloed

Als dochter van een tuin- en landschapsarchitect hoorden planten, bomen en eigenlijk de hele natuur als vanzelfsprekend bij het leven van Yvette van Boven. Net zoals tandenpoetsen en buitenspelen. Wandelen door het bos, de bergen en langs de zee waren dagelijkse kost en alle gevonden steentjes, takjes en blaadjes werden dan mee naar huis gesleept. Waar deze vervolgens zorgvuldig in een herbaria of doosjes gestopt werden, als échte schatten.

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je een duur bakje tuinkers kopen in de supermarkt als er hondsdraf tussen de stoeptegels groeit? Je moet alleen wéten en leren herkennen waar je het kunt vinden! Van Boven in het wild is het nieuwste werk van de hand van Van Boven. Een herbarium, eetbare-plantengids & receptenboek ineen. Een dikgevulde gids waarmee je de meest voorkomende wilde planten leert spotten. Yvette zal je leren hoe je ze herkent, waar ze naar smaken en hoe je ze voortaan kunt toepassen in jouw eigen keuken.

Basisrecepten met een twist

Na de uitleg over alle vindbare planten, kun je achterin Van Boven in het wild meer dan 100 makkelijke, bijna allemaal vegetarische (basis)recepten vinden met een originele twist. De recepten zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te kunnen geven. Immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar is er vaak wel iets anders te vinden wat erop lijkt!

En om het wildplukken voor enthousiastelingen een stukje makkelijker te maken heeft Yvette van Boven naast Van Boven in het wild een zakboek variant uitgegeven welke je makkelijk mee kunt nemen. Het zakboek is de eenvoudige versie van zijn grote zus en bevat geen recepten, maar leert je de planten die je onderweg tegenkomt te determineren, zodat je eenmaal thuis meteen de keuken in kunt duiken.

Van Boven in het wild is met praktijk in het achterhoofd geschreven. Wildplukken zal voor veel mensen zonder voorkennis war overweldigend zijn. En dus is een begeleidende aanpak the way to go. En die aanpak begrijpt Yvette van Boven feilloos. Geen foto’s of omschrijvingen over giftige exemplaren in dit boek. Puur en alleen gericht op het positieve, aangevuld met voldoende beeldmateriaal om altijd het juiste exemplaar te kunnen plukken. Per plant kun je overzichtelijk zien wat de Latijnse naam en Engelse naam zijn. Omschrijft Yvette hoe het exemplaar smaakt en in welke van haar recepten je het ingrediënt kunt gebruiken. De eigenschappen, vindplaats, waarschuwingen en beste maand om te plukken staan in de kantlijn.

CONCLUSIE

Vroeger was het volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord. Het was bij nog nooit opgekomen als een uitvoerbaar idee. Nu ik erover schrijf schiet mij te binnen dat Jody mij een paar jaar geleden al eens tipte over het wildplukken van kruiden, noten en bloemen. Maar als je er geen oog voor hebt valt het je niet op. Zodra je je er eenmaal in verdiept gaat er een wereld voor je open en zie je hoeveel er eigenlijk om je heen groeit. Zo groeien er in en om Den Haag bijvoorbeeld veel kastanjebomen, krentenbomen, bramenstruiken, daslook en zelfs wilde mosterd! Allemaal exemplaren die ik in Van Boven in het wild terugvond.

Het is ontzettend interessant om meer te weten over wat er allemaal in onze omgeving te vinden is aan eetbare spullen. Dubbel zo interessant vind ik het om te weten wat ik er thuis voor lekkers mee kan maken. Ik zal mijn naamgenoot daarom volgen en naar buiten gaan om te spotten wat ervoor smakelijks in mijn directe omgeving groeit, met het zakboekje in mijn hand!

Belangrijk om te vermelden: pluk en vergaar alleen waar het mag, haal geen ongevaarlijke stunten uit voor een bakkie bramen. Neem alleen de soorten mee die je zeker kent en die volop voorkomen in het gebied waar je bent. En neem alleen zoveel mee als je nodig hebt, laat genoeg voor wilde dieren achter!

Pluspunten:
  • Yvette heeft met haar boek een uniek onderwerp in de spotlight weten te zetten. 
  • Het zakboekje heeft een vriendelijke prijs en is daardoor erg leuk om als cadeau weg te geven.
  • Het boek is grotendeels vegetarisch ingestoken. Een fijne verademing tussen haar concurrenten. 
  • Het boek heeft een 2 soorten registers, wat zeer goed uitkomt gezien je soms op voor jou ietwat onbekende ingrediënten zult moeten terugzoeken.
Minpunten: 
  • Vanwege het onderwerp is het boek minder geschikt voor een mainstream doelgroep. 
  • Heb je moeilijke eters in huis? Dan zullen zij de recepten uit het boek niet waarderen.

Van Boven in het wild:
Nederlands | Druk: 1 | 9789038811284 | mei 2022 | Hardcover | 428 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.

Van Boven in het wild zakboek:
Nederlands | Druk: 1 | 9789038811291| mei 2022 | Hardcover | 160 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.


Klik op de link hieronder om de boeken gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: