Review: Simpel – Ottolenghi

Simpel en Ottolenghi.. Normaal niet twee woorden die je in één zin zou noemen toch? Want de recepten van Yotam staan erom bekend dat ze nogal wat ingrediënten nodig hebben, inclusief een verzameltrip langs verschillende winkels. Maar voor SIMPEL heeft hij de teugels strakker aangetrokken en maximaal 10 ingrediënten per recept uitgezocht.

Review Simpel - Ottolenghi

SIMPEL is onderverdeeld in 11 hoofdstukken: brunch, rauwe groente, gare groente, rijst/granen/peulvruchten, noedels/pasta, vlees, vis, desserts, simpele maaltijd suggesties, feesten en ‘Ottolenghi’- ingrediënten. Het laatste hoofdstuk klinkt misschien een beetje cryptisch, maar dit is een lijst van 10 exotischere ingrediënten die Yotam adviseert om altijd in voorraad te hebben. Mocht je al andere boeken van Ottolenghi in de kast hebben staan, dan is de kans groot dat je zaken zoals sumak, granaatappelmelasse, tahin en zwarte knoflook al in huis hebt.

“Op welke manier we SIMPEL ook benaderen, het resultaat is dat het er altijd ongedwongen en gemakkelijk uitziet als er vrienden en familie komen eten.”

Yotam Ottolenghi

Yotam heeft dit boek niet alleen gemaakt; samen met Tara Wigley en Esme Howarth hebben ze de SIMPEL methode uitgewerkt. SIMPEL staat voor Snel, Ingrediënten niet meer dan 10, Maak van tevoren, Provisiekast, Eenvoudig en Lui. Die 10 ingrediënten zijn alleen niet superstrak genomen, want het team neemt zout/peper, olijfolie en in een handvol recepten knoflook en ui niet mee als één van de 10 ingrediënten. Handig is wel dat elk recept een combinatie van de letters SIMPEL heeft, om aan te geven wat voor soort recept het is.

Vlees én vis

Review Simpel - Ottolenghi

Anders dan de andere boeken van Yotam staan in SIMPEL ook genoeg gerechten met vis of vlees. Zoals vissticks in een kokoskorst, lamsgehaktballen met feta, garnalenbeignets met mais, chilivis met tahin of de gebakken zalm met pijnboompittensalsa. Je moet wel van lamsvlees houden, want de meerderheid van de vleesrecepten zijn met lam. Maar ook voor de vegetariër en vegan blijft er genoeg te kiezen zoals de gebakken broccoli met limoen, avocado-tuinbonenpuree, pappardelle met rozenharissa of de gevulde courgettes.

Ook moet je zeker de desserts niet overslaan. Mocht je SWEET van Ottolenghi en Helen Goh al in de kast hebben staan, dan weet je hoe divers de desserts in Yotam’s boeken zijn. Denk aan amandelgebak met pruimen, bramen en laurier, nutellarolletjes met sesamzaad en arretjescake met munt en pistache. Heerlijk!

Review Simpel - Ottolenghi

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Duidelijke uitleg bij de verschillende gerechten
  • Heerlijke fotografie
  • Elk recept een foto
  • Naast vegetarisch/vegan ook vlees/vis
  • Uitgebreid register
  • Leeslintje

Minpunten: 

  • Erg veel lamsvlees
  • Niet heel streng met de max 10 ingrediënten
  • Je moet nog steeds wel een tripje naar een exotische supermarkt inplannen (maar voor mij is dat alleen maar een +)

Met SIMPEL heeft Yotam (samen met Tara Wigley en Esme Howarth) weer een enorme verzameling smaakvolle gerechten gebundeld. Minimale moeite en maximale vreugde; dat is waar SIMPEL om draait. Mijn boek zit in ieder geval al vol met post-it’s voor wanneer we weer mensen mogen uitnodigen om te komen eten.

Nederlands | Hardcover | 9789059568266 | Druk: 1 | september 2018 | 320 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.